Gannuşi’nin partisinde sert eleştiriler

Gannuşi’nin partisinde sert eleştiriler

Tunus’ta Nahda Hareketi’nin eski yöneticisi ve geçtiğimiz yıllarda üç ayrı bakanlık görevi yürüten İmad el-Hammami, önceki gün Nahda Hareketi’ne sert eleştiriler yöneltti. Gözlemciler Hammami’yi, Raşid el-Gannuşi liderliğindeki Nahda Hareketi’ne darbe yapmakla suçladı.

Hammami’nin Gannuşi ile yakın olduğu dönemlere işaret eden bazı çevreler, onun Gannuşi’nin ‘kara kutusu’ olduğunu iddia ediyor. Ancak bu iddiayı reddeden Hammadi, Gannuşi’nin kendisine güvenmediğini söyledi.

Şarku’l Avsat’ın aktardığına göre, Habib el-Cemli hükümeti düşürme kararı verdiğinde Gannuşi ile olan ilişkisinin çok zarar gördüğünü doğrulayan Hammami, “Gannuşi bitti. Ona müdahale edilmezse Nahda Hareketi de bitecek” ifadesini kullandı.

Hammami, Kays Said’i destekliyor

2019 yılında cumhurbaşkanlığı seçimlerine adaylığını ilan etmesinden bu yana Kays Said’i desteklediğini kaydeden Hammami, Said’in aldığı istisnai kararları desteklediğini dile getirdi. Hammami, “Çünkü o (Said) temiz ve tarafsız bir insan. Geleneksel çerçevenin dışında fikirler sunardı” dedi.

Nahda Hareketi’nin geleceğine değinen Hammami, “Hareket Gannuşi’yi savunma pozisyonuna indirgendi. Nahda’nın bu şekilde devam etmesi veya ondan yeni partilerin doğması Tunuslulara cazip gelmeyen seçeneklerdir. Gannuşi çevresini liyakatsizlerle donattı. Semir Dilou, Lutfi Zeytun, Ziyad el-Azari gibi dengeli liderlerin çoğunu çevresinden uzaklaştırdı. Hareketin mali durumuna demirden bir perde çekti. Gannuşi, Nahda Hareketi’ni ele geçirdi. Hareketin bugünkü durumundan o sorumlu. Nahda, 25 Temmuz tedbirleri olmadan da önümüzdeki ilk seçimde ses getirecek bir düşüşe doğru ilerliyor” ifadelerini kullandı.

Yeni bir parti kurulabilir

Nahda Hareketi yöneticilerinden bazılarının, hareketin gidişatından ve siyasi konulara yaklaşımına karşı dile getirdiği öfke yeni siyasi partilerin kurulacağının işareti olabilir. Nahda ile yollarını ayıran Abdullatif el-Mekki yeni bir parti kurma çabası kapsamında hazırlık toplantıları gerçekleştiriyor. Mekki, “Yeni siyasi parti Nahda Hareketi’nin yaklaşımından uzak olacak ve demokratik bir yaklaşıma sahip modern bir liderlik ve yönetime dayanacak. Yeni siyasi parti ayrıca mevcut siyaset sahnesindeki aktif siyasi partilerden farklı olacak” diye konuştu.

Kays Said, yeni bir konsey kurdu

Öte yandan Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said, dün (pazartesi) yaptığı açıklamada, Yüksek Yargı Konseyi yerine alternatif geçici bir konsey atadığını duyurdu. Said, geçtiğimiz ay Yüksek Yargı Konseyi’ni feshetme kararı vermişti. Muhalifler bu kararı otoritesini güçlendirme adımı olarak değerlendirmişti.

Geçici yeni konseyin yargıçları dün Cumhurbaşkanlığı sarayında yemin etti. Yemin töreninde konuşan Said, “Yozlaşmışlara ve devleti yıkmak isteyenlere karşı amansız bir savaş veriyoruz. Biz yasa çerçevesinde vatanı kurtarma savaşı veriyoruz” dedi.

Cumhurbaşkanı Said, ilan ettiği daha geniş kapsamlı önlemlerin ‘geçici’ olduğunu belirterek, ‘Tunus’u, kendi çıkarlarına çalışan yozlaşmış zümreden kurtarmak için bu önlemlerin uygulanması gerektiğini’ savundu. Said eski Yüksek Yargı Konseyi’ni ‘siyasi çıkarlar uğruna’ çalışmakla suçladı.

Said geçen yıl Meclis çalışmalarını askıya aldı. Bu nedenle Yargı Konseyi, Said’in aldığı kararları denetleyebilecek en son kurum olarak görülüyordu.

Ev hapsinde tutulan Bahiri serbest bırakıldı

Nahda Hareketi lideri ve Meclis Başkanı Raşid el-Gannuşi, 31 Aralık 2021’den bu yana ev hapsinde tutulan Nahda Genel Başkan Yardımcısı Nureddin el-Bahiri’nin serbest bırakılmasını ülke için yeni bir başlangıç olarak değerlendirdi.

Tunus İçişleri Bakanlığının dün gece Bahiri ve beraberinde ev hapsine alınan eski İçişleri Bakanlığı yetkilisi Fethi el-Beledi’nin zorunlu ev hapsinin kaldırıldığını açıklamasının ardından Bahiri, sabah saatlerinde serbest kaldı. Bahiri’yi evinde karşılayan Gannuşi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, “Bahiri için zorunlu ev hapsinin kaldırılması Tunus için hoşgörü ve diyaloğa dayalı yeni bir başlangıç noktasıdır.” dedi.

Ailesine sağ salim ulaştığı için Allah’a şükrettiklerini belirten Gannuşi, “Bahiri sanki başka bir alemden bize dönüyormuş gibi. Umutlarımız çok zayıflamıştı, gözlerimizin önünde yavaş yavaş ölüyordu ve biz bir şey yapamıyorduk. Tunus’un bütün evlatlarını kucaklayacak hoşgörüye ve diyaloğa ihtiyacı var. Kaba kuvvetle değil fikirlerle tartışmalıyız.” dedi.

Gannuşi’den ‘demokrasi’ vurgulu diyalog çağrısı

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *