Japonya Başbakanı Kişida Fumio’nun ev sahipliğindeki zirveye ABD, Fransa, İngiltere, Almanya, Kanada ve İtalya liderleri katılıyor. 1975’ten bu yana her yıl bir araya gelen grup, modası geçmiş grup olarak adlandırılıyor. Grup bu yıl, ABD’nin 1945’te bombaladığı şehirde toplandı.
21 Mayıs’a dek sürecek zirveye G7 ülkelerinin yanı sıra Avrupa Birliği (AB), Endonezya, Hindistan, Güney Kore, Avustralya ve Vietnam davetli.
Ev sahibi Japon Başbakan ile eşi Kişida Yuko, misafir devlet ve hükümet başkanlarını, Hiroşima Barış Anıtı Müzesi önünde karşıladı.
1945’te atılan atom bombası dönemine ait 100 bini aşkın eser ve kalıntıların sergilendiği müze, G7 liderlerinin toplu şekilde ilk ziyaretine sahne oldu.
Kişida çiftinin eşliğinde, ABD Başkanı Joe Biden ve eşi Jill Biden dahil konuk liderler ve eşleri tarihi müze ile yerleşkeyi gezdi.
Ziyaret sonrası liderler, yerleşkede, atom bombası kurbanları için inşa edilen anıt mezara yürüdü ve çiçek çelenkleri koydu.
Biden, 1945’teki atom bombası saldırısı sonrası Hiroşima’ya gelen görevdeki ikinci ABD Başkanı oldu. Barack Obama, 2016’da Hiroşima’yı ziyaret etmişti.
Küresel siyasi ve ekonomik sorunların çözümünde önemli uluslararası platformlardan biri sayılan G7 Liderler Zirvesi, Grand Prince Hiroshima Hotel’de gerçekleştirilecek.
ABD, 1945 yılının 6 Ağustos’unda Hiroşima’ya, 9 Ağustos’unda Nagazaki’ye attığı atom bombalarıyla 210 bine yakın kişinin ölümüne sebep olmuştu.
Modası geçmiş ülkeler grubu, 1975’ten beri her yıl toplanıyor
1970’lerin ekonomik durgunluk, enerji krizi yüksek enflasyon gibi makro iktisadi sorunlara çözüm önerisi olarak ABD, İngiltere, Kanada, Fransa, Almanya, İtalya ve Japonya’nın yer aldığı G7 platformu oluşturuldu. “Modası geçmiş ülkeler grubu” olmakla da eleştirilen G7’nin ajandasında sadece ekonomik sorunlar yer almıyor. Dış politika, jeopolitik çatışmalar ve bölgesel güvenlik de grubun gündeminde önemli yer tutuyor.
G7, 1975’ten bu yana ekonomik politikaları ve güncel konuları ele almak için her yıl bir ülkenin ev sahipliğinde toplanırken o yılın “güncel koşullarıyla” belirlenen taze gündem sayesinde, G7 “modası geçmiş” eleştirilerine cevap verebiliyor.
Leave a Comment
Your email address will not be published. Required fields are marked with *