Bakan Nebati, “‘Ben sana 10 bin dolarımı veriyorum, 3 ay sonra 10 bin dolarımı ver’ diyor. Bunun üstüne faizini de istiyorsan al istemiyorsan alma.” ifadesini kullandı.
Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, CNN Türk yayınında ekonomi gündemine ilişkin soruları yanıtladı.
Bakan Nebati, ‘Kur korumalı TL mevduat sistemi’nin faize dayalı bir sistemi olup olmadığının sorulması üzerine şöyle cevap verdi:
“Bu hikaye, Türkiye’de yaşayan inancı olan olmayan, paraya bakışı farklı olan olmayan bu toprakların insanlarına dönük bir çözümdür. Bunu ABD ya da batı ülkelerinde uygulayamazsınız zaten dolarizasyon diye bir şey yok. Türk insanı faize mi yoksa dövize mi önce bakar? Türk insanı önce dövize bakıyor. Biz de Türk insanına diyoruz ki madem ki dövize bakıyorsun gel sana etkilerden arındırılmış bir imkan vereyim. Bu nedir? Paranı faize yatırmak istiyorsan git faize yatır, dövizde korumak istiyorum diyorsan da ABD’de ya da Almanya’da basılmış bir paranın bekçiliğini yapma, sana döviz kuru üzerinden fiyat yapalım, 10 bin doların mı var? Sana 3, 6, 12 ay sonra 10 bin dolarını garanti ediyorum. Çift garanti veriyoruz. Doları 10 liradan aldın 9 liraya düştüyse aldığın parayı da 10 bin dolarını yeniden alıyorsun bir de faize yatırdığın ya da katılım bankalarında kar payına yatırdığın parayla da fazlasını cebine koyuyorsun. ‘Ben sana 10 bin dolarımı veriyorum, 3 ay sonra 10 bin dolarımı ver’ diyor. Bunun üstüne faizini de istiyorsan al istemiyorsan alma.”
20 Aralık gecesine ilişkin tereddüdü olup olmadığına ilişkin soru üzerine de Nebati, “Cumhurbaşkanıma olan inancım sınırsız. Sayın Cumhurbaşkanımızın gelip kürsüye çıkışından hissediyorsunuz olacakları, bir şeyler oluyor. Sözü bitiyor anında telefonlara takır takır döviz fiyatlarının düşüşü gelmeye başladı.” dedi.
Kurda, Merkez Bankasının tedbir almasıyla çözülecek noktayı aştığı anda devreye girdiklerini aktaran Nebati, kur korumalı Türk lirası mevduat uygulamasıyla TL’nin dolara endekslendiği iddialarına da tepki gösterdi. Nebati, bu uygulamayla herkesin önünü görmeye başladığını aktararak “Söylenen şeylerin yenilir yutulur karşılığı yok. Fiilen bir insan, parasını korumak kollamak için dolar alıyor. Biz de diyoruz ki ‘Ben senin korumanı sağlayacağım’. Bunun dövize endekslemeyle ne alakası var? Yastık altında dünya kadar altın var, dolar var, ben bunu nasıl ekonomiye kazandıracağım?” diye konuştu.
20 Aralık gecesi
Nebati, 20 Aralık gecesi bazı kesimlere haber verildiği iddialarına da tepki gösterirerek “O akşam tedbirler açıklandı. Millet, bireyler, binlerce insan gitti hesabındaki doları internet üzerinden bozdu. Bunun dışında izah edilecek tarafı yok. Asıl bizim için en önemli kısım bu, modeldeki temel unsur bireylerdir. Sistem bireylere yönelik. Sistem bireylere yönelikse kime haber verdim ben? Mesajlaşma sistemi kurup on binlerce kişiye ‘Döviz düşecek, hadi gidip alın’ mı dedim? Bu nasıl bir şey, böyle bir şey olabilir mi? Kime haber vereceğim, nasıl haber vereceğim? Öyle bir şey yok. Buradaki temel dürtü bireylerin inanarak gitmesi.” ifadesini kullandı.
Kur korumalı mevduat hesaplarının hedefinin küçük yatırımcılar olduğunu ve uygulamanın küçük yatırımcıları korumak üzerine yapıldığını belirten Nebati, “Büyükler, yani finansal okur yazarlığı olanlar bu işin köpük olduğunu biliyor. Büyükler zaten gidişatı görüyordu, köpük olduğunu görüyordu, sert düşüş olacağını onlar gördüler. Küçük yatırımcı nereden bilecek?” değerlendirmesinde bulundu.
Nebati, dövizin tekrar yükseleceği iddiasında bulunanları takip ettiklerini ve Sermaye Piyasası Kurulunun da suç duyurusunda bulunduğunu aktararak “Böyle şey olur mu? Bunlar bilerek yönlendiriyor, ‘Şu kadar olacak.’ diyor, ‘Onu şöyle yap.’ diyor. Suç olan tarafı, manipüle ediyorlar, bir tarafa sevk ediyorlar.” dedi. Nebati, dolarda bugün yaşanan hareketin kendisini kaygılandırmadığını ve çok küçük hareketler yaşandığını söyledi.
Dolar kuru beklentisinin sorulması üzerine ise Nebati sözlerini şöyle sürdürdü: “Türkiye gerçekten serbest piyasaya sahip bir ülke. Bu yapı içinde oyuncuları serbest bırakırsanız optimal noktaya kendi kendine gelir. Bir köpük olduğu belli. Köpük gidiyor, gitmeye devam edecek. Bunun belli rakamda sabitlenmesini beklemek gibi bir şey doğru değil. Uluslararası konjonktür, dünya ekonomisi, salgının devam edip etmeyeceği… Bunlar göstergeleri her zaman etkiler ama köpük olduğunu çok net görüyoruz. Rakam kendi optimal seviyesine gelecek. Bununla ilgili optimal noktayı her beraber yakalayacağız ama köpüğün devam ettiğini söyleyeyim. Küçük yatırımcı, bu getirdiğimiz finansman enstrümanları mutlaka kullansın.”
Kur korumalı Türk lirası mevduata katılımın sabah itibarıyla 51 milyar lira olduğunu, rakamın akşam saatlerinde 59,8 milyar liraya çıktığını belirten Nebati, bireysellerin döviz mevduatının da 169 milyar dolardan 162 milyar dolarlara düştüğünü ifade etti.
Leave a Comment
Your email address will not be published. Required fields are marked with *