Myanmar’daki Arakanlı Müslümanlara karşı savaş, insanlık ve soykırım suçu işlendiğini ortaya koyan Birleşmiş Milletler (BM) raporundan iki gün sonra İngiltere Dışişleri Bakanı Jeremy Hunt ülkeyi ziyarete gitti.
BM’nin Arakan raporu sonrasında İngiliz Dışişleri Bakanı’ndan Myanmar ziyareti
Hunt’ın ülkedeki ilk durağı Arakanlıların yurtlarını bırakarak Bangladeş’e kaçmaya zorlandıkları Rakhine eyaleti oldu. Ardından başkent Naypyidaw’a giden Hunt, Myanmar Devlet Başkanı Aung San Suu Kyi ile görüştü.
Euronews’ün haberine göre, görüşmenin ardından yaptığı açıklamada İngiliz bakan, Suu Kyi ile “adalet ve adil yargılanmanın önemi” üzerine konuştuğunu belirtti.
BM raporu Rohingyalara karşı işlenen suçları belgeledi
Salı günü yayımlanan BM raporunda, tanık gözlemleri, uydu fotoğrafları ve başka kaynaklardan elde edilen bilgiler doğrultusunda Kachin, Shan ve Rakhine eyaletlerinde Rohingyalar olarak da bilinen Arakanlı Müslümanlara karşı işlenen suçlar belgelendi.
Raporda askerler ve diğer güvenlik güçlerinin cinayet, işkence, yağma, yargısız infaz, tecavüz, seks köleliği ve rehine alma gibi suçları işledikleri öne sürüldü.
Diğer yandan raporda, silahlı azınlık gruplarının ve Rohingya militan örgütü ARSA’nın bir kısım eylemlerinin de savaş suçu sayılabileceğine değinildi.
Pazartesi günü Uluslararası Ceza Mahkemesi savcısı, Arakanlı Müslümanların Myanmar’dan Bangladeş’e zorla tehcir edilmesinin insanlığa karşı suç ya da savaş suçu teşkil edip etmediğiyle ilgili ön inceleme başlatmıştı.
Zulümlerden kaçıp Bangladeş’e sığınan Rohingyaların sayısı 700 bin civarında. Suçlamaları reddeden Myanmar ise, ordunun militanlara karşı “haklı” müdahalede bulunduğunu savunuyor.
Leave a Comment
Your email address will not be published. Required fields are marked with *