ABD Temsilcisi Feltman: Myanmar’daki krizi önceden görmüştük

ABD Temsilcisi Feltman: Myanmar’daki krizi önceden görmüştük

Myanmar’da 2016’da yaşananları daha önce öngördüklerini ve Myanmarlı generallerle görüştüğünü belirten ABD’nin eski Afrika Boynuzu Özel Temsilcisi Jeffrey Feltman, tüm girişimlere rağmen cinayetlerin durmadığını savundu.

Antalya Diplomasi Forumunda (ADF) “Değişen Barış Ortamında Arabuluculuk” konulu panel düzenlendi.

Kubis: Yaklaşımımız belirli ilkelerle şekillenmiş olmalı

Panele katılan Birleşmiş Milletler (BM) Eski Libya Özel Temsilcisi Slovak diplomat Jan Kubis, farklı bölgelerde yaşanan çatışma ve savaşların önlenmesi için arabuluculuk çalışmalarına daha fazla önem verilmesi gerektiğini belirterek, “Çatışmalara karşı önleyici bir şekilde hareket etmiyoruz ve zamanında müdahale etmiyoruz. Ukrayna krizinde de durum bu oldu. Her iki tarafla temasa geçip bunu önlemeliydik çünkü her şey gözümüzün önünde gerçekleşti.” dedi.

Türkiye’nin arabuluculuk noktasında attığı adımlara değinen Kubis, “Türkiye’deki dostlarımız arabuluculuk noktasında güzel bir örnek gösteriyor ve kendilerini takdir ediyorum.” ifadelerini kullandı. Kubis, arabuluculuk noktasında Çin ve Avrupa Birliği (AB) ile uluslararası örgütlerin de devreye girmesi gerektiğini belirtti.

İnsani müdahalelerde ve sorunun çözümünde arabulucunun tarafsız olması gerektiğini belirten Kubis, “Yaklaşımımız belirli ilkelerle şekillenmiş olmalı. Taraflarla görüşürken nerede durduğunuzu da bilmeniz gerekiyor. Arabulucu sağlıklı bir çözüm gerçekleştirmeli. Sabırlı ve empati sahibi olmalı. Donuk müzakere ve çatışmalarda belli açılımlar var ancak bazen bir statükoyu yıkmak ya da çatlatmak lazım.” dedi.

Bigombe: Arabuluculuk noktasında kadınlar hafife alınıyor

Uganda’daki çatışmalarda arabuluculuk görevi üstlenen Betty Bigombe, arabuluculuk çalışmalarında “önleyici diplomasi” konusuna daha fazla ödenek ayrılması gerektiğinin altını çizdi.

Bigombe, önleyici diplomasiye daha fazla yatırım yapılması gerektiğinin belirterek, “Arabuluculuğun yerine geçecek bir şey yok. Savaşın ne zaman başlayacağını bilmiyoruz ancak modern teknoloji ile dünya bir oldu. Bu noktada daha erken müdahalede bulunmalıyız, insani krizler yaşanmadan müdahale edebiliriz.” diye konuştu. Son olarak Bigombe, arabuluculuk noktasında kadınların hafife alındığını ve göz ardı edildiğine dikkati çekti.

Lajcak: Sıkıntı kapımıza dayandığı zaman sorunu ciddiye alıyoruz

AB Belgrad-Priştine Diyaloğu Özel Temsilcisi Miroslav Lajcak, arabulucu olmanın 5 temel prensibi olduğunu belirterek bunların başında, yerel meselelere ilişkin sahip olunması gereken “derin bilginin” geldiğini söyledi.

Arabulucunun, tarafların güveninin sağlanması olduğunu dile getiren Lajcak, uluslararası bir örgüt adına hareket edildiğinde uluslararası toplumun bütüncül şekilde desteğine ihtiyaç olduğunu belirtti. Lajcak, “Krizler patlak vermeden önce önlenmesi büyük bir önem taşıyor. Biz hep geç kalıyoruz. İşaretleri, emareleri görmezden geliyoruz. Sıkıntı kapımıza dayandığı zaman sorunu ciddiye alıyoruz.” dedi.

Rusya-Ukrayna Savaşı öncesinde de benzer emarelerin olduğunu hatta ABD istihbaratının Rusya’nın Ukrayna’ya gireceğini aktardığını kaydeden Lajcak, “Bu savaş inanılmayacak kadar saçmaydı. Ukrayna’daki çatışmanın çıkacağından emin olamadık.” dedi.

Feltman: Myanmar’daki krizi önceden görmüştük

ABD’nin eski Afrika Boynuzu Özel Temsilcisi Jeffrey Feltman da krizlerin patlamadan önce tespitinin önemli olduğunu ancak kısıtlı tedbirlerin her zaman işe yaramadığını vurguladı.

Myanmar’da 2016’da yaşananları daha önce öngördüklerini ve Myanmarlı generallerle görüştüğünü kaydeden Feltman, tüm girişimlere rağmen cinayetlerin durmadığını savundu.

Feltman, BM gibi uluslararası kuruluşlar yerine bir ülke adına arabuluculuk yapmanın oldukça farklı olduğuna değinerek, “ABD adına çalıştığımda çantamda yaptırımlar gibi şeyler vardı. BM’de ise prensiplerimiz var, kurallar var, bambaşka bir ortam. Ülke adına arabuluculuk yapmak çok başka.” dedi.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *