1959’daki devrimden bu yana 2020 ve 2021’de Koronavirüs gerekçesiyle yapılmayan 1 Mayıs kutlamaları dün de iptal edilirken, bu yıl neden olarak ülkede yaşanan benzin kıtlığı ve aşırı yağışlar gerekçe gösterildi. Her yıl başkent Havana’daki Devrim meydanında düzenlenen etkinliklere yurtdışından da binlerce kişi katılıyordu
Euronews’un aktardığına göre, akaryakıt sıkıntısının yaşandığı Küba’da 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü için düzenlenen geçit töreninin iptal edildiği belirtildi.
New York Times gazetesine göre Kübalı yetkililer, uzun zamandır yaşanan yakıt sıkıntısı nedeniyle 1 Mayıs programını iptal etmek zorunda kaldı.
Başkentteki ana 1 Mayıs etkinliği iptal edilmiş olsa da işçi sendikaları birliği Başkanı Ulises Guilarte, kutlamaların yerel düzeyde okullarda ve işyerlerinde ‘tasarruf’ koşulları altında yapılmaya devam edeceğini söyledi.
Küba’da 1 Mayıs, geleneksel olarak sosyalizm ve Küba Devrimi’ni destekleyen görkemli kutlamalara sahne oluyor.
Hükümet, 2021’de yakıt ihtiyacını temin etmek amacıyla petrol üretimini arttırmasına rağmen enerji krizine çözüm bulamadı.
Hükümete göre Venezuela’dan gelen petrolün azalması ve uluslararası düzeyde ham petrol fiyatlarının artması, enerjide tasarrufu zorunla hale getirmişti.
Devlet Başkanı Miguel Díaz-Canel, Küba’nın günde 600 ton civarında yakıt tükettiğini açıklamıştı.
5 Mayıs’ta etkinlik düzenlenecek
Küba Merkez Sendikası Çalışanları Birliğinden yapılan açıklamada, yoğun yağışlar nedeniyle ülke genelindeki anma etkinliklerinin ertelendiği duyuruldu. Hava şartlarının el verdiği ölçüde konser ve fuar etkinliklerinin yapılacağı aktarılan açıklamada, bu vesileyle 5 Mayıs’ın “iş tatili” ilan edilmesinin sağlanacağı kaydedildi.
Muhalif basın ise 1 Mayıs kutlamalarının, bu yıl yapılamamasının sebebinin, benzin kıtlığı ve ekonomik sıkıntılardan kaynaklandığını aktardı.
Küba’da birçok üniversitede yüz yüze derslere ara verildiği, akaryakıt satışının karne ile yapıldığı ve yolcu taşıyan kamu araçlarına öncelik sağlandığı ifade edildi.
Ülkede, 1959 Devrimi’nden bu yana istisnalar dışında her yıl Devrim Meydanı’nda düzenlenen 1 Mayıs etkinlikleri, 2020 ve 2021’de COVID-19 salgını nedeniyle iptal edilmişti.
Küba’da 13 Temmuz 2021’de sokaklara dökülen yüzlerce kişi, kötüleşen ekonomik şartları ve akaryakıt kıtlığını protesto etmişti.
Berlin’de 1 Mayıs gösterisinde polis ile eylemciler arasında arbede çıktı
Almanya’nın başkenti Berlin’de 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nde sol grupların düzenlediği eylemde, polis ile göstericiler arasında arbede yaşandı.
Neukölln ilçesinde Boddin Caddesi’nde toplanan binlerce kişi, daha sonra Kreuzberg semtindeki Oranien Meydanı’na doğru yürüdü. Eylem boyunca göstericiler, polis aleyhine sloganlar attı.
Gösteriyi organize edenler, Kottbusser Tor Meydanı’na geldiğinde polisin yoğunluğunu gerekçe göstererek yürüyüşü erkenden sonlandırdı.
Daha sonra burada polis ile göstericiler arasında arbede çıktı. Polis, çok sayıda göstericiyi gözaltına aldı. Yürüyüş çerçevesinde 6 bin 300 polis görev aldı.
Polis, eyleme 12 bin kişinin katıldığını ifade ederken, gösteriyi organize edenler bu sayının 20 bin olduğunu iddia etti.
Fransa’da 1 Mayıs gösterilerinde en az 200 sivil ve gösterici ile 406 polis yaralandı
Fransa’da 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nde tartışmalı emeklilik reformuna karşı ülke çapında düzenlenen gösterilerde, en az 200 sivil ve eylemci ile 406 polisin yaralandığı bildirildi.
Fransa’da dün, başkent Paris ile Lille, Toulouse Lyon, Nantes, Rennes ve Marsilya dahil birçok kentte, emeklilik yaşını 2 yıl uzatan reforma karşı kitlesel gösteriler düzenlendi.
Yaralananlara ilk yardım müdahalesinde bulunan Street-Medics Gözlemevi, gösterilerde aralarında eylemlere katılmayan sivillerin de olduğu ve 30’u ağır 200 kadar kişinin yaralandığını belirtti.
Street-Medics Gözlemevi, yaralı sayısının artabileceğini ve 2 binden fazla kişinin de polisin attığı göz yaşartıcı gazdan etkilendiğini aktardı.
Gösterilere katılıma ilişkin sendika ve bakanlıktan farklı açıklamalar
İçişleri Bakanı Gerald Darmanin, Fransız kanalı BFMTV’de, gösterilerde 305’i Paris’te 540 kişinin gözaltına alındığını bildirdi.
Darmanin, eylemlere müdahalede bulunan 406 polis ve jandarmanın yaralandığını açıkladı.
Ülkenin en büyük işçi federasyonlarından Genel İş Sendikası (CGT), 1 Mayıs’ta Fransa genelinde 310 farklı noktada düzenlenen gösterilere, 550 bini Paris’te olmak üzere yaklaşık 2,3 milyon kişinin katıldığını kaydetti.
İçişleri Bakanlığı ise ülke genelindeki katılım sayısının 782 bin olduğunu bildirdi.
Sosyal medyadaki videolarda, bazı protestocuların, müdahalede bulunan polislere attığı molotofkokteylinin alevlerinin bir polise sıçraması üzerine güvenlik güçlerinin, gazeteciler dahil alandakilere sert müdahale ettiği görülüyor.
Polisin müdahalesiyle birçok gazetecinin yaralandığı belirtiliyor.
Leave a Comment
Your email address will not be published. Required fields are marked with *