Amerikan-İslami İlişkiler Konseyince düzenlenen çevrim içi panelde, siyahi Müslüman lider Malcolm X’in Müslümanlara bıraktığı manevi mirası onun hayatından kesitler sunarak anlatıldı.
Başkent Washington merkezli, ABD’nin en büyük İslami örgütü olan Amerikan-İslami İlişkiler Konseyi’nin (CAIR), “şehadetinin 56. yılı dolayısıyla” El Hac Malik el Shabazz’ın (Malcolm X) yakın arkadaşları ve aile dostlarını konuşmacı olarak ağırladığı panelde, onun yılmaz liderliğinden ve İslami kişiliğinden örnekler verildi.
‘Mücadele ruhu hepimizi derinden etkiledi’
Malcolm X ile 1963 yılında, New York’ta namaz kılmak için uğradığı bir camide tanıştığını anlatan Sudan kökenli Dr. Ahmed Osman “Harlem’deki bu camide karşılaşmamız onunla, ölümüne kadar sürecek dostluğumuzun başlangıcı oldu.” dedi.
Malcolm için, kendisinin de öğrenim gördüğü Dartmouth College ve Harvard Üniversitesinde konferanslar organize ettiğini belirten Dr. Osman, “İnsan hakları, emperyalizm ve kapitalizm üzerine yaptığı konuşmalarla büyük etki uyandırmıştı.1500 kişilik salonda yer kalmamıştı. O müthiş bir hatipti, mücadele ruhu hepimizi derinden etkiledi.” şeklinde konuştu.
“Malcolm, hac ziyaretinde karşılaştığı muameleden çok etkilendi. Siyahi olmayan, beyaz adamlardan gördüğü nezaket onun sonraki dönemde ırkçılık konusundaki fikirlerini de değiştirdi.” diyen Osman, onun iki farklı kişiliği olduğunu, davasını rakiplerine karşı savunurken vakarlı bir tavır takındığını, dostlarına karşı ise oldukça alçak gönüllü ve mütevazı davrandığını belirtti.
Osman şunları kaydetti: “Malcolm, hem Müslüman hem de diğer topluluklar için bir değer ve bir ekoldür. O Amerika’ya mal olmuş bir liderdir. Bu yüzden onu sadece siyahi lider olarak çağırmamak lazım. Bugün İslami grupların yönettiği bir çok devlet var. Fakat biz onların İslam’ı yansıtmada Malcolm kadar etkili olamadıklarını görüyoruz.”
‘Hz. Muhammed’den sonra örnek aldığım kişi idi’
CAIR panelinin bir diğer konuşmacısı olan siyahi aktivist Aisha al-Adawiya, “Malcolm sayesinde, düzgün ve dürüst bir şekilde konuşarak, nasıl mücadele edeceğimi öğrendim. O bir insan hakları lideriydi. Bize, uyan, kalk ve Tanrı’nın tarafına geç diye sesleniyordu.” sözleri ile Malcolm X’in mücadele yönteminin kendine yol gösterdiğini anlattı.
Siyahi liderin eşi Betty Shabazz’ın da arkadaşı olan kadın aktivist, Malcolm X’in mirasının yaşatılmasının gereği konusundaki soruya şu şekilde cevap verdi: “Malcolm, benim Hz. Muhammed’den sonra örnek aldığım kişi idi. Çünkü, İslam’ın onu nasıl güçlendirdiğine şahit olduk. Kalbindeki korkuyu yenmek için ibadet ederdi ve sonra şeytanca zorbalıklara karşı çıkıp, sonuna kadar mücadele ederdi. Bizler için onun bu duruşu nihai hedef olmalı. Onun bu mirasına sahip çıkmalıyız. Çocuklarına da sahip çıkmalıyız, çünkü o bizim için kendini feda etti.”
‘Kendisini filozofum, sözlerini de felsefem olarak benimsedim’
Tamamen Hristiyan inancına bağlı bir aileden geldiğini belirten CAIR Michigan Direktörü İmam Dawud Walid, 1980’lerde bir çocukken hayranı olduğu rap sanatçıların Malcolm X’in sözlerine şarkılarında yer verdiklerini ve dinlediği rap şarkıları aracılığı ile onu tanıma fırsatı yakaladığını ifade etti.
Malcolm’un sözlerinden çok etkilendiğini ve sonrasında Müslüman olduğunu belirten Dawud Walid, “Kullandığı ifadeler beni çok motive ediyordu, bir süre sonra kendisini filozofum, sözlerini de felsefem olarak benimsedim. 90’lı yıllarda cemaatim hip hop, mürşidim Malcolm olmuştu.” şeklinde konuştu.
‘Mirasını yaşatmalıyız ama asıl mesajlarını ön planda tutmalıyız’
Öte yandan, panelin organizatörlüğünü yapan CAIR Genel Direktörü Nihad Awad ise “Onun mirasını yaşatmalıyız. Fakat, asıl mesajlarını ön planda tutmamız gereğini unutmamalıyız.” sözleri ile Malcolm X’in mirasının gelecek nesillere taşınma şeklinin önemine vurgu yaptı.
Malcolm X’in avukatları, cinayetle ilgili yeni delillere ulaşıldığını bildirdi
Malcolm X’in avukatları yaptıkları açıklamada, 21 Şubat 1965’te Harlem bölgesindeki Audubon Ballroom Konferans Salonu’nda yaptığı bir konuşma esnasında uğradığı suikast sonucu hayatını kaybeden siyahi lidere New York Polis Teşkilatı (NYPD) veya Federal Soruşturma Bürosu (FBI) tarafından komplo kurulmuş olabileceğine dair delillere ulaştıklarını belirttiler.
Açıklamada, 1960’larda sivil polis olarak muhbirlik yapan siyahi Ray Wood’un ailesi ve avukatlarının, Wood’un ölüm döşeğindeyken, “NYPD ve FBI’nın Malcolm X’i öldürmek için komplo kurduğunu” itiraf eden bir mektup yazdığı kaydedildi.
Basın açıklamasında konuşan Avukat Ray Hamlin, “Yapmaya çalıştığımız şey, onarıcı adalet hakkında konuşmak, Malcolm X’in mirası adına avukatlar olarak, adaletin peşine düşmek.” ifadesini kullandı.
Malcolm’ın güvenlik ekibinin suikast tarihinden günler önce tutuklanmasını sağlama görevinin Ray Wood’a verildiği bilgisinin mektupta yer aldığı, Wood’un bu mektubu ölümünden sonra açıklaması için kuzeni Reggie’nin eline tutuşturduğu kaydedildi.
New York Polis Departmanından açıklama
NYPD dün konu ile ilgili yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verilmişti: “Birkaç ay önce, Manhattan Bölge Savcısı, iki mahkumiyetle sonuçlanan Malcolm X cinayetiyle ilgili soruşturma başlattı. NYPD, bu davayla ilgili tüm mevcut kayıtları Bölge Savcısına sağladı. Departmanımız bu incelemeyle ilgili her şekilde yardımcı olmaya kararlıdır.”
Malcolm X’i kimin öldürttüğü konusu, cinayetin üzerinden 56 yıl geçmesine rağmen tam olarak açıklığa kavuşmadı. Suikasttan sonra tutuklanan 3 kişi, ömür boyu hapse mahkum edilmişti.
Leave a Comment
Your email address will not be published. Required fields are marked with *