AB Konseyi Başkanı Tusk, “AB üyesi 27 ülke ve İngiltere, Brexit’i 31 Ekim’e kadar esnek erteleme konusunda anlaştı.” dedi.
Brexit 31 Ekim’e ertelendi
Brüksel’de düzenlenen Brexit Zirvesi sırasında, Twitter hesabından paylaşımda bulunan Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Donald Tusk, AB ve İngiltere’nin Brexit’i 31 Ekim’e kadar erteleme konusunda anlaştığını duyurdu.
Bu “esnek ertelemenin” İngiltere’ye en iyi çözümü bulması için ilave 6 ay süre tanıdığına dikkati çeken Tusk, “AB üyesi 27 ülke ve İngiltere Brexit’i 31 Ekim’e kadar esnek erteleme konusunda anlaştı.” ifadelerini kullandı.
Brexit Zirvesi sonuç bildirgesi yayımlandı
Avrupa Birliği üyesi ülkelerin liderlerini, İngiltere’nin birlikten ayrılış tarihinin ertelenmesini görüşmek üzere bir araya getiren Brexit Zirvesi’nin sonuç bildirgesi yayımlandı.
Brexit Zirvesi sonuç bildirgesinde, İngiltere Başbakanı Theresa May’in Brexit tarihini erteleme talebine Avrupa Birliği (AB) Konseyi’nin ayrılık anlaşmasının onaylanması için olumlu yanıt verdiği belirtilerek, “31 Ekim 2019’a kadar geçerli olacak erteleme, sadece gerekli olduğu kadar uzatılmalıdır. Eğer ayrılık anlaşması taraflarca bu tarihten önce onaylanırsa, Brexit bir sonraki ayın ilk gününde gerçekleşir.” ifadelerine yer verildi.
Ertelemenin AB kurumlarının düzenli işleyişine zarar vermemesi gerektiğine dikkati çekilen bildirgede, “İngiltere, 23-26 Mayıs tarihlerinde hala AB üyesi olmaya devam ederse ve 22 Mayıs’a kadar ayrılık anlaşmasını onaylamazsa, AB hukuku uyarınca Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerine katılmak zorunda kalır. Eğer İngiltere bu zorunluluğu yerine getirmezse, Brexit 1 Haziran 2019 tarihinde gerçekleşir.” uyarısı yapıldı.
Anlaşma müzakereye açık
Bildirgede, ayrılık anlaşmasının tekrar müzakereye açık olmadığı vurgulanırken, erteleme sürecinde taraflar arasında gelecekteki ilişkiyi belirleyecek siyasi deklarasyonun da müzakere edilemeyeceği belirtildi.
Erteleme süresince İngiltere’nin AB üyesi olmaya devam edeceğinin altı çizilen bildirgede, İngiltere’nin ne zaman isterse Brexit’i iptal etme hakkının bulunduğu anımsatıldı.
Karar alma mekanizmalarına katılım
Bildirgede, İngiltere’nin AB’nin görevlerini yerine getirmeye katkı sağlaması gerektiği kaydedilirken, “İngiltere karar alma mekanizmalarına katılırken, birliğin hedeflerini yerine getirmesini engelleyecek herhangi bir adımdan kaçınmalıdır.” çağrısına yer verildi.
AB üyesi 27 ülkenin ve AB Komisyonu’nun gerekli olduğu müddetçe İngiltere’nin katılımı olmadan toplantılar düzenleyebileceği belirtilen bildirgede, konunun haziran ayında düzenlenecek AB Liderler Zirvesinde tekrar ele alınacağı bildirildi.
Brexit süreci
İngiltere 23 Haziran 2016’da yapılan referandumla AB’den ayrılma kararı almıştı.
Ülke, Lizbon Anlaşması’nın, üyelerin Birlik’ten ayrılma sürecini düzenleyen 50. maddesini 29 Mart 2017’de işleterek 2 yıl sürecek müzakere sürecini başlatmıştı.
İngiltere’nin AB ile vardığı Brexit anlaşması, İngiliz Parlamentosunda üç kez reddedilmişti.
Milletvekillerinin girişimiyle yapılan oylamalarda parlamento, hiçbir Brexit senaryosuna çoğunluk desteği vermemişti.
Theresa May hükümeti Brexit anlaşmasını parlamentodan geçirebilmek için İşçi Partisi ile geçen hafta görüşmelere başlamıştı.
Tarafların kalıcı Gümrük Birliği’ni içeren bir formül üzerinde anlaşabileceği belirtiliyor.
İngiltere’nin AB ile vardığı uzlaşmaya göre 29 Mart’ta gerçekleşmesi gereken Brexit 12 Nisan’a ertelenmişti. May, Tusk’a bir mektup göndererek, Brexit’in 30 Haziran’a kadar ertelenmesini talep etmişti.
Leave a Comment
Your email address will not be published. Required fields are marked with *