Dünya Bankası (WB), Lübnan ekonomisindeki durgunluğun ülkenin ‘seçkin liderleri’ tarafından yönetildiğini ve bu durumun ülkede uzun vadeli istikrar ve sosyal barışı tehlikeye attığını savundu.
Dünya Bankası’nın Lübnan Ekonomik İzleme Güz 2021 raporunda, “Lübnan’daki kasıtlı durgunluk, devleti uzun süredir ele geçiren ve ekonomik rantlarıyla geçinen ülkenin seçkinleri tarafından yönetiliyor. Bu, 1850’lerden bu yana dünyanın en şiddetli on krizinden biri. Uzun vadede ülkedeki istikrarı ve toplumsal barışı tehlikeye atıyor” denildi.
Şarku’l Avsat’ın aktardığına göre söz konusu raporda, hükümet gelirlerinin 2021’de neredeyse yarıya inerek, gayri safi yurt içi hasılanın (GSYİH) yüzde 6,6’sına indiği bilgisi verilerek, bunun Somali ve Yemen’den sonra dünyanın üçüncü en düşük seviyesi olduğunun altı çizildi.
Dünya Bankası Maşrik Bölge Direktörü Saroj Kumar Jha, “Kasıtlı durgunluk sırasındaki kasıtlı inkar, ekonomi ve toplum üzerinde uzun süreli yaralar yaratıyor. Mali krizin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen, Lübnan ekonomik ve mali toparlanmaya yönelik güvenilir bir yola girmeyi bırakın, bunu belirlemedi bile” dedi.
Lübnan’ın mali çöküşü, borcu artırmasına neden olan bütçenin kötü yönetimi, rakip partilerin çekişmesiyle yaşanan siyasi felç ve dış yardımların reform yapılmadan verilmemesi sonucu olarak 2019’da başladı.
Dünya Bankası, 1975’ten 1990’a kadar iç savaş patlak vermeden önce Ortadoğu’da bir zamanlar zengin ve liberal olarak görülen bir ülkeyi mahveden krizi, 19. yüzyılın ortalarından bu yana küresel olarak yaşanan en şiddetli kriz olarak nitelendiriyor.
Eski Başbakan Hariri siyasete ara verdi
Eski Lübnan Başbakanı ve Sünni Müstakbel Hareketi lideri Saad el-Hariri, başkent Beyrut’taki konutunda ekonomik krizin gölgesinde yapılacak 15 Mayıs’taki seçimlere ilişkin basın toplantısı düzenledi.
Ulusal ve mezhepsel bölünme, uluslararası karmaşıklık ve İran nüfuzunun etkisindeki Lübnan için bazı kararlar aldığını ifade eden Hariri, “İlk olarak siyasi faaliyetlerime ara veriyorum ve ailem olan partimin de aynı kararı alması çağrısında bulunuyorum.” dedi. Hariri ayrıca, partisinden, seçimlerde milletvekili adayı göstermemesini de istedi.
Saad Hariri, 3 ay aradan sonra 19 Ocak’ta Beyrut’a dönmüş ve Lübnan Başbakanı Necib Mikati, Meclis Başkanı Nebih Berri ve diğer kanaat önderleriyle bir araya gelmişti. Hariri, Ekim 2019’da patlak veren hükümet karşıtı gösteriler üzerine başbakanlık görevinden istifa etmişti.
Eski Başbakan Hariri, Beyrut’ta meydana gelen liman patlaması ve derinleşen ekonomik krizin ardından Kasım 2020’de yeniden başbakanlık görevine getirilmişti. Ancak Hariri, siyasi partiler arasında bir konsensüs sağlayamayıp hükümeti kuramadığı için Temmuz 2021’de görevinden tekrar istifa etmişti.
Leave a Comment
Your email address will not be published. Required fields are marked with *