Londra’da yayımlanan Suudi kaynaklı el-Arab gazetesinde Faruk Yusuf imzası ile yayımlanan yazıda, Fas’ta Adalet ve Kalkınma Partisi’nin kaybetmesi Mısır’a bağlanarak, “Mısır’ın kaybedilmesiyle İhvan hem tarihini hem de coğrafyasını kaybetmiştir.” denildi.
Faruk Yusuf yazısında, İhvan Mısır’ı yönetirken en parlak dönemini yaşadığını, bunun ise geleneksel ihtiyatlarını kaybetmesine neden olduğunu savunurken, gerçek programlarını duyurmak için maskelerini çıkarmasına neden olduğunu da ileri sürdü.
Günlük Evrensel’in de yer verdiği yazıda “İngiliz sömürgeciliğinin Batı’nın öncüsü ABD’ye bıraktığı mirasın temeli ‘Bu bölgenin halkları ancak dini inançlarla yönetilebilir’ fikriydi.” vurgusu yapılırken, “İhvan’ın yenilgisi, eski bir Batı projesi için bir yenilgi olduğu anlamına gelmiyor mu?” sorusu yöneltildi.
“Faslılar İhvan Baharında Parantezi Kapatırken” başlıklı yazısıda Faruk Yusuf, şunları yazıyor:
Çeşitli isimlerle Müslüman Kardeşler örgütleri, Taliban hareketinin elde ettiği şaibeli ve muğlak zaferi bir umut vesilesi olarak gördüler. İhvan gürültüsünün kaynağı olan arkasında el Mahzenin devasa finansal kasaların durması nedeniyle umut ne kadar büyük olursa olsun, ihvan’ın kafesinden çıkan Mısır’ın kaybıyla telafi edilemez. Mısır’ın kaybedilmesiyle İhvan hem tarihini hem de coğrafyasını kaybetmiştir.
Onlar için Mısır, onsuz her başarının eksik kaldığı ve hatta çökmeye meyilli olduğu bir üs. Tarihleri orada başladı ve Hüsnü Mübarek rejimini deviren halk hareketinin meyvelerini topladıkları gün, Arap dünyasını işgal sürecinin doğru yerden başladığına inandılar ve haklıydılar.
Mısır, Arap dünyasının kalbidir. Kim o kalbi kontrol ederse dışarıda genişleme arayışındaysa başarabilir. Arap Baharı, İhvan Mısır’ı yönetirken en parlak dönemini yaşıyordu. Bu nedenle, İhvan’ı destekleyen, onları finanse eden ve hücrelerine sponsor olan güçler, iktidarın sadece bir zaman meselesi olduğunu düşündüler. Bu durum, İhvan’ın geleneksel ihtiyatlarını kaybetmelerine ve onlara göre ahlaki yozlaşmanın kaynağı olan kişisel özgürlükleri sınırlandırmaya, ulusal kavramları yeniden gözden geçirmeye, toplumu boyun eğdirmeye ve yeniden eğitme konusundaki gerçek programlarını duyurmak için maskelerini çıkarmasına neden oldu.
İngiliz sömürgeciliğinin Batı’nın öncüsü ABD’ye bıraktığı mirasın temeli “Bu bölgenin halkları ancak dini inançlarla yönetilebilir” fikriydi. Bugün, Fas Adalet ve Kalkınma Partisi, halkın iktidar partisine karşı uyguladığı bir derece aşağılamayı da içerecek şekilde, parlamento seçimlerindeki yenilgi, Mısır’ın açtığı parantez Fas tarafından kapatılmıştır. Yaşananlar; İhvan’ın yenilgisi, eski bir Batı projesi için bir yenilgi olduğu anlamına gelmiyor mu?
Leave a Comment
Your email address will not be published. Required fields are marked with *