Sudan silahlı kuvvetleri açıklamasında, Suudi Arabistan ve ABD’nin arabuluculuğunu dikkate alındığı, Afrika meselelerine Afrika çözümleri ilkesine dayalı ve vatandaşlarının insani ihtiyaçları için ateşkes önerisinin kabul edildiği bildirildi.
Ordudan yapılan açıklamada, ülkedeki mevcut krizle başa çıkmak için Doğu Afrika’daki Hükümetlerarası Kalkınma Otoritesi (IGAD)’ın yeni bir çözüm girişimi sunduğu belirtildi.
Açıklamada, bu diyaloğun, mekanizma ile anlaşmaya varılan herhangi bir ülkede gerçekleşeceği ifade edildi.
Silahlı kuvvetlerin, Suudi Arabistan ve ABD’nin arabuluculuğunu dikkate aldığı kaydedilen açıklamada, Afrika meselelerine Afrika çözümleri ilkesine dayalı ve vatandaşlarının insani ihtiyaçları için önerinin kabul edildiği bildirildi.
Açıklamada ayrıca, isyancılar olarak nitelendirilen Hızlı Destek Kuvvetlerinin (HDK), önerilen ateşkesin gerekliliklerine uymasının umulduğu vurgulandı.
Mevcut ateşkesin bir hafta uzatılmasını öneren IGAD girişimi, Güney Sudan, Kenya ve Cibuti devlet başkanlarından oluşan üst düzey mekanizma ile ateşkesi görüşmek üzere iki taraftan birer temsilcinin atanmasını tavsiye ediyor.
HDK, konuya ilişkin henüz bir açıklama yapmadı.
Sudan’da ordu ile HDK arasındaki çatışmalar
Sudan’da 2013’te Darfur bölgesindeki silahlı isyancılara karşı hükümet güçlerine destek amacıyla kurulan HDK’nin tamamen orduya katılmasını öngören “askeri güvenlik reformu” konusunda son birkaç aydır yaşanan anlaşmazlık, 15 Nisan sabahından itibaren sıcak çatışmaya dönüşmüştü.
Sudan Dışişleri Bakanlığı, Egemenlik Konseyi Başkanı ve Ordu Komutanı Orgeneral Abdulfettah el-Burhan’ın, orduyla çatışan HDK’nin feshedilmesi ve “devlete karşı isyancı güç” ilan edilmesi kararı aldığını bildirmişti.
Sudan Sağlık Bakanlığı, ordu ile HDK arasında, ordunun 15 Nisan’da saldırısı ile başlayan çatışmalarda hayatını kaybedenlerin sayısının 550’ye, yaralıların sayısının ise 4 bin 926’ya yükseldiğini açıklamıştı.
Sudan’daki çatışmalar nedeniyle yaklaşık 334 bin kişi ülke içinde yerinden edildi
Uluslararası Göç Örgütü (IOM), Sudan’daki çatışmalar nedeniyle yaklaşık 334 bin kişinin ülke içinde yerinden edildiğini bildirdi.
BM Cenevre Ofisi Sözcüsü Alessandra Vellucci moderatörlüğünde haftalık basın toplantısı düzenlendi.
Toplantıda, Sudan’da ordu ile paramiliter Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) arasında 15 Nisan’dan bu yana devam eden çatışmalara ilişkin son gelişmeler ele alındı.
IOM Sözcüsü Paul Dillon, Sudan’daki çatışmalar nedeniyle ülke içinde yerinden edilmiş yaklaşık 334 bin kişinin olduğunu belirtti.
Dillon, ülke içerisinde yerinden edilenlerin yaklaşık yüzde 72’sinin Darfur bölgesinden olduğunu aktardı.
“Sudan’da son iki haftada yerinden edilen kişi sayısı, geçen yıl yaşanan çatışmalarla bağlantılı yerinden edilmeleri aştı.” diyen Dillon, ülkedeki çoğu alanın insani yardım kuruluşlarının erişimine kapatıldığını ancak IOM ağı üzerinden görüşmelerin yapılabildiğini kaydetti.
DSÖ’den Sudan’a 6 konteynerlik yardım malzemesi
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Sözcüsü Tarik Jasarevic, Sudan’daki yaralanmalar ve şiddetli yetersiz beslenme tedavileri için DSÖ’nün 6 konteyerlik yardım malzemesinin Port Sudan’a ulaştırıldığını söyledi.
Jasarevic, “13 tonluk yardım malzemesi daha mümkün olur olmaz Dubai’deki DSÖ lojistik merkezinden Sudan’a uçakla aktarılacak.” dedi.
DSÖ’nün Sudan’daki sağlık çalışanlarına desteğinin sürdüğünü belirten Jasarevic, Sudan halkı için en büyük riskin, sağlık hizmetlerine erişim eksikliğinin olduğunu vurguladı.
Sudan Doktorlar Sendikası: Çatışmalarda 447 sivil öldü
Öte yandan, Sudan Doktorlar Sendikasından yapılan açıklamaya göre, başkent Hartum ve diğer kentlerde ordu ile HDK milisleri arasındaki çatışmalarda 447 sivil hayatını kaybetti, 2255 kişi yaralandı.
Çatışmaların ülke genelinde hala sürdüğünü belirten sendika, güvenlik durumu nedeniyle hastanelere ulaşamayanlar da dikkate alınırsa ölü ve yaralı sayısının gerçekte çok daha yüksek olabileceğini kaydetti.
Kebbaşi: HDK ile ateşkes görüşmelerinin Cidde’de yapılabilir
Sudan Egemenlik Konseyi üyesi Orgeneral Şemseddin el-Kebbaşi ise Mısır merkezli El-Kahire News televizyon kanalına yaptığı açıklamada, Sudan’da çatışmaların durdurulması için ABD ve Suudi Arabistan’dan ve Doğu Afrika’daki Hükümetlerarası Kalkınma Otoritesinden (IGAD) olmak üzere iki girişimin sunulduğunu aktararak her girişimi memnuniyetle karşıladıklarını belirtti.
İki girişimin HDK Komutanı Muhammed Hamdan Dagalu ile müzakere amaçlı olmadığını vurgulayan Kebbaşi, şunları kaydetti:
“Amerikan-Suudi girişimini memnuniyetle karşıladık çünkü ateşkesten bahsediyor ve birden fazla kez gerçekleşti ancak Hımidti’nin (Muhammed Hamdan Dagalu) milisleri bunu ihlal ediyordu. Şimdi girişimin başlatıcıları olan Amerika ve Suudi Arabistan ile tek bir noktada konuşuyoruz, o da ateşkes ve insani yardımın gereklilikleridir. Girişim uzun bir yol kat etti ve girişim sahiplerinin düzenlemesine göre belki de temsilcilerimiz önümüzdeki iki gün içinde Cidde’ye gidecek.”
IGAD girişimiyle ilgili de Kebbaşi, “Girişim iki noktadan bahsediyor. Ateşkes ve iki tarafın birer temsilcisinin Güney Sudan’ın başkenti Cuba’ya gönderilmesi. Biz onu da memnuniyetle karşıladık ama karşı taraf kabul etmedi.” dedi.
BM, Sudan’daki çatışmalarda özellikle Darfur’daki “vahim insani durumdan” endişe ediyor
BM Mülteciler Yüksek Komiserliği Sözcüsü Sarrado, Sudan’da yaşanan çatışmalarla ilgili özellikle Darfur’daki “vahim insani durumdan” endişe duyduklarını belirtti.
BM Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) Sözcüsü Olga Sarrado, Sudan’da yaşanan çatışmalarla ilgili özellikle Darfur‘daki “vahim insani durumdan” endişe duyduklarını belirterek “Mevcut çatışmaların, toprak ve kaynaklara erişim konusunda önceden var olan etnik ve toplumlararası gerilimleri körükleyebileceğinden ve daha fazla yerinden edilmeyi tetikleyebileceğinden korkuyoruz.” dedi.
BM Cenevre Ofisi Sözcüsü Alessandra Vellucci moderatörlüğünde haftalık basın toplantısı düzenlendi.
Toplantıda, Sudan’da ordu ile paramiliter Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) arasında 15 Nisan’dan bu yana devam eden çatışmalara ilişkin son gelişmeler ele alındı.
Sarrado, halen 100 binden fazla Sudanlı mültecinin komşu ülkelere kaçtığının tahmin edildiğini söyledi.
BMMYK’nin, hükümetler ve ortaklarıyla Sudan’dan yaklaşık 800 binden fazla kişinin komşu ülkelere kaçabileceğine dair bir rakam tahmin ettiğini aktaran Sarrado, bu rakamın finansal ve operasyonel planlama için belirlendiğini dile getirdi.
Sarrado, Sudan’a komşu ülkelerin büyük bir mülteci ve ülke içinde yerinden edilmiş nüfusa ev sahipliği yaptığına işaret ederken bu ülkelerin koruma ve yardım sağlamak için ek desteğe ihtiyacı olacağını vurguladı.
Çatışmalardan etkilenen Sudanlıların bugüne kadar en fazla Çad ve Mısır’a yöneldiğinin altını çizen Sarrado, Sudan’daki Güney Sudanlıların da ülkelerine geri döndüğünü ve Çad ile Güney Sudan’a gidenlerin çoğunluğunun, kadın ve çocuklardan oluştuğunu kaydetti.
Sarrado, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Çad’a bazı yeni gelenler hala açıkta ve bazıları ağaçların altında kalırken diğerleri derme çatma barınaklarda kalıyor. Çad’a şu ana kadar 21 binin üzerinde mültecinin ulaştığı doğrulandı. Bunların kayıt altına alınmaları için çalışmalar devam ediyor. Darfur’daki vahim insani durumdan özellikle endişe duyuyoruz. Mevcut çatışmaların, toprak ve kaynaklara erişim konusunda önceden var olan etnik ve toplumlararası gerilimleri körükleyebileceğinden ve daha fazla yerinden edilmeyi tetikleyebileceğinden korkuyoruz.”
Sudan için başlatılan yardım çağrısının yüzde 14’ü finanse edildi
BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (OCHA) Sözcüsü Jens Laerke, 2023’te Sudan için başlattıkları 1,75 milyar dolarlık yardım çağrısının yalnızca yüzde 14’ünün finanse edildiğini ve BM insani yardım kuruluşları ile ortaklarının 1,5 milyar dolarlık finansman açığıyla karşı karşıya olduğunu ifade etti.
BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in Acil Durum Yardım Koordinatörü ve İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Martin Griffiths’in bölgede olduğunu aktaran Laerke, Griffiths’in Sudan’daki çatışmalarla ilgili yetkililerle görüşmeler yaptığını bildirdi.
Laerke, Kenya Devlet Başkanı William Ruto ve Kanada Dışişleri Bakanı Melanie Joly ile Nairobi’de görüşen Griffiths’in, “Sudan’a yardım ulaştırma ve ihtiyacı olanlara dağıtmanın yollarını bulma” yönündeki mesajını muhataplarına ilettiğini kaydetti.
Leave a Comment
Your email address will not be published. Required fields are marked with *