İngiltere’de milliyetçilerin zaferi

İngiltere’de milliyetçilerin zaferi

Birleşik Krallık’ta düzenlenen erken genel seçimde Brexit’i gerçekleştirme sözü veren Boris Johnson liderliğindeki Muhafazakar Parti, kesin sonuçlara göre tek başına iktidar olmak için gerekli sandalye sayısını elde etti.

Avrupa Birliği’nden ayrılmak isteyen Boris Johnson liderliğindeki Muhafazakar Parti bir önceki seçimlere göre daha fazla sandalye sayısına ulaşırken, İskoçya ve Kuzey İrlanda’da da Birleşik Krallık’tan bağımsızlık yanlısı milliyetçi partiler güçlendi.

Euronews’ten Enis Günaydın’ın haberi

Kendi seçim bölgesi Uxbridge’de seçilerek mecliste yerini alan Boris Johnson, “Bu aşamada öyle görünüyor ki Muhafazakar Parti hükümetine Brexit’i gerçekleştirmek ve bunun yanında ülkeyi birleştirerek ileri götürmek için güçlü bir yetki verildi” şeklinde konuştu.

“Çalışmalara bugün başlayacağız” diyen Johnson’ın partisi, şu ana kadar açıklanan kesin sonuçlara göre Avam Kamarası’nda mutlak çoğunluk için gerekli olan 326’yı aşarak 365 sandalye elde etti.

Ana muhalefet partisi pozisyonunu koruyan İşçi Partisi ise 650 koltuğun bulunduğu mecliste 203 sandalye aldı.

Avrupa Birliği Konseyi: En kısa zamanda oylama bekliyoruz

Seçimlerin ardından açıklama yapan Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Charles Michel, İngiliz Parlamentosunun en kısa zamanda anlaşmayı onaylayacağını umduğunu dile getirdi.

Avrupa Liderler Zirvesi’nde gazetecilerin sorularını yanıtlayan Michel, “İngiliz Parlamentosundan en kısa zamanda bir oylama bekliyoruz. Bu konuda açıklık önemli, en kısa zamanda bu olmalı” ifadelerini kulandı.

Michel ayrıca ticaret anlaşmaları için görüşmeye hazır olduklarını söyleyerek Johnson’ı zaferi için kutladı.

Johnson: Eğersiz, amasız 31 Ocak’ta AB’den çıkıyoruz

Başbakan Boris Johnson, Birleşik Krallık’ın Avrupa Birliği’nden 31 Ocak’ta kesin olarak ayrılacağını söyledi.

Seçim sonrası kendisini desteklemek için gelen kalabalığa seslenen Johnson, “Brexit’i zamanında, 31 Ocak’ta sonlandıracağız. ‘Eğer’ yok, ‘ama’ yok, ‘belki’ yok” dedi.

Avrupa Komisyonu: Brexit sonrası süreç 1 Şubat’ta başlayacak

Brexit’i gerçekleştirme sözü veren Boris Johnson’ın aldığı büyük zaferin ardından Avam Kamarası’nın Brexit anlaşmasını kabul etmesine kesin gözüyle bakılıyor.

Avrupa Komisyonu’nun iç pazardan sorumlu üyesi Thierry Breton, “Boris Johnson açık bir çoğunluğa sahip olacak. Anlaşmanın parlamento tarafından kabul edileceğini değerlendirmek mantıklı olur. Bu durumda ayrılma 31 Ocak’ta gerçekleşecek ve 1 Şubat’ta Brexit sonrası sürece girmiş olacağız” açıklamasını yaptı.

Breton, müzakerelerin artık kesin olarak sona erdiğini ve bundan sonra AB ile Birleşik Krallık arasında ticaret anlaşmaları için görüşmelerin başlayacağını vurguladı.

Jeremy Corbyn ana muhalefet liderliğini bırakıyor

İşçi Partisi Genel Başkanı Jeremy Corbyn, partisinin son 84 yılda yaşadığı en büyük mağlubiyet karşısında parti liderliğini bırakacağını açıkladı.

İstifası için belli bir tarih vermeyen Corbyn, geçiş sürecinde partiye liderlik etmeye devam edeceğini ifade etti. Corbyn, “Açıkçası parti için çok hayal kırıklığına yol açan bir gece oldu. Ancak şunu söylemek istiyorum, bu seçim kampanyasında bir umut bildirisi sunduk” ifadelerini kullandı.

Liberal Demokratlar’ın lideri Swinson koltuğunu kaybetti

Avrupa Birliği’nde kalma taraftarı Liberal Demokrat Partisi lideri Jo Swinson, erken genel seçimde meclisteki sandalyesini kaybetti.

Swinson, “Liberal Demokratlar, liberal hareketimizi yönlendiren açıklık, adalet ve kapsayıcı olma ilkelerini savunmaya devam edecektir. Umudu savunmaya devam edeceğiz” dedi. “Ülkemizin geleceği için bunlar çok önemli sonuçlar” şeklinde konuşan Swinson, parti liderliğine devam edip etmeyeceği konusuna değinmedi.

Ancak Liberal Demokratlar, daha sonra açıklama yaparak sene içinde yeni bir lider seçimi olacağını duyurdu.

İskoçya’da bağımsızlık rüzgarı

Diğer yandan seçimden göreceli bir zaferle ayrılan diğer parti ise İskoçya Ulusal Partisi oldu. Meclisteki İskoç bölgelere ait 59 sandalyeden 48’ini alan İskoçya Ulusal Partisi, bir önceki seçimlere göre milletvekili sayısını en az 13 artırdı.

Yeni bir bağımsızlık referandumu ihtimalini masaya getiren sonuçların ardından İskoçya Başbakanı Nicola Sturgeon, “Biz Brexit’i istemiyoruz. Boris Johnson, İngiltere’yi Avrupa Birliği’nden çıkarmak için yetki almış olabilir ama kesinlikle İskoçya’yı Avrupa Birliği’nden çıkarma yetkisi yok” ifadelerini kullandı.

Kuzey İrlanda’da bir ilk: Milliyetçiler birlikçilerden fazla

Kuzey İrlanda’da ise adanın 1921’de ikiye bölünmesinden sonra ilk defa İngiltere ile birlik yanlısı olmayan partiler öne geçti.

Perşembe günü yapılan oylamada Sinn Fein Partisi 7 sandalyesini korurken, İrlanda yanlısı SDLP’den iki milletvekili seçildi. Böylelikle milliyetçi partiler, İngiltere ile birliği destekleyen Demokratik Birlik Partisi’nin önüne geçti.

Sinn Fein, sonuçların ardından Birleşik Krallık’tan bağımsızlık taleplerini yineledi.

Donald Trump: İngiltere ile anlaşma imzalamak için özgür olacağız

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump, Birleşik Krallık’taki erken seçimden zaferle ayrılan Boris Johnson’ı bu başarısı için kutladı.

İngiltere ve ABD’nin Brexit’ten sonra ‘devasa’ bir ticaret anlaşması imzalamak için özgür olacağını belirten Trump, “Bu anlaşma, AB ile yapılabilecek tüm anlaşmalardan daha büyük ve daha fazla gelir sağlama potansiyeline sahip” ifadelerini kullandı.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *