Stoltenberg, “Bazı NATO müttefikleri ve Güney Kore gibi bazı ortaklar, nükleer silahlara sahip olmasalar da ABD’nin sağladığı nükleer caydırıcılık şemsiyesinden yararlanıyor. Bu, nükleer silahların yayılmasını önlemenin en önemli yolu.” ifadesini kullandı. Bu ayın başında ABD-Güney Kore arasında nükleer tatbikat ihtilafı yaşanmıştı. Bunun ardından Stoltenberg’in ziyaret ettiği G. Kore’ye önümüzdeki günlerde ABD Savunma Bakanı da gidecek.
Güney Kore ajansı Yonhap’ın haberine göre, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Seul’de Kore Yarımadası’ndaki jeopolitik riskler konunda araştırmalar yürüten CHEY İleri Çalışmalar Enstitüsü’ndeki toplantıda konuştu.
‘ABD ve Fransa gibi ülkeler nükleerden vaz geçemez’
Nükleer silahlar var oldukça NATO’nun bir “nükleer ittifak” olmayı sürdüreceğinin, Rusya, Çin ve Kuzey Kore’nin nükleer tehditleri ortadayken ABD ve Fransa gibi NATO müttefiklerinin nükleer silahları terk etmesinin daha büyük tehlike doğuracağının altını çizen Stoltenberg, şunları kaydetti:
“Nükleer silahlar var olduğu sürece özellikle Rusya gibi otoriter güçler bunlara sahip olmaya, mobilize etmeye yönelik büyük yatırımlar yaparken, Çin’de gördüğümüz gibi fırlatılmaya hazır silahların sayısı artıyorken ve de Kuzey Kore’nin yaptıklarını gördüğümüzde, nükleer caydırıcılığın hala çok önemli bir görev olduğunu anlıyoruz.”
Güney Kore gibi ortaklar nükleer sahibi olabilecek mi?
Stoltenberg, Güney Kore’nin, NATO’nun Nükleer Planlama Grubu benzeri bir yapı içinde ABD ile nükleer silah paylaşımına ihtiyacının olup olmadığı sorusuna, “Genişletilmiş caydırıcılık dediğimiz şeyin ne olduğunun anlaşılması önemli. Bazı NATO müttefikleri ve Güney Kore gibi bazı ortaklar, nükleer silahlara sahip olmasalar da ABD’nin sağladığı nükleer caydırıcılık şemsiyesinden yararlanıyor. Bu, nükleer silahların yayılmasını önlemenin en önemli yolu.” diye yanıt verdi.
Stoltenberg, Güney Kore’de
NATO Genel Sekreteri, iki günlük ziyaret için dün Güney Kore’ye gelmişti. Stoltenberg, Dışişleri Bakanı Park Jin ile görüşmesinde, Kuzey Kore’nin Rusya’ya Ukrayna savaşında verdiği desteğe işaret ederek, küresel düzeyde “bağlantılı güvenlik” çabalarının önemini vurgulamıştı.
Stoltenberg’in ziyaretinin ikinci gününde bugün Devlet Başkanı Yoon Suk-yeol ve Savunma Bakanı Lee Jong-sup ile görüşmesi bekleniyor.
NATO Genel Sekreteri, Güney Kore’nin ardından 30 Ocak-1 Şubat’ta Japonya’yı ziyaret edecek.
Biden ile Güney Kore Devlet Başkanı arasında ‘nükleer’ restleşmesi
Güney Kore dışişleri ve savunma yetkilileriyle 13 Ocak’ta bir araya gelen Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol, “Artık Kuzey Kore’nin nükleer tehdidi sadece Güney Kore’ye bir tehdit değil ya da ABD’nin Güney Kore’yi koruması meselesi değil. Güney Kore, Japonya ve ABD için sözde ortak ilgi alanı haline geldi.” demişti.
Ülkesinin, ileri teknolojisinin, nükleer silah geliştirilmesinde kullanılabileceğini savunan Yoon, “Ancak eğer sorun daha da ciddileşirse, kendi nükleer silahlarımızı elde edebiliriz ve Güney Kore’ye taktik nükleer silahlar konuşlandırabiliriz. Böyle bir durum çok uzun sürmez.” ifadesini kullanmıştı.
“Her zaman gerçekçi olarak, mümkün yolları tercih etmek önemli” diyen Yoon, Kuzey Kore tehditlerine karşı genişletilmiş caydırıcılığı güçlendirme çabalarına dikkati çekmişti.
Yoon’un “nükleer silah” beyanı, 2022’de üstlendiği Devlet Başkanlığı görevi sonrası bir ilk olarak kayda geçmişti.
ABD ile nükleer tatbikat planlıyoruz iddiası
Güney Kore Devlet Başkanı, 2 Ocak’taki bir konuşmasında ise ABD ile ortak nükleer tatbikat konusunda görüştüklerini söylemişti. Başkan Yoon Suk-yeol, ülkesinin Chosun Ilbo gazetesine verdiği röportajda, “Etkili genişletilmiş caydırıcılık stratejisi için ABD ile ortak planlama ve nükleer kapasite açısından ortak tatbikatlar hakkında görüşme halindeyiz. ABD de bu konuda oldukça olumlu.” ifadelerini kullanmıştı.
Yoon’un röportajı, Kuzey Kore lideri Kim Jong-un’un Güney Kore’yi “Su götürmez düşmanımız” olarak nitelendirmesi ve ülkesinin nükleer cephaneliğinin “katlanarak artırılması” çağrısında bulunmasından bir gün sonra yayımlanmıştı.
ABD Başkanı Joe Biden ise ertesi gün gazetecilere yaptığı açıklamada, iki ülkenin ortak nükleer tatbikatları görüşüp görüşmediği yönündeki soruya net bir şekilde “Hayır” yanıtını vermişti.
Pentagon, İsrail ve Güney Kore’den silah çekiyor
ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcü Yardımcısı Sabrina Singh, 19 Ocak’ta günlük basın toplantısında, “Ukraynalıları her ne araç veya silah kullanırsa kullansın topraklarını geri alma konusunda destekleyeceğiz. Bunu başından beri ifade etmekten geri durmadık.” dedi.
ABD’nin İsrail ve Güney Kore’deki silah ve ekipmanlarını çekip Ukrayna’ya vermesine ilişkin bir soruyu karşılık Singh, ABD’nin dünyanın dört bir yanındaki üslerinden ekipman ve silah çektiklerini ancak bunu Amerikan ordusunun harbe hazırlık kabiliyetine zarar vermeyecek şekilde yaptıklarını söyledi.
Hem İsrail hem de Güney Kore ile söz konusu silahların çekilmesini konuştuklarını belirten Singh, buralardan silah ve ekipman çekmenin ABD’nin stoklarının yetersiz kaldığı anlamına gelmediğini ileri sürdü.
ABD’den Güney Kore’ye yeni ziyaret
ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin’in, Kuzey Kore kaynaklı nükleer ve füze tehdidi ile diğer güvenlik meselelerini görüşmek üzere Güney Kore’yi ziyaret edeceği bildirildi.
Leave a Comment
Your email address will not be published. Required fields are marked with *