ABD Dışişleri Bakanlığı, Türkiye’nin NATO müttefikliğine ve ABD-Türkiye Stratejik Mekanizması’na vurgu yaparak, 1952’den beri NATO üyesi olan Türkiye’nin, Afganistan, Irak ve Balkanlar da dahil olmak üzere dünyanın dört bir yanındaki misyonları desteklediği bildirildi.
ABD Dışişleri Bakanı Blinken’in Türkiye ziyareti esnasında, ABD Dışişleri Bakanlığından paylaşılan bilgilendirme formunda, “Türkiye ve ABD, Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü (NATO) müttefikleri ve uzun süreli ortaklarıdır. Kriz zamanlarında ve bölgesel güvenlik ve refah konusunda birlikte çalışmanın gurur verici bir geçmişine sahibiz.” ifadeleri kullanıldı.
Bilgi formunda, 6 Şubat’ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenenlere yardımların sürdürüleceği vurgulandı.
ABD-Türkiye ilişkilerinin “köklü bir dostluğa” dayandığına ileri sürülen bilgilendirmede, iki devletin Osmanlı İmparatorluğu döneminde 1831 yılına dayanan diplomatik geçmişine ve Cumhuriyet sonrası “12 Temmuz 1947’de imzalanan Ekonomik ve Teknik İşbirliği Anlaşması’yla ilişkilerin daha da ileriye götürüldüğüne” vurgu yapıldı.
1952’den beri NATO üyesi olan Türkiye’nin, Afganistan, Irak ve Balkanlar da dahil olmak üzere dünyanın dört bir yanındaki misyonları desteklediğine de dikkat çekildi.
ABD-Türkiye Stratejik Mekanizması
Dışişleri Bakanlığının bilgilendirme formunda, iki ülke arasındaki bir süredir yürütülen ABD-Türkiye Stratejik Mekanizması’na da değinilerek bu çerçevede, 18 Ocak 2023’te ABD Dışişleri Bakanı Antony J. Blinken ve Türk mevkidaşı Mevlüt Çavuşoğlu’nun 4’üncü defa bir araya geldiği ve Türk Hava Kuvvetlerinin modernizasyonu da dahil olmak üzere ABD-Türkiye savunma ortaklığının güçlendirilmesinin ele alındığı belirtildi.
Bilgilendirme formunda, bölgesel güvenlik işbirliği çerçevesinde iki devletin “her türlü terörizmle mücadele çabalarında yakın koordinasyon ve işbirliğini sürdürdüğüne” atıf yapıldı. Ayrıca, Türkiye’nin Rusya-Ukrayna savaşında yaşanan tahıl krizini çözmek ve “küresel gıda güvenliğini desteklemek için BM ile birlikte çalışmasında diplomatik liderliğini memnuniyetle karşılandığı kaydedildi.
Son olarak, Türk ve Amerikan halkının ilişkilerine, iki ülke arasındaki akademik ve kültürel bağlarla birlikte giderek artan ticari faaliyetlere değinildi.
Leave a Comment
Your email address will not be published. Required fields are marked with *