Almanya’da Berlin İslam Federasyonu, 12 Şubat’ta yapılacak eyalet meclisi seçimlerinde Müslümanların sandık başına gitmelerini sağlamak için “Haydi Seçime! Oy Hakkını Kullan!” kampanyası başlattı, ayrıca cuma hutbelerinde de oy kullanma çağrısı yapılacak.
Almanya’da Berlin İslam Federasyonu (İF) Başkanı Murat Gül, düzenlediği basın toplantısında, başkent Berlin’in en büyük ve en eski İslami çatı kuruluşu olan Berlin İslam Federasyonunun çatısı altında 17 cemiyetin yer aldığını belirterek bu yapısıyla Federasyon’un 50 binin üzerinde Müslüman seçmene ulaştığını söyledi.
Gül, Berlin’de 12 Şubat’ta yapılacak Eyalet Meclisi seçimlerinde “Haydi Seçime! Oy Hakkını Kullan!” kampanyasıyla Müslümanları oy kullanmaya çağırdıklarını ifade ederek kampanya kapsamında; İslam ve yabancı düşmanlığının arttığı, enflasyonun yükseldiği, sağlık ve eğitim alanlarındaki sorunların giderek büyüdüğü bir dönemde cemiyet üyelerine, davet ettikleri milletvekili adaylarıyla görüşme imkanı sağlayacaklarını kaydetti.
Seçim sisteminin karmaşık olmasından dolayı cemiyetlerde, vatandaşlara seçimde nasıl oy kullanacaklarına ilişkin bilgi de vereceklerini ifade eden Gül, ayrıca cuma hutbelerinde Müslümanlara oy kullanmaları çağrısında bulunacaklarını belirtti. Gül, oy kullanmanın bir hak olduğunu vurgulayarak bu hakkın kullanılmasını istedi.
Seçimler neden iptal edildi?
Almanya’da 26 Eylül 2021’de genel seçimlerin yanı sıra Berlin Eyalet Meclisi ve ilçe belediye meclisi seçimleri de yapılmıştı. Berlin Anayasa Mahkemesi 16 Kasım 2022’te verdiği kararla hatalar ve aksaklıklar sebebiyle Berlin Eyalet Meclisi ve ilçe belediye meclisi seçimlerinin yenilenmesi gerektiğine hükmetmişti.
Mahkeme Heyeti Başkanı Ludgera Selting, 26 Eylül’de 2021’de Berlin Eyalet Meclisi ve ilçe belediye meclisleri için yapılan seçimlerin geçersiz olduğunu ve tümüyle yenilenmesi gerektiğini söylemişti.
Selting, seçimler öncesinde ve seçimler sırasında “çok sayıda ağır hatalar” yapıldığını, bunların milletvekili dağılımı ve parlamentonun oluşumu üzerinde büyük etkisi olduğunu belirtmişti.
Seçimler sırasında “eşitlik ve özgürlük” gibi temel ilkelerinin ihlal edildiğini aktaran Selting, seçimlerdeki hataların “çokluğundan ve ağırlığından” dolayı seçimlerin tümüyle yenilenmesinin uygun görüldüğünü ifade etmişti.
Böylelikle Berlin Eyalet Meclisi ve ilçe belediye meclisleri seçimlerinin 90 gün içinde yapılması gerekiyor. Berlin Seçim Kurulu Başkanı Stephan Bröchler seçimlerin muhtemelen 12 Şubat’ta düzenleneceğini bildirmişti.
Genel seçimler de kısmen tekrarlanacak
Berlin’de 26 Eylül 2021’de Berlin Eyalet Meclisi ve ilçe belediye meclislerinin yanı sıra genel seçim ve konutların kamulaştırılmasına ilişkin halk oylaması da yapılmıştı.
Federal Meclis ise 11 Kasım’da, seçimlerde yaşanan aksaklıklar ve hatalar sebebiyle genel seçimlerin kısmen tekrarlanması kararını vermişti. Bu karara göre, Berlin’deki 2 bin 257 oy kullanma merkezinden 431’inde genel seçimler yenilenecek.
Seçim günü oy kullanma merkezlerine eksik oy pusulası gönderildiği, bu nedenle tekrar pusula bastırılmak zorunda kalındığı belirtilmiş, bazı seçim merkezlerinde uzun kuyrukların oluştuğu gözlenmişti. Aynı gün koşulan maraton nedeniyle özellikle şehir içindeki bazı caddelerin kapalı olması dolayısıyla oy pusulalarının seçim merkezlerine ulaştırılamadığı, birçok seçim merkezinin de sandıkların kapandığı saat 18.00’den sonra uzun süre açık kaldığı ifade edilmişti.
9 Türk kökenli milletvekili meclise girmişti
26 Eylül’de yapılan Berlin Eyalet Meclisi seçiminde 9 Türk kökenli milletvekili meclise girmişti.
Berlin eyaletinin Seçim Kurulunca yapılan açıklamaya göre, SPD’den Derya Çağlar, Sebahat Atlı, Sevim Aydin ve Orkan Özdemir, Yeşillerden Taylan Kurt, Tuğba Bozkurt ve Turgut Altuğ ve Sol Partiden Elif Eralp ve Ferat Koçak Berlin Eyalet Meclisinde yer alacaktı.
Genel seçimin ardından Federal Meclis’e giren göçmen kökenli milletvekili sayısı ise 83 olmuştu.
Leave a Comment
Your email address will not be published. Required fields are marked with *