ABD’nin Ankara Büyükelçisi olarak David Satterfield yerine atanan Jeff Flake, bugün başkan yardımcısı Kamala Harris önünde yemin ederek resmi olarak unvanını aldı. Biden yönetiminin demokrat olmasına karşın, Türkiye atanan elçinin Cumhuriyetçi olması dikkat çekti.
ABD Başkanı Joe Biden tarafından ABD’nin Ankara Büyükelçiliğine aday gösterilen ve adaylığı ekim ayında Senato’da onaylanan Flake, bugün ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris’in huzurunda yemin etti.
Harris, Flake’in resmi olarak unvanını aldığı yemin töreninden bir kareyi Twitter hesabında paylaştı ve “Bugün, Jeff Flake’i yeni Türkiye Büyükelçimiz olarak yemin ettirme onuruna eriştim. Senatoda Flake ile çalışma fırsatım oldu ve bu ülkeye olan sevgisini yakından gördüm.” ifadesini kullandı.
Flake kimdir?
Cumhuriyetçi olmasına rağmen 2020 başkanlık seçiminde Demokrat Partili Biden’ı destekleyen Flake, 2013-2019’da ABD Senatosunda Arizona eyaleti senatörü olarak görev yapmış, 2001-2013 arasında da Temsilciler Meclisi üyeliği görevinde bulunmuştu.
Flake, 2019’da eski Başkan Donald Trump’ın yönetimi ve Cumhuriyetçi Partinin politikalarıyla ayrıştığı gerekçesiyle Senatodan emekli olmuştu.
Emekliliğinin ardından, Trump’ı eleştirdiği Conscience of a Conservative (Bir Muhafazakarın Vicdanı) adlı kitap yazan eski Cumhuriyetçi Senatör, Ankara’da büyükelçilik görevine aday gösterilmesinden sonra yaptığı açıklamada, “Bu atamayla Biden yönetimi Amerikan dış politikası ve diplomasisinin en iyi geleneğini yeniden doğruluyor: Partizan politikaların iç mesele olarak kalması ve diğer ülkelerle ilişkilere karıştırılmaması gerektiği inancı. Amerikan dış politikası, partiler üstü olabilir ve olmalı. Bu benim inancım ve aynı zamanda taahhüdüm.” ifadelerini kullanmıştı.
Satterfield kimdir?
Büyükelçi Satterfield’in ABD’nin Ankara Büyükelçisi olarak atanması, 27 Haziran 2019 tarihinde onaylanmıştır. ABD Dışişleri Bakanlığı’na 1980 yılında katılan Satterfield, kariyer diplomatı sıfatını taşımaktadır. Bakanlıktaki son görevi kapsamında Haziran-Temmuz 2019 döneminde ABD Dışişleri Bakanı’nın Kıdemli Danışmanı olan Satterfield, Eylül 2017-Haziran 2019 tarihleri arasında Dışişleri Bakanlığı Yakın Doğu İşlerinden Sorumlu Müsteşar Yardımcısı Vekili olarak görev yapmıştır. Satterfield, Temmuz 2009-Ağustos 2017 döneminde Sina Yarımadası’nda bulunan Çokuluslu Güç ve Gözlemciler Genel Direktörlüğü görevini yürütmüştür. Satterfield, Dışişleri Bakanlığı bünyesinde ayrıca Irak Koordinatörü ve Dışişleri Bakanı Kıdemli Danışmanı, ABD’nin Bağdat Büyükelçiliği Başmüsteşarı, Dışişleri Bakanlığı Yakın Doğu İşlerinden Sorumlu Müsteşar Yardımcısı (vekaleten) ve Başmuavini, ABD’nin Kahire Büyükelçiliği Maslahatgüzarı ve Beyrut Büyükelçisi olarak görev yapmıştır.
Orta Doğu’da yaklaşık kırk yıllık deneyime sahip olan Büyükelçi Satterfield, Suriye, Tunus ve Suudi Arabistan’da da çeşitli görevlerde bulunmuş; Lübnan’da iki defa görev yapmıştır. Büyükelçi Satterfield, 1993-1996 yılları arasında ABD Dışişleri Bakanlığı’nda Arap ve Arap-İsrail İşleri Direktörlüğü ile Ulusal Güvenlik Konseyi’nde Yakın Doğu İşleri Direktörlüğü görevlerini üstlenmiş; bu kapsamda özellikle Arap-İsrail barış süreciyle ilgili çalışmalar yürütmüştür. Büyükelçi Satterfield, ABD Dışişleri Bakanı tarafından verilen Üstün Hizmet Ödülü; Dışişleri Bakanlığı Üstün Şeref Ödülü; ABD Başkanı Üstün Yönetim Ödülü ve ABD Savunma Bakanlığı Ordu Dairesi Üstün Sivil Hizmet Ödülü sahibidir.
Arapça ve Fransızca bilen Büyükelçi Satterfield, eğitimini Maryland Üniversitesi ve Georgetown Üniversitesi’nde tamamlamıştır.
ABD Büyükelçiliğinin misyonu
Büyükelçiliğin internet sayfasında Türkçe olarak verilen bilgiler arasında, büyükelçi ve büyükelçiliğin ‘misyonu’na ilişkin şu açıklamalar yapılıyor:
“Amerika Birleşik Devletleri’nin Türkiye Temsilciliğinin amacı, Amerika Birleşik Devletleri’nin ve Türkiye’deki vatandaşlarının hedeflerini teşvik etmek ve menfaatlerini korumaktır. Bizler, Amerika Birleşik Devletleri’ni Amerikalı vergi mükelleflerinin gurur duyacağı biçimde temsil etmeye gayret etmekteyiz.
ABD Temsilciliğinin amaçları arasında ayrıca Türkiye’de yaşayan ve çalışan ya da Türkiye’yi ziyaret eden Amerikan vatandaşları ve Amerikan kuruluşlarına yardımcı olmak da vardır.
ABD Ticaret Bakanlığınca “Yükselen Büyük Pazar” olarak tanımlanmış 10 ülke/bölgeden biri olan Türkiye’de Amerikan ticari menfaatlerini teşvik etmek üzere çalışmalar yürütmekteyiz.
Türkiye’nin laik, demokratik bir cumhuriyet olarak başarılı olması Amerika Birleşik Devletleri için önem taşımaktadır. Bu bakımdan, ABD’nin Türkiye Temsilciliğinin günlük çalışmaları üç temaya bağlı olarak şekillenmektedir:
Amerika Birleşik Devletleri, Türk demokrasisini ve toprak bütünlüğünü desteklemektedir.
Amerika Birleşik Devletleri, Türkiye ile müşterek menfaatlerimize dayalı güçlü bir güvenlik ortaklığını desteklemektedir.
Amerika Birleşik Devletleri, Türkiye’nin ekonomik başarısını desteklemektedir.
Bunlara ek olarak ABD, Türkiye’de gelişmiş bir demokrasi ve insan haklarının korunması adına sesini yükseltmektedir. Türkiye ve Yunanistan arasında daha iyi ilişkilerin ve Kıbrıs meselesinde adil ve sağlam bir çözüm sağlanması için çalışmalar yapıyoruz. Amerika Birleşik Devletleri ve Türkiye ayrıca terörle mücadelede; Orta Doğu’da, Balkanlar’da ve Kafkasya’da barış arayışında; uyuşturucu ticareti ve kara para aklamayla mücadelede; Hazar havzasındaki petrol ve gazı boru hatlarıyla Türkiye üzerinden dünya piyasasına sunmak ve savunma alanında yakın işbirliğimizi korumak üzere birlikte çalışmaktadır.”
Leave a Comment
Your email address will not be published. Required fields are marked with *