Şeker fabrikası satılan illerde kim kazandı?

Şeker fabrikası satılan illerde kim kazandı?

Satış sırasında şeker fabrikalarının önünde sabahlayan CHP’nin oylarının bu şehirlerde ya benzer kaldığı ya da düştüğü görüldü.

Türkiye, 24 Haziran seçimlerinin ardından sonuçları tartışmaya devam ederken, geçtiğimiz yıl içinde satışa çıkarılıp 13’ü satılan; biri ise bu yıl sonuna kadar satılması öngörülen 14 şeker fabrikasının bulunduğu ilçelerde (biri hariç) AKP yine birinci çıktı.

Özelleştirme İdaresi Başkanlığı, Şubat 2018’de Afyon, Kırklareli Alpullu, Niğde Bor, Burdur, Çorum, Kahramanmaraş Elbistan, Erzincan, Erzurum, Konya Ilgın, Kastamonu, Kırşehir, Muş, Tokat Turhal ve Yozgat şeker fabrikalarının satışı için ihaleye çıkmıştı. Fabrikaların 13’ü mayıs ayının sonu gelmeden satıldı. Kastamonu Şeker Fabrikası ise alıcı çıkmadığı için ihale iptal edildi.

‘Evet’ oranını geçti

Seçimlerinin ardından, gözler şeker fabrikalarının satılması sürecinde toplumsal muhalefetin oluştuğu ilçelerdeki partilerin oy oranlarına çevrildi.

Milliyet’ten Ayşegül Kahvecioğlu’nun haberine göre, 14 şeker fabrikasının bulunduğu ilçelerin tamamında 1 Kasım seçimlerine göre kısmen oy kaybeden Ak Parti’nin oy kaybı oranı yüzde 14’te kaldı. 14 ilçeden toplam 512 bin 302 oy alan Ak Parti’nin son seçimlerde 83 bin oy kaybettiği görüldü.

14 ilçede Ak Parti ile MHP’nin toplam aldığı oy ise referandumdaki, “evet” oy oranını aştı. Ak Parti’nin her ilçede 15 bine kadar oy kaybettiği seçimde buna rağmen Alpullu Şeker Fabrikasının bulunduğu Kırklareli’nin Babaeski ilçesi dışında tüm ilçelerde birinci çıkması dikkati çekti. Ak Parti’nin en çok oy kaybettiği ilçe Çorum Şeker Fabrikası’nın bulunduğu Çorum merkez ilçe oldu. Burayı Erzincan Şeker, Afyon Şeker ve Kırşehir Şeker Fabrikalarının bulunduğu merkez ilçeler takip etti.

CHP eylem yapmıştı

Söz konusu ilçelerde Ak Parti’ye gitmeyen oyların bir kısmının MHP’ye, bir kısmının da İYİ Parti’ye gittiği görüldü. MHP, 14 ilçede 1 Kasım seçimlerinde 157 bin 207 oy almışken, 24 Haziran seçimlerinde oylarını 181 bin 673’e çıkardı. Seçim beyannamelerinde, “iktidara geldiklerinde sahiplerine teslim edecekleri” vaadinde bulundukları şeker fabrikaları ile ilgili pek çok kez eylem düzenleyen İYİ Parti’nin ise söz konusu 14 ilçede topladığı oy sayısı 119 bin 810 oldu. Vekilleri, yapılan satışlar sırasında şeker fabrikalarının önünde sabahlayarak eylem yapan CHP’nin ise bu 14 ilden aldığı toplam oy sayısında neredeyse değişiklik olmaması hatta bazı illerde düşmesi dikkati çekti.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

1 Comment

  • Nihat Vural
    2 Ekim 2024, 08:14

    Özelleştirme bedelleri fabrika değerlerinin çok altında özelleştirildi. Üretim kapasiteleri düştü.

    Nişasta bazlı şeker lobisi kazançlı çıkmış, Yabancı firmaların üretim ve Pazar paylarının artmıştır. Nişasta bazlı şeker üreten firmalar ve tüketimi yıllar itibarı ile artmıştır. Temel Gıda ürünlerde Nişasta bazlı şeker kullanım oranları artmış sağlıklı beslenmeye olumsuz etki sunmuştur.
    https://fuarteknoloji.com/seker-fabrikalarinin-satilmasi-ve-gida-tekkeleri/

    REPLY