Malezya’da şehid edilen Filistinli Batş’a saldırıda Mossad şüphesi

Malezya’da şehid edilen Filistinli Batş’a saldırıda Mossad şüphesi

Dün sabah Malezya’da maskeli iki kişi tarafından düzenlenen silahlı saldırıyla şehid edilen Filistinli bilim adamı Fadi el-Batş’ın babası, saldırının arkasında İsrail istihbaratı olduğunu söyledi. Fadi el-Batş bugün Türkiye’ye gelecekti.

Al Jazeera manşetten duyurdu

Haber7’nin aktardığına göre, Al Jazeera kanalının internet sitesine konuşan baba, Malezyalıların soruşturmayı düzgün bir şekilde yürütmesini istediğini belirtti. Haberi manşetten duyuran Al Jazeera, Fadi el-Batş’ın bugün bir konferans için Türkiye’ye gelmeyi planladığını da ifade etti. Malezya Başbakan Yardımcısı Ahmed Zahid Hamidi, şüphelilerin “bir istihbarat örgütüne bağlı Avrupalılar” olduğunu söyledi.

Malezya İslam Partisi (PAS) Genel Başkanı Abdul Hadi Awang, başkent Kuala Lumpur’da Filistinli bilim insanı Fadi el-Batş’ın hayatını  kaybetmesine ilişkin, “Mossad ve Siyonist ajanlarının ülke sınırlarımıza  nüfuz ettiği düşüncesi insanların aklını karıştırıyor. Mossad, dünyada Müslüman liderleri öldürmesiyle tanınıyor” dedi. Awang, benzer suikastların daha önce Birleşik Arap Emirlikleri, Tunus  ve Lübnan’da da gerçekleştiğine dikkat çekerek, “İsrail büyük güçlerin arkasına  saklanarak terör eylemleri yapmaktadır. Malezya hükümetini bu cinayeti sorgulamaya ve İsrail’e karşı temkinli olmaya davet ediyorum” ifadesini kullandı.

Polisten yapılan açıklamaya göre, 35 yaşındaki Batş, Kuala Lumpur’daki  evinden çıkıp sabah namazı için camiyi gittiği sırada yolda kimliği belirsiz  motosikletli iki kişi tarafından suikasta uğradı. Kuala Lumpur’daki özel bir üniversitede öğretim üyesi olan elektrik  mühendisi Batş, aldığı kurşun yaraları nedeniyle olay yerinde yaşamını  yitirdi.

Gazze nüfusuna kayıtlı Batş, Filistin halkının mücadelesine destek  veren hayır kurumlarında aktif görev yapıyordu. Malezya üniversitesi (UM) mezunu olan Batş, eşi ve üç çocuğuyla  yaklaşık 10 yıldır Malezya’da yaşıyordu. Batş’ın, sabah namazı için gittiği camide gönüllü olarak imamlık  yaptığı belirtildi.

35 yaşında şehid edilen Fadi el-Batş kimdir

Filistin Enformasyon Merkezi de, Şehid Fadi Muhammed El-Batş hakkında şu bilgileri verdi:

Gazze’nin kuzeyinde yer alan Cibaliye Mülteci Kampı’nda dünyaya geldi. Evli ve üç çocuk babası olan El-Batş birkaç yıldır Malezya’da yaşıyordu. 2009 yılı sonlarında önce Gazze’deki İslam Üniversitesi’nde Elektrik Mühendisliği’ni bitirdi, ardından aynı alanda yüksek lisans yaptı. Gittiği Malezya’da Malezya Malaya Üniversitesi’nde 2015 yılında yine Elektrik Mühendisliği alanında “Güç Elektroniği Teknolojisini Kullanarak Güç Aktarım Ağlarının Verimliliğini Artırma” teziyle doktorasını verdi. Dr. El-Bataş, Malezya’nın Kuala Lumpur Üniversitesinde Elektrik Mühendisliği alanında ders veriyordu.

Genç yaşına rağmen akademik hayatında bilimsel alanda ve uluslararası düzeyde 18 bilimsel araştırma yayınlayan El-Batş, Japonya, İngiltere, Finlandiya, İspanya, Suudi Arabistan, Malezya ve daha birçok ülkede yapılan uluslararası konferanslara katılıp bilimsel sunumlar yaptı. Akademik ve ilmi çalışmaları nedeniyle 2016 yılında Malezya’da ülkenin en büyük nişanesi olan ödülü alan El-Batş bu ödülü alan ilk Arap kökenli akademisyen oldu.
Ailesi yaptığı açıklamada, Dr. El-Batş’ın enerji konulu konferansa katılmak üzere Pazar günü Türkiye’ye gitmeye hazırlandığını belirtti. Dr. El-Bataş, sosyal paylaşım sitesinde en son,  iki hafta önce Gazze sınırında Büyük Dönüş Yürüyüşünü görüntülerken işgal güçlerinin ateşiyle şehit olan gazeteci Yasir Murteca ile ilgili bir mesaj yayınlamıştı.

Mossad şüphesi

El-Batş dün (21 Nisan Cumartesi) evine yakın camiye sabah namazı için giderken motosiklet kullanan maskeli iki hainin saldırısına maruz kaldı. Başına ve vücuduna isabet eden kurşunlar nedeniyle olay yerinde şehit olurken, ailesi suikastın Mossad tarafından yapıldığını söyledi.

Dr. Fadi’nin babası yaptığı açıklamada, aile olarak suikasttan Mossad’ı sorumlu tuttuklarını belirterek, Malezya hükümetinden suikastla ilgili acilen soruşturma açmasını istediklerini söyledi. Şehidin babası yaptığı açıklamada, oğlunun Elektrik Mühendisliği alanında çok başarılı olduğunu, bu alanda birkaç uluslararası ödül aldığını, bu nedenle de Siyonist İsrail’in onu kendisi için bir tehdit olarak gördüğünü ifade etti.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *