Ali Erbaş’tan 8 Mart Kadınlar Günü tebriği

Ali Erbaş’tan 8 Mart Kadınlar Günü tebriği

Diyanet İşleri Başkanı, “8 Mart Dünya Kadınlar Günü”nün, vicdanları harekete geçiren bir duyarlılığa ve bu alanda yaşanan sorunların ve sıkıntıların çözümüne vesile olmasını diledi. Ali Erbaş, peygamberimizin Veda Hutbesi için de ‘insan hakları bildirisi’ nitelemesinde bulundu.

Alman Sosyal Demokrat Partisinden Clara Zetkin’in teklifi ile dünyada tanınan ve kutlanmaya başlanan, Birleşmiş Milletler tarafından 1977 yılında Dünya Kadınlar Günü olarak ilan edilen 8 Mart dolayısıyla Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş da bir kutlama mesajı yayınladı.

Bu günün nice kadına umut olmasını temenni eden Ali Erbaş, mesajında şöyle dedi:

“Yüce dinimiz İslam’a göre her insanın yaratılıştan sahip olduğu temel hakları ve özgürlükleri vardır. Kadın ve erkek, kulluk ve haklar bakımından müsavi kılınmıştır ve her ikisi de farklı vasıflarla donatılarak birbirleriyle tamamlanmışlardır.

Bu sebeple Hz. Âdem’den bu yana bütün peygamberler, insanları ötekileştiren, aşağılayan, onur ve haysiyetini ayaklar altına alan anlayışlarla mücadele etmişlerdir. Fert, toplum ve insanlık açısından tarihin en büyük ahlak ve hukuk inkılabını gerçekleştiren İslam dini kadına hak ettiği değeri teslim etmiş, ona yönelik ayrımcılık ve haksız uygulamaları yasaklamıştır. Rahmet yüklü mesajlarıyla kadına yönelik şiddeti reva gören hür türlü düşünceyi, inanışı, gelenek ve töreyi reddetmiştir.

Peygamber Efendimiz (s.a.s), bir insan hakları bildirisi olan Veda Hutbesi’nde, kadınların haklarını gözetmeyi, bu hususta Allah’ın belirlediği ölçülere uymayı, kadın ve erkeklerin birbirlerinin haklarına riayet etmeleri gerektiğini insanlığa bir ölçü olarak açıkça beyan etmiştir.

Bugün ne yazık ki yeryüzünün birçok bölgesinde telafisi mümkün olmayan yıkımlar yaşanmakta, haksız yere birçok insan öldürülmekte; şehirler, medeniyetler, kültürler, insani değerler savaşlarla yok edilmektedir. Hiçbir ayırım gözetmeksizin bütün insanlığı tehdit eder hale gelen şiddet sarmalının ve insanoğlunun anlamsız ihtirasları sonucu yaşanan zulmün bedelini ise en ağır biçimde kadınlar ve çocuklar ödemektedir.

Bu sebeple yüreklerde merhametin, yeryüzünde adaletin, hakkın, hakikatin hâkim kılınması için çalışmak ve insan onurunu zedeleyen her türlü oluşum, yaklaşım ve anlayışla mücadele etmek her birimizin ortak sorumluluğudur.

Bu itibarla, “8 Mart Dünya Kadınlar Günü”nün, vicdanları harekete geçiren bir duyarlılığa ve bu alanda yaşanan sorunların ve sıkıntıların çözümüne vesile olmasını; savaşın, şiddetin, yoksulluk ve yoksunluğun mağdur ettiği nice kadına umut olmasını temenni ediyorum.”

8 Mart Dünya Kadınlar Günü

ABD’nin New York kentinde, bir dokuma fabrikasında çalışan 40 bin kadın işçi greve başladı. Grev sırasında yaşanan polis baskını ve ardından çıkan yangında 129 kadın can verdi. Olayın tarihi 8 Mart 1857 idi. Bu tarihin Kadınlar Günü olarak kutlanması için ilk teklif 26-27 ağustos 1910’da Danimarka’da toplanan İkinci Uluslararası Sosyalist Kadınlar konferansında yapıldı. Alman Sosyal Demokrat Partisinden Clara Zetkin, ölen Amerikalı kadın işçilerin anısına 8 Mart’ın “Dünya Kadınlar Günü” olarak anılmasını önerdi.

Öneri oy birliği ile kabul edildi ve ilk anma 1911 yılında yapıldı.

Bundan 10 yıl sonra, 1921’de Üçüncü Uluslararası Kadınlar Konferansı’nda günün adı “Dünya Emekçi Kadınlar Günü” olarak değiştirildi. Son olarak Birlemiş Milletler Genel Kurulu, 16 Aralık 1977’de, 8 Mart tarihinin “Dünya Kadınlar Günü” olarak anılmasını kabul etti.

Türkiye’de 8 Mart ilk kez 1921 yılında kutlandı. Kitlesel kutlamalar 1975’ten sonra yapılmaya başlandı. 12 Eylül Darbesinin ardından 1984 yılında yeniden başlayan kutlamalar halen devam ediyor.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *