İktibas’ın 532. sayısı olan Nisan sayısı, içinde bulunduğumuz Ramazan ayının anlam ve önemine dikkat çeken bir gündem ile çıktı. Namaza ve tefekküre vurgu yapan bir fotoğrafın yer aldığı bu sayının kapağında “Ramazan, muhasebe ve tevbe ayımız olmalı” çağrısı yapıldı.
Kur’an ayı olarak idrak ettiğimiz Ramazan ayının bu anlamda takva ayı, sabır ayı, rahmet ayı, arınma ayı, diriliş ve direniş ayı, muhasebe ayı ve tevbe ayı olarak Müslümanlar için özel bir yere sahip bulunuyor.
Derginin Yorum sayfalarında, Ramazan ayının bu özelliklerine karşın tarihsel süreçte İslam’ın birçok değer, mefhum ve ibadetinin ubudiyyet bütünlüğünden koparılıp âdet ve ritüele indirgendiği gibi oruç ibadetinin de bundan nasibini aldığı vurgulanıyor. Oysaki tevbe ehli olmanın, evvâbinden (sürekli muhasebe ve tevbe ile Allah’a dönük yaşayanlardan) olmanın mü’mini mü’min yapan, mü’min bir topluluğu mü’minlik vasfında daim kılan önemli bir vasıf olduğu belirtilerek, bu ayın bir ‘kulluk kampı’ gibi işlev görmesi gerektiği hatırlatılıyor.
İktibas’ın bu yeni sayısında Uçsuz Bucaksız Bir Cehalet başlıklı yazısı ile Atasoy Müftüoğlu, ‘Oruç da bizi tutacak mı?’ ile Mustafa Bozacıoğlu, Dünyevi İktidar ve Ölümlü İlahlar ile Yakup Döğer, İyi Yazmak başlığını taşıyan yazısı ile Şükrü Hüseyinoğlu ve Bu Seçim Başka ile Mehmed Durmuş okurlarına seslenen diğer isimler.
Derginin zengin bir ‘alıntılar’ bölümü yanında Sanat Edebiyat sayfalarında da üç ayrı çalışma dikkat çekiyor. Ramazan ayında her güne özel bir rubai kaleme alan şair İbrahim Eryiğit’in ilk 10 günün sonunda ortaya çıkan Oruç Rubaileri 2023 bu bölümün girişinde okurları karşılıyor. Ardından, Bünyamin Zeran imzasını taşıyan Ruhsuz Bir Deneme ile Mehmet Akif Coşkun’un kendi çektiği fotoğraflarla harmanladığı Daha İyi Anlayabilmek İçin başlıklı denemesi de bu sayfalarda sunulan diğer çalışmalar.
Leave a Comment
Your email address will not be published. Required fields are marked with *