Türkiye’nin 762 milyar liralık 2018 yılı bütçesi TBMM’de kabul edildi. Bu miktarın yüzde 10’u ise faiz lobisine gidecek. Yani 71,7 milyar lira. Peki kimler bu parayı alacak?
Türkiye’nin 762 milyar liralık 2018 yılı bütçesi TBMM’de kabul edildi. 2018 için bütçeye 696,8 milyar lira gelir öngörülüyor. Genel gider ise 762.8 milyar lira. Buna göre bütçe açığı 65,9 milyar lira. Bütçenin yüzde 10’u ise doğrudan faiz lobisine ödenecek 71,7 milyar lira.
Milli Gazetenin haberine göre bütçede eğitime, ulaştırmaya, sağlığa, sanayi, tarım, içişleri ve dışişlerine ayrılan miktarların ne kadarının personel, ne kadarının yatırım, ne kadarının sosyal güvenliğe ayrıldığı kalem kalem açıklanırken, devlet 72 milyarlık faizinin ne kadarını kime ödeyeceği ise adeta devlet sırrı gibi saklanıyor.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın faize karşı söylemlerine rağmen bütçeden her yıl faize ödenen miktar artmaya devam ediyor. 2016 ve 2017’de bütçeden faize yaklaşık 58 milyar TL ödenirken, bu yıl 71,7 milyar lira pay ayrıldı. Faiz ödemelerinde asıl soru işareti, bütçenin en önemli kalemi olmasına rağmen bu ödemenin kimlere yapılacağı. Cumhurbaşkanı Erdoğan yıllardır faiz lobisine karşı isyan ederken, bugüne kadar bu lobinin kimler olduğu ise bir türlü açıklanmadı. Kastedilen lobi, bu 72 milyar faizi alanların içinde gizli.
Gazetenin haberinde şu sorulara da yer veriliyor: Bu faiz ödemeleri yabancı rantiyeye mi, yerli sermaye mi ödeniyor? Devlete en fazla kim borç veriyor? En çok faizi kimler, hangi aileler, hangi banka üzerinden alıyor?
2018 bütçe ödeneklerinde en fazla artırılan kalemler 88 milyar lira ile Milli Savunma, İçişleri bakanlıkları ile Jandarma Genel Komutanlığı oldu. Maliye Bakanlığı 177,4 milyar lirayla bütçe ödenek teklif tavanı en yüksek kamu idaresi oldu.
Leave a Comment
Your email address will not be published. Required fields are marked with *