Son 8 gün içerisinde Taliban’ın Afgan hükümet güçlerinden ele geçirdiği vilayet merkezi sayısı bugün 18’e yükseldi. Avrupa Birliği, Afgan hükümetine ve Taliban’a masaya oturma çağrısı yaptı.
Afgan hükümet güçlerinin son 8 günde Taliban’a karşı kontrolü kaybettiği vilayet merkezi sayısı Trinkot, Kalat ve Pul-i Alem ile 18’e yükseldi. Kalat’taki yüzlerce Afgan askeri, silahları ve zırhlı araçlarıyla birlikte Taliban’a teslim oldu. Taliban kaynakları bu askerlerin de örgüte katıldığını ve çok sayıda silah ile mühimmatın ele geçirildiğini duyurdu.
Taliban’ın bundan sonra Kabil’e yönelmesi bekleniyor.
Avrupa Birliği’nden Afgan hükümeti ve Taliban’a çağrı
Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, yaptığı yazılı açıklamada, Taliban‘ın devam eden saldırılarının, çatışmanın müzakere edilerek çözülmesine ve Doha barış sürecine yönelik beyan edilen taahhütleriyle doğrudan çeliştiğini belirtti.
AB‘nin özellikle Taliban kontrolündeki bölgelerde artan insan hakları ihlallerini kınadığını ifade eden Borrell, “Afganistan‘ı siyasi farklılıkları çözmeye, tüm paydaşların temsilini artırmaya ve Taliban ile birleşik bir perspektiften ilişki kurmaya teşvik ediyoruz.” değerlendirmesinde bulundu.
Borrell, AB’nin Afgan halkına desteğini sürdürmeyi amaçladığını ancak bunun barışçıl ve kapsayıcı bir çözüm ile kadınlar, gençler ve azınlıklar dahil tüm Afganların temel haklarına saygı gösterilmesi şartına bağlı olacağını vurguladı.
Taliban’ı müzakerelere devam etmeye çağıran Borrell, şiddetin derhal durdurulması ve kapsamlı, kalıcı bir ateşkes sağlanması gerektiğine dikkati çekerek, şunları kaydetti:
“Eğitime erişim de dahil olmak üzere, son yirmi yılda kadınlar ve kız çocukları tarafından elde edilen önemli kazanımların korunması kritik önem taşımaktadır. Aksi takdirde, iktidar zor kullanılarak alınırsa ve bir İslam emirliği yeniden kurulursa, Taliban tanınmama, tecrit, uluslararası destek eksikliği ve Afganistan’da devam eden çatışma ve uzun süreli istikrarsızlık olasılığı ile karşı karşıya kalacaktır.”
Taliban kısa süre önce Afganistan’ın güneyindeki Kandahar vilayetinin merkezini ele geçirmiş, böylece Afgan hükümet güçlerinin, son 8 günde Taliban’a karşı kontrolü kaybettiği vilayet merkezi sayısı 12’ye çıkmıştı.
Birleşmiş Milletler, Afganistan’da kalmaya devam edecek
Birleşmiş Milletler (BM) İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (OCHA) Sözcüsü Jens Laerke, BM Cenevre Ofisi’nde düzenlenen basın toplantısında, AA muhabirinin BM’nin Afganistan’daki faaliyetlerine ilişkin sorularını cevapladı.
“BM, kesintisiz olarak son 70 yıldır Afganistan’da ve şu anda hala orada.” diyen Laerke, Afganistan genelinde özellikle insani konularda faaliyet gösterenler başta olmak üzere BM’nin çok büyük mevcudiyeti olduğunu vurguladı.
Laerke, Taliban’ın ele geçirdiği bölgelerde de BM çalışanlarının büyük bir kısmının hala görevi başında olduğunu belirterek, şöyle konuştu: “Afganistan genelinde, özellikle de insani alanda, 40 yıldır insanları desteklediğimiz çok büyük, çok derin bir varlığımız var ve (ülkedeki mevcut duruma rağmen) genel olarak daha önce bulunduğumuz alanlarda kalmaya devam ediyoruz.” dedi.
Laerke, uluslararası ve yerel çalışanlarının güvenliğine ilişkin endişe duyduklarını vurgulayarak, “Ancak, Afgan sivillere yardım etmek için hala oradayız.” diye konuştu. Afganistan’daki durumu “hızla değişen ve istikrarsız” şeklinde niteleyen Laerke, BM’nin insani çalışmalarda görevine devam etmekte kararlı olduğu mesajını verdi.
‘Elbette, Afgan hükümetine güveniyoruz’
BM Cenevre Ofisi sözcülerinden Rheal Leblanc da aynı soruya verdiği cevapta, “Çalışanlarımızın güvenliği BM için önceliklidir. Bu insanları güvende tutabilmek için elimizden gelenin en iyisini yapıyoruz. Elbette, Afgan hükümetine güveniyoruz. Çünkü ev sahibi ülke BM çalışanlarının güvenliğinden sorumludur. Dolayısıyla onlarla (hükümet) yakın temastayız ve gerekli güvenliğin sağlanması konusunda onlara güveniyoruz.” ifadelerini kullandı.
BM, 18 milyon Afgan’ın insani yardıma ihtiyaç duyduğunu bildiriyor.
Leave a Comment
Your email address will not be published. Required fields are marked with *