Şubat ayında, uluslararası toplum Yemen’deki insani krize destek için 2,6 milyar dolar vaatte bulundu. Ancak aradan geçen iki ayda bu vaatler büyük ölçüde gerçekleşmedi.
Yemen’de 2019’da 100 bin çocuk koleraya yakalandı
Save the Children Yemen’de sene başından bu yana 15 yaş altı en az 100 bin çocukta şüpheli kolera vakasına rastlandığını bildirdi.
Euronews’ün aktardığına göre, Örgüt’ten yapılan açıklamada ülkede 1 Ocak – 19 Nisan tarihlerini kapsayan sürede toplamda 236 bin vakaya rastlandığı ve bunun 105 bin 384’ünün 15 yaş altı çocuklardan oluştuğu ifade edildi.
Bu veriler toplam vaka sayısının yüzde 45’ini çocukların oluşturduğunu ortaya koyuyor. Yine rakamlar, geçen yılın aynı dönemine göre dokuz kez arttığını gösteriyor.
Yemen’de son zamanlarda meydana gelen şiddetli yağışların, sel baskınlarının ve yakıt sıkıntısının yanı sıra devam eden çatışmaların kolera vakasının oluşumuna zemin hazırladığına işaret edilen Save the Children açıklamasında gelecek aylarda hastalığın yayılma riskinin artabileceği uyarısında da bulunuldu.
Örgütün açıklamasında şu ifadelere yer verildi: “Yakıt sıkıntısına bağlı olarak fiyatlardaki ani artış, temiz su temini, kanalizasyon sistemlerinin düzgün çalışması ve çöp toplama işlemlerini sınırlıyor. Birçok aile, artan nakliye masraflarını karşılayamadığı için de çocuklarını sağlık merkezlerine götüremiyor. Çok sayıda kişi kamyonlardan temiz su almaya yolunu tercih ediyor. Ancak artan yakıt fiyatları, bazı insanları kirli su kaynaklarına yönelmeye zorluyor. Ülkenin kuzeybatısındaki Haccac gibi savaşın devam ettiği bölgelerde çatışmaların, hastalıklara karşı savunmasız olan 200 bin kişinin tek su kaynağına erişimini kesebileceği endişesi taşıyoruz. Save the Children, savaşın devam ettiği yerlerde kolera vakalarına yönelik rakamların çarpıcı bir biçimde artabileceği konusunda uyarıyor.”
2017’de yaklaşık 1 milyon kişiye bulaşan salgın 2018’de kısmen kontrol altına alındı.
2.6 Milyar dolar vaad edildi
Şubat ayında, uluslararası toplum Yemen’deki insani krize destek için 2,6 milyar dolar vaatte bulundu. Söz konusu meblağ, ülke genelinde insani ihtiyaçların karşılanması için gereken paranın yüzde 65’ini oluşturuyordu.
Ancak aradan geçen iki ayda bu vaatler büyük ölçüde gerçekleşmedi. Sağlığa için gereken fonların sadece yüzde 4’ü, yetkili kurumlara verildi. Koleranın yayılmasını önlemede en önemli faktörler olan su, temizlik ve hijyen için uluslararası toplumdan gelen destek yalnızca yüzde 10 seviyesinde kaldı.
Leave a Comment
Your email address will not be published. Required fields are marked with *