Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, Finlandiya ve İsveç’in NATO üyeliği sürecinde Türkiye’nin pozisyonunu netleştirmeye gayret ettiklerini ve bu konuda Türkiye ile çalıştıklarını kaydetti. Biden ise, iki ülkenin NATO üyelik sürecine destek vereceğini bildirdi.
Sözcü Psaki, Beyaz Saray’daki günlük basın toplantısında, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Finlandiya ve İsveç’in NATO üyeliğine ilişkin açıklamasını değerlendirdi.
“Türkiye’nin bu konudaki konumunu netleştirmeye çalışıyoruz.” ifadesini kullanan Psaki, birçok NATO ülkesinin Finlandiya ve İsveç’in NATO’ya üyelik sürecine desteğini açıkladığını anımsattı.
Psaki, “Türkiye ve atadığı temsilciler ile çalışmaya devam ediyoruz.” dedi.
Biden: Destek vereceğiz
ABD Başkanı Joe Biden, İsveç Başbakanı Magdalena Andersson ve Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö ile yaptığı görüşmede söz konusu iki ülkenin NATO üyelik sürecine destek vereceğini bildirdi.
Görüşmeye ilişkin Beyaz Saray’dan yapılan yazılı açıklamada, Biden’ın bugün Andersson ve Niinisto ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdiği belirtildi.
Görüşmede ABD, İsveç ve Finlandiya arasındaki savunma ve güvenlik iş birliğinin ele alındığına işaret edilen açıklamada, Transatlantik güvenliğinin güçlendirilmesi vurgusu yapıldığı aktarıldı.
Açıklamada, “Başkan Biden, NATO’nun açık kapı politikasına desteğine ve Finlandiya ile İsveç’in kendi geleceklerine, dış politikalarına ve güvenlik anlaşmaları yapma hakkına desteğini dile getirdi.” ifadesine yer verildi.
Görüşmede liderlerin, küresel konularda ülkeler arasındaki iş birliğini ele aldığı kaydedilen açıklamada, Ukrayna’ya desteğe devam edilmesine yönelik taahhüt verildiği vurgulandı.
Erdoğan: Olumlu değiliz
Cumhurbaşkanı Erdoğan, dün cuma namazını kıldığı Üsküdar’daki Hazreti Ali Camii’nin çıkışında basın mensuplarının sorularını cevaplarken Finlandiya ve İsveç’in NATO üyeliği sürecine ilişkin soru üzerine, konuya olumlu bakmalarının mümkün olmadığını söyledi. Erdoğan konuyla ilgili şöyle konuştu:
“Biz şu anda İsveç ve Finlandiya ile ilgili gelişmeleri takip ediyoruz ama olumlu bir düşünce içerisinde değiliz. Çünkü daha önce Yunanistan ile ilgili NATO konusunda bir yanlış yaptılar bizden önceki yönetimler ve Yunanistan’ın Türkiye’ye karşı NATO’yu da arkasına alarak takındığı tavrı biliyorsunuz. Bu konuda ikinci bir yanlışı Türkiye olarak işlemek istemiyoruz. Kaldı ki İskandinav ülkeleri ne yazık ki terör örgütlerinin adeta misafirhanesi gibi. PKK’sı, DHKPC’si İsveç’te, Hollanda’da yuvalanmış durumdalar. Ve oraların hatta daha da ileri gidiyorum parlamentolarında da yer alıyorlar. Bu noktada bizim olumlu bakmamız mümkün değil.”
Leave a Comment
Your email address will not be published. Required fields are marked with *