Yardım seferberliği sürüyor

Yardım seferberliği sürüyor

Sakarya, Kocaeli, Düzce ve Karabük’te halkın destekleriyle toplanan yardımlar, Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen illere ulaştırılıyor.

Sakarya Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü koordinesinde vatandaşlar tarafından Serdivan Spor Salonu’na getirilen yardım malzemesi, burada görevli ve gönüllülerce tasniflenmesinin ardından kolilerle deprem bölgesine gönderiliyor.

Hendek Belediyesi, toplamda 25 tır, 6 kamyon ve 5 kamyonet insani yardım malzemesini afet bölgelerine ulaştırdı.

Belediye Başkanı Turgut Babaoğlu, yaptığı açıklamada, yardımların haricinde 3 tıra yüklenen 6 konteyner, 2 tır ve 2 kamyonet odun, 2 kamyon temel yaşam malzemesi ve çölyak hastaları için 1 kamyonet gıda ile 27 iş makinesi operatörünün çalışmalara destek verdiğini belirtti.

Türkmeneli İnsan Hakları Derneği Sakarya Şubesi, depremin ardından topladığı ihtiyaç malzemesini depremzedelere ulaştırdı.

Şube Başkanı Eşref Kamil, yaptığı açıklamada, başsağlığı dileyerek Türkmenler olarak her zaman ana vatanın yanında olacaklarını dile getirdi.

Düzce

Düzce Valiliği koordinesinde 7 ilçe ve kent merkezinde “Sizi En İyi Biz Anlarız” adı altında başlatılan kampanyada gönderilen yardım malzemesi 88 tır, 91 kamyonet ve panelvana ulaştı.

Düzcelilerin elektrikli ısıtıcı, soba, kullanılmamış kıyafet, battaniye, gıda, kişisel hijyen malzemesi, su, odun, çocuk bezi, çocuk maması, çadır ve ekmek il ve ilçelerde belirlenen alanlarda toplanarak paketleniyor.

Deprem sabahından itibaren sevkiyatların sürdüğü kentte 25 tır su,16 tır gıda kolisi, 12 tır giyim, 8 tır battaniye ve ısıtıcı, 11 tır odun, 4 tır hijyen seti, 9 tır bebek bezi ve maması, 2 tır ısıtıcı, 1 tır zemin palet, ile 91 kamyonet ve panelvanla tırlardaki malzemelerin aynıları gönderildi.

Yardımlar kapsamında ayrıca ekskavatör, greyder, kanal kazıcı, kamyon, minibüs, binek araç, treyler, lastik tamir aracı, vinç ve kamyonet olmak üzere toplam 69 araç ile 200’ün üzerinde gönüllü kepçe, vinç operatörü ve kamyon sürücüsü il oto tamircileri bölgeye sevk edildi.

Kocaeli

Kocaeli Vali Vekili Ekrem Çalık, Kahramanmaraş ve çevre illerdeki depremzedelerin misafir edileceği yerlerde incelemelerde bulundu.

Çalık, yaptığı açıklamada, birimlerin dün sabah itibarıyla çalışmalarına başladığını belirterek “Şu an itibarıyla 2 bin 500 kişiye kadar barındırma imkanımız bulunuyor. Yaşadığımız acılar çok ağır. Aziz milletimizin başı sağ olsun, yaralılarımıza da acil şifalar diliyorum. Her zaman olduğu gibi birlik ve beraberlik içinde bu süreci de atlatacağız.” ifadesini kullandı.

Karamürsel Kaymakamlığı, Belediyesi, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından başlatılan kampanyada, gıda ve acil ihtiyaçlardan oluşan malzemeler Karamürsel Akçakoca Anadolu İmam Hatip Lisesi’nde toplandı.

Yardımların yüklendiği tır, depremlerden etkilenen bölgelere ulaştırılmak üzere uğurlandı.

Karabük

Karabük’te Valilik koordinatörlüğünde başlatılan kampanyalar kapsamında deprem bölgesine 131 tırın gönderildiği belirtildi.

Valilikten yapılan açıklamada, şimdiye kadar içinde ısınma, gıda ve giyecek gibi acil ihtiyaçların bulunduğu 131 tırın deprem bölgelerine gönderildiği bildirildi.

Açıklamada, “Yardım tırlarının yanında arama kurtarma çalışması için 209 araç ve 2 bin 315 personel kentimizden deprem bölgelerine gitti. Ayrıca toplanan 7 milyon 872 bin 877 TL de AFAD hesaplarına aktarıldı.” ifadesi kullanıldı.

Fırıncılar deprem bölgesine uçakla 5 milyondan fazla ekmek yolladı

Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı, “Salı günü gerekli bakanlıklarla irtibat kurarak kargo uçaklarını devreye aldık. Salı gününden bu yana yalnızca uçakla giden ekmek sayısı 5 milyonu bulmuştur.” dedi.

Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı, “asrın felaketi” sonrası deprem bölgesindeki vatandaşların ekmek ihtiyacının büyük ölçüde karşılandığını belirterek, “Salı gününden bu yana yalnızca uçakla giden ekmek sayısı 5 milyonu bulmuştur.” dedi.

Balcı, AA muhabirine, “asrın felaketi” olarak nitelenen Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen 10 ildeki ekmek stoku ve fırınların durumuna ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Pazartesi günü ikinci depremin ardından bölgedeki fırıncıların, fırınlarına girmekten korktuğunu aktaran Balcı, bunun üzerine pazartesi akşam saatlerinden itibaren tüm Türkiye’den bölgeye ekmek göndermeye başladıklarını anlattı.

Balcı, sabah Kocaeli’nden çıkan bir tırın ancak akşam Konya’ya ulaşabildiğinin altını çizerek, “Dolayısıyla salı günü ilgili bakanlıklarla irtibat kurarak kargo uçaklarını devreye aldık. Onlar da ekmeği normal poşetlerle değil, kutu içerisinde alabileceklerini söyleyince, İstanbul’da 1500 metrekare alanda ekmekleri kutulayarak salı günü yaklaşık 350-400 bin arasında ekmeği bölgeye ulaştırdık. Yalnızca kargo uçağıyla değil tarifeli uçağa da ekmek konmuş. Tüm vilayetlerden uçakla ve tırlarla ekmek gönderdik. Salı gününden bu yana yalnızca uçakla giden ekmek sayısı 5 milyonu bulmuştur.” diye konuştu.

Bir yandan da bölgedeki fırınları faaliyete geçirmeye çalıştıklarını vurgulayan Balcı, ilk etapta Malatya’daki 100 bin kapasiteli bir fırındaki arızayı gidererek, kullanıma açtıklarını bildirdi.

“Bölgede ciddi manada ekmek sıkıntısı yaşanmıyor”

Balcı, Gaziantep ve Kahramanmaraş’ta ise doğal gaz verilemediği için fırınların çalışamadığını belirterek, şöyle devam etti:

“Gaziantep’teki fırınlar için kargo uçağıyla İzmir’den bir parça getirttik. Onlar da sanayi tüpüyle çalışmaya başladı. Salı gününden itibaren bölgede ciddi manada ekmek sıkıntısı yaşanmıyor. Şu anda Hatay’da fırınlarımız faaliyete geçmediği için buradaki desteğimizin devam etmesi gerekiyor. Burada fırın yıkımı da fazla. Uçakları ve Kilis ile Kayseri’den giden ekmekleri de Hatay’a yönlendireceğiz. Kara yolu, kargo ve tarifeli uçaklarla ekmek teminini sağladık diyebiliriz.”

“Ekmekle ilgili her konu yakından takip ediliyor”

Bireysel yardım talepleri kendilerine ulaştığında da bunları ilgili yerlere ilettiklerinin altını çizen Balcı, böylece maya ve un gibi ürünlerin tedarikini ivedilikle sağladıklarını anlattı.

Balcı, konunun yakından, koordinasyon içerisinde takip edilmesinin önemli olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:

“Ekmekle ilgili her konuyu yakından takip ediyoruz. Fırınlar çalışıyor mu, ekmek ihtiyacı ne durumda, fırıncıların neye ihtiyacı var gibi soruları yakından takip ederek çözüme kavuşturuyoruz. Bölgeye nereden ve ne şekilde, ne kadar ekmek gitti, bunların hepsini takip ediyoruz. Vatandaşların bireysel götürdüğü ekmekleri bilemeyiz ama tır olarak esnafımızın gönderdiği ekmek sayısını biliyoruz.”

“Pahalı ekmek satıyor” eleştirilerine maruz kalan fırıncı esnafının günlerdir 24 saat çalışarak, ücretsiz şekilde deprem bölgelerine ekmek ulaştırmaya gayret ettiğini aktaran Balcı, sözlerini şöyle tamamladı:

“Tek bir vatandaşın ekmeksiz kalmaması için ne gerekirse yapmaya çalışıyoruz. Un sanayicileri, oradaki fırınlarımıza un göndermek istediğinde bu yardımı kabul etmedim. Çünkü esnaf o bölgede ekmeği üretiyor ama ücretsiz vermiyor, belli bir paraya satıyor. Ona ücretsiz un göndermek doğru değildir. O unları biz valiliklere yönlendiriyoruz. Onlar da ücretsiz dağıtacak yer varsa oraya gönderiyor. Mesela belediye fırınları muhtemelen ücret almayacak.”

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *