Sırp Cumhurbaşkanı, NATO’ya girmeyeceklerini duyurdu

Sırp Cumhurbaşkanı, NATO’ya girmeyeceklerini duyurdu

Sırp Cumhurbaşkanı Vucic, “Sırbistan NATO’ya girmeyecek. Ülkemiz kendi hava sahasını korumaya devam edecek. Yeterli askerimiz var ve kendi çocuklarımızı kendimiz koruyacağız.” dedi, başkalarının ülkeye getirebilecekleri şeylerden korktuğunu söyledi.

Seçim kampanyaları için Vranje şehrinde bulunan Sırbistan Cumhurbaşkanı Vucic, burada yaptığı açıklamada, “Sırbistan NATO’ya girmeyecek. Ülkemiz kendi hava sahasını korumaya devam edecek. Yeterli askerimiz var ve kendi çocuklarımızı kendimiz koruyacağız.” ifadesini kullandı. Vucic, “başkalarının” ülkeye getirebilecekleri şeylerden korktuğunu belirterek, “Kosova ve Metohiya’daki Sırpların arkasındayız.” dedi.

Sırbistan’ın 3 Nisan’daki seçimlerde doğru kararı vereceğine emin olduğunun altını çizen Vucic, “Seçimler çocuk oyuncağı değil. Mevzu, birini sevip sevmemeniz değil. Mevzu, çocuklarınızın geleceğini garanti altına alıp almak istemediğiniz.” diye konuştu.

Sırbistan Meclis Başkanı İvica Dacic, Sırbistan’da parlamento ve cumhurbaşkanlığı seçimleri için halkın 3 Nisan’da sandık başına gideceğini duyurmuştu. Sırbistan’da yapılacak seçimlerde, iktidardaki Sırbistan Sosyalist Partisi ve Sırp İlerleme Partisi’nin mevcut Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic’i destekleyeceği belirtilmişti.

Sırbistan’da 2 Nisan 2017’de gerçekleştirilen cumhurbaşkanlığı seçimlerini Vucic kazanmıştı. Ülkede, Boşnak ve Macar nüfusun yoğun yaşadığı bölgelerde de sandıktan Vucic birinci çıkmıştı.

Sırbistan Rusya’ya yaptırımlara da katılmıyor

Rusya’nın Ukrayna’yı 24 Şubat’ta başlayan işgalinin ardından, Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic, 25 Şubat’ta yaptıkları Sırbistan Ulusal Güvenlik Konseyi toplantısı sonrası Rusya’nın Ukrayna’ya askeri müdahalesi ile ilgili kararları duyurmuştu.

Bu günlerin özellikle Sırbistan için zor günler olduğunu ve çok sayıda baskı olduğunu belirten Vucic,”Uluslararası hukuka saygı göstererek konumumuzu güçlendirecek ve Sırbistan vatandaşlarının çıkarlarını koruyacak kararlar aldık.” ifadelerini kullanmıştı.

Sırbistan’ın Ukrayna’nın toprak bütünlüğünün korunmasına tam destek verdiğini belirten Vucic, “Sırbistan, bölgede barışı korumak için anayasasının ilkelerine bağlı kalmaya devam edecek.” diye konuşmuştu.

Vucic, Ukrayna halkına tüm insani yardımları sağlayacaklarını belirterek, “Ukrayna’daki Sırp vatandaşlarını korumak için gereken önlemleri alacağız. Doğu Avrupa’daki çatışmalara katılacak herkese yaptırım uygulayacağız” ifadelerini kullanmıştı.

Rusya’ya karşı yaptırım uygulamayacaklarını vurgulayan Vucic, “Sırbistan’ın kendi çıkarlarını koruması önceliklidir. Rusya’ya yaptırım uygulamak Sırbistan’ın yararına olmayacaktır.” demişti.

Ruslar ve Sırplar kardeştir!

4 Mart’ta da, Sırbistan’ın başkenti Belgrad’da Rusya’ya destek gösterisi düzenlenmişti. Belgrad’da bir araya gelen aşırı sağcı “Halkın Devriyeleri” adlı grubun destekçileri, Rusya’ya destek sloganları atmıştı.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *