Çin’de hükümetin yayımladığı bir raporda Doğu Türkistan’da yaşayan Uygur halkının Türklerin soyundan geldiğini söylemenin yanlış olduğu ve zamanla Uygurların Türkçü ve İslamcı grupların ‘siyasi oyuncağı’ haline geldiği iddiaları yer aldı.
Komünist Parti’ye bağlı Devlet Konseyi Bilgi Ajansı’nın pazar günü hazırladığı belgede ayrıca ülkenin kuzey batısında yer alan Şincan bölgesinin tarih boyunca ‘ayrılıkçı grupların çabalarına rağmen Çin’in ayrılamaz bir parçası’ olduğu belirtildi.
Euronews’un haberine göre, söz konusu raporda ‘İslam, Uygurların yöreye özgü ve tek inancı değildir’ ifadeleri dikkat çekiyor. Metinde, İslam dininin Arap İmparatorluğu tarafından yayılmış ve dayatılmış olduğu belirtilerek ‘dine dayalı yönetim ve dini aşırılık bir ihanettir ve karşı durulması gereken bir unsurdur” deniliyor.
“Doğu Türkistan 3. yüzyıldan beri Çin’in bir parçasıdır” ibaresi
Söz konusu belgede ayrıca “Çin’in içinde ve dışındaki özellikle de ayrılıkçı, aşırı dinci ve terörist düşman güçler Çin’i bölmeye, tarihten ve gerçeklerden saptırmaya çalıştı. Tüm bu unsurlar tarih ve halk tarafından artık bir kenara atılacak” ifadeleri yer aldı.
Raporda, Şincan Bölgesi’nin 3’üncü yüzyılda kurulan Han Hanedanlığı’ndan beri Çin’in bir parçası olduğu, bölgede yaşayan insanlar ile etnik kültürün, uzun bir göç ve uyum süreci sonucu oluştuğu ileri sürüldü.
Toplama kamplarının ismi ‘Mesleki eğitim’ kampı
Pekin yönetimi son dönemlerde ‘mesleki eğitim’ adı altında toplama kamplarına aldığı Uygur, kazak ve çoğunluğu Müslüman diğer etnik azınlıklara baskı uyguladığı gerekçesiyle uluslararası çevreler tarafından eleştiriliyordu. Söz konusu toplama kamplarında bir milyonu aşkın Uygurun olduğu tahmin ediliyor.
Çin, söz konusu toplama kamplarının sadece birkaç tanesini uluslararası basın kuruluşlarına açtı. Yapılan araştırmalar kamplardaki eğitimlerin birçok şüpheli unsuru barındırdığını ortaya koymuştu.
ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Çin’in Sincan-Uygur Özerk Bölgesi’nde yaşayan Müslümanlar üzerindeki baskıcı politikasını eleştirerek bu politikaların ‘yüzyılın kara lekesi’ olduğunu söylemişti.
Pekin yönetiminin Batı Sincan’da bir milyonu aşkın Uygur Türkü, Kazak ve diğer Müslüman azınlıkları toplama kamplarında tuttuğunu kaydeden Pompeo, “Çin, zamanımızın en kötü insan hakları krizine ev sahipliği yapıyor” demişti.
Birleşmiş Milletler (BM) Irk Ayrımcılığının Ortadan Kaldırılması Komitesi, geçtiğimiz yıl Çin’de etnik Uygur kökenli bir milyona yakın kişinin kitlesel olarak gizli bir şekilde toplama kamplarını andıran yerlerde tutulduğuna dair güvenilir birçok rapor geldiğini bildirmişti.
Leave a Comment
Your email address will not be published. Required fields are marked with *