Almanya’da bir Ukraynalı gözaltına alındı

Almanya’da bir Ukraynalı gözaltına alındı

Alman yetkililer, üç yıl önce Kuzey Akım boru hatlarına zarar verdiğinden şüphelenilen bir Ukrayna vatandaşı bir adamı gözaltına aldı. 2022 yılında aynı sebepten bir başka Ukraynalı Polonya’da tutuklanmış ama mahkeme Almanya’ya iade etmemiş ve serbest bırakmıştı.

Üç yıldan uzun bir süre önce Rusya ile Almanya arasındaki Kuzey Akımı boru hatlarına zarar veren patlamaları tetiklediğinden şüphelenilen Ukraynalı bir adam Almanya’da gözaltına alındı.

Federal savcılar, Karlsruhe Federal Adalet Mahkemesi’ndeki bir yargıcın Cuma günü 49 yaşındaki Ukraynalı Serhii Kuznietsov için tutuklama emri çıkardığını ve gözaltına alınmasını emrettiğini söyledi.

26 Eylül 2022’deki denizaltı patlamaları, Rus doğal gazını Baltık Denizi altından Almanya’ya taşımak için inşa edilen boru hatlarına zarar verdi. Bu hasar, Avrupa ülkelerinin Kremlin’in Ukrayna’yı tam kapsamlı işgalinin ardından Rus enerji kaynaklarından uzaklaşmaya çalışmasıyla Ukrayna’daki savaşla ilgili gerginliği artırdı.

Alman savcılar, Kuznietsov’un boru hatlarına patlayıcı yerleştiren ve koordinatör olduğuna inanılan bir gruptan biri olduğunu belirtti. Ayrıca, Kuznietsov’un patlamalara, anayasaya aykırı sabotajlara ve yapıların yıkılmasına neden olmakla suçlandığı belirtildi.

Savcılık, şüpheli ve diğerlerinin, sahte kimlikler ve aracıların yardımıyla bir Alman şirketinden kiralanan, Almanya’nın Rostock limanından yola çıkan bir yatı kullandıklarını belirtti.

Kuznietsov, patlamalarla ilgisi olduğunu reddederek, patlamalar sırasında Ukrayna’da ordu yüzbaşısı olarak görev yaptığını söyledi.

İtalya’nın en yüksek mahkemesinin 19 Kasım’da iadesini onaylamasının ardından Perşembe günü Almanya’ya geldi. 21 Ağustos’ta ailesiyle birlikte tatil yaptığı İtalya’nın Adriyatik kıyısındaki Rimini kenti yakınlarındaki bir kamp alanında, hakkında çıkarılan Avrupa tutuklama emriyle gözaltına alındı.

Ekim ayında Polonya mahkemesi, 2022’de doğalgaz boru hatlarına düzenlenen saldırıya karıştığı şüphesiyle tutuklanan bir başka Ukraynalı adamın Almanya’ya iadesini engelledi ve serbest bırakılmasını emretti.

Polonyalı yargıç, boru hatlarına yapılan saldırının “haklı bir savaş” kapsamındaki bir askeri eylem olarak anlaşılması gerektiğini ve bu nedenle bir bireyin cezai sorumluluğuna tabi tutulmaması gerektiğini söyledi. Kuznietsov’un iadesine karar veren İtalyan mahkemesi ise bu iddiayı kabul etmedi.

(ABC News)

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *