Kemal Kılıçdaroğlu’na Yalova’da hediye edilen bir kitap sosyal medyada hareketli bir tartışma başlattı. O kitap, Seyyid Kutup’un “Yoldaki İşaretler”iydi. CHP liderine o kitabı hediye eden Mesut Turan Independent Türkçe’ye neden bunu yaptığını anlattı.
17 Ağustos’ta Yalova’ya giden Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu burada bir aileyi ziyaret etti. Ziyaret sırasında ailenin hem komşusu hem de dostu Mesut Turan, Kılıçdaroğlu’na bir kitap hediye etti.
Kılıçdaroğlu kendisine hediye edilen kitabı aldı ve sayfalarını çevirmeye başladı. Tam da o sırada çekilen fotoğraf basına servis edildikten sonra sosyal medyanın en çok konuşulan konularından biri oldu.
Fotoğraf karesinin bu kadar konuşulmasının nedeni, şimdilerde muhafazakarla bütünleşme hamleleri yapan Kılıçdaroğlu’nun o sırada Seyyid Kutup’un Yoldaki İşaretler isimli kitabını okuyor olmasıydı.
“Mizansen değil tesadüftü, kitap tanınsın diye verdim”
Bu karenin de Kılıçdaroğlu’nun muhafazakar hatta “İslamcıların” oylarını alabilmek için yapılan bir mizansen olduğu dahi iddia edildi.
Oysa Turan, Kılıçdaroğlu’na bir kitap hediye etmek istemiş, kütüphanesinde Kutup’un eseri gözüne çarpmış ve onu alarak evin yolunu tutmuştu.
Independent Türkçe‘ye konuşan Turan, “Belki kitabın biraz da reklamı olur ve önemsediğim bir yazar olan Seyyid Kutup’un bu önemli kitabı daha çok kişiye ulaşır diye o kitabı hediye ettim” dedi.
“Kılıçdaroğlu, ‘Seyyid Kutup çok mücadeleci bir insandı’ dedi”
Kılıçdaroğlu’nun kitabı nezaketle aldığını dile getiren Turan, “Kemal Bey, Seyyid Kutup’u biliyordu. Kitabı ve yazarını görünce ‘Seyyid Kutup çok mücadeleci bir insandı’ dedi ve kitabı okuyacağını söyledi” ifadelerini kullandı.
Sosyal medyadaki tartışmaya bir anlam veremediğini söyleyen Turan, “Çok büyük anlamlar yükleniyor oysa sadece bir kitap hediyesi. Bu kadar tartışılmasına ve tepki gösterilmesi anlamsız” dedi.
Seyyid Kutup ve Yoldaki İşaretler
1906’da Mısır’da doğan Kutup, 1933 yılında Kahire Üniversitesi’nden mezun oldu ve burada öğretim üyesi olarak çalışmaya başladı. 1939 yılında İslami fikirlerden etkilenen Kutup bir süre sonra Müslüman Kardeşler’e katıldı. 1954’te Cemal Abdülnasır’a karşı düzenlenen suikast girişimi nedeni ile birçok Müslüman Kardeşler üyesi gibi tutuklanan Kutup, önemli eserlerini hapishanede yazdı. 1964’te serbest bırakılsa da bir yıl sonra tekrar tutuklandı ve hakkında idam kararı verildi. Birçok Ortadoğu ülkesinde idam kararına karşı tepkiler yükselse de Kahire yönetimi kararından vazgeçmedi ve Seyyid Kutup 1966’da idam edildi.
Dünya çapında en çok bilinen eseri olan Yoldaki İşaretler, birçok İslamcının başucu eseri. Kutup’un ikinci kez tutuklanmasına neden olan bu kitapta Allah’ın hükümleri dışındaki bütün sistemler “cahiliye” olarak nitelendiriliyor. Kitapta ayrıca bir toplumda “insanilik” özellikleri en yüce değer olarak ele alındığında o toplumun “medeni” sayılabileceği, en yüce değer “madde” olarak kabul edildiğinde ise toplumun görünürlüğü nasıl olursa olsun “cahiliye” olduğu da savunuluyor.
Kitap nedeniyle Seyyid Kutup, aynı zamanda özellikle Ortadoğu’da şiddet yanlısı hareketleri beslemek ve insanları “radikalleştirmekle” de suçlanıyor.
(The Independentturkish)
Leave a Comment
Your email address will not be published. Required fields are marked with *