İsrail’e destek verdikleri gerekçesiyle boykot edilen şirketlerden Microsoft’un geliri, temmuz-eylül döneminde yüzde 16, net kârı yüzde 11 arttı. Facebook, Instagram ve WhatsApp’ın sahibi Meta’nın geliri de bu yılın üçüncü çeyreğinde yüzde 19, net kârı yüzde 35 arttı.
Mali takviminde 30 Eylül’de biten üç aylık dönemi 2025 mali yılının ilk çeyreği olarak kabul eden Microsoft, bilançosunu açıkladı. Buna göre, şirketin geliri temmuz-eylül döneminde geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 16 artarak 65,6 milyar dolara çıktı. Microsoft, geçen yılın aynı döneminde 56,5 milyar dolarlık gelir elde etmişti. Şirketin geliri, bu dönemde piyasa beklentilerinin üzerinde gerçekleşti.
Microsoft’un net kârı da aynı dönemde yüzde 11 artışla 24,7 milyar dolara yükseldi. Firmanın net karı geçen senenin aynı döneminde 22,3 milyar dolar olmuştu. Şirketin hisse başına kârı, bu dönemde 2,99 dolardan 3,30 dolara yükseldi. Microsoft’un kârı da söz konusu dönemde piyasa beklentilerini geride bıraktı.
Şirketin Akıllı Bulut geliri temmuz-eylül döneminde geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 20 artarak 24,1 milyar dolara çıktı. Firmanın bu dönemde Azure ve diğer bulut hizmetlerinden elde ettiği gelir de yüzde 33 artışla beklentileri aştı.
Microsoft Üst Yöneticisi (CEO) Satya Nadella, şirketin bilançosuna ilişkin değerlendirmesinde, yapay zeka odaklı dönüşümün her rol, işlev ve iş sürecinde işi, eseri ve iş akışını değiştirdiğini belirtti. Nadella, “Yapay zeka platformlarımızı ve araçlarımızı kullanarak müşterilerimize yeni büyüme ve operasyonel destek sağlama konusunda yardımcı olurken, fırsatlarımızı genişletiyor ve yeni müşteriler kazanıyoruz.” ifadelerini kullandı.
Meta’nın gelirleri de beklentileri aştı
Amerikan Meta şirketi de, bu yılın üçüncü çeyreğine ilişkin bilançosunu açıkladı. Buna göre, şirketin üçüncü çeyrekte elde ettiği gelir, geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 19 artışla 40,5 milyar dolara yükseldi. Meta, geçen yılın aynı döneminde 34,1 milyar dolar gelir elde etmişti. Şirketin bu dönemde elde ettiği gelir piyasa beklentilerinin üzerinde gerçekleşti.
Meta’nın net kârı da bu yılın üçüncü çeyreğinde yüzde 35 artarak 15,6 milyar dolara çıktı. Şirket, geçen yılın aynı döneminde 11,5 milyar dolar kâr açıklamıştı. Şirketin geçen yılın üçüncü çeyreğinde 4,39 dolar olan hisse başına kârı da bu yılın aynı döneminde 6,03 dolara yükseldi. Meta’nın kârı da söz konusu dönemde piyasa beklentilerini aştı.
Şirket, yılın dördüncü çeyreğinde de 45 milyar dolar ile 48 milyar dolar arasında gelir beklendiğini bildirdi.
Meta Üst Yöneticisi Mark Zuckerberg, şirketin finansal sonuçlarına ilişkin değerlendirmesinde, “Uygulamalarımız ve işimizdeki yapay zeka ilerlemesi sayesinde iyi bir çeyrek geçirdik.” ifadelerini kullandı.
Microsoft’un İsrail’le ilişkileri
Microsoft geçtiğimiz günlerde iki çalışanını işten çıkarmıştı. Gerekçe olarak, bu iki çalışanın, Gazze’de hayatını kaybedenleri onurlandırmak için “sessiz bir protesto” düzenlemeleri gösterildi.
Abdo Mohamed ve Hossam Nasr, Associated Press’e (AP) yaptıkları açıklamada, “Gazze’deki soykırımının kurbanlarını onurlandırmak ve Microsoft’un bu soykırımdaki suç ortaklığına dikkati çekmek” amacıyla şirketin Washington’daki Redmond kampüsünde sessiz protesto düzenlediklerini belirtmişlerdi. Çalışanlar ayrıca, Microsoft’un bulut teknolojisinin İsrail hükümetine satılmasına karşı çıkan “Apartheid için Azure’a Hayır” adlı koalisyonun üyesi olduklarını anlatmışlardı.
İsrail ordusunun, Gazze Şeridi’ndeki Filistinliler ve Gazze hakkında depoladığı dataların artması üzerine Amazon bulut sunucuları ile Microsoft ve Google’ın yapay zeka sistemlerini, bilgilerin sınıflandırılması ve filtrelenmesinde kullandığı ağustosta ortaya çıkmıştı.
Microsoft’un İsrail yüksek teknoloji sektörüyle derin bir etkileşim geçmişi ve İsrail ordusuyla yakın bağları bulunuyor. Şirket, tamamı kendisine ait İsrailli iştirakleri aracılığıyla İsrail hükümetine, İsrail Savunma Bakanlığı’na (IMOD) ve İsrail’deki askeri ve güvenlik kurumlarına bulut hizmetleri sağlıyor.
Microsoft İsrail, Microsoft’un dünya çapındaki üç stratejik merkezinden biri ve şirketin en büyük kiralanmış uluslararası mülk alanlarından biri. Kasım 2023’te Microsoft, tahmini yüz milyonlarca dolar yatırımla İsrail’deki ilk Bulut Veri Merkezi Bölgesini başlatmıştı.
Meta’nın İsrail’le ilişkileri
Meta da İsrail’e destek verirken, Gazze’ye yönelik sansürü ile birçok kez gündeme gelmişti.
2020 yılında Jerusalem Post gazetesinde çıkan bir yazıda, Meta’nın İsrail ve Yahudi Diasporası Politika Direktörü Jordana Cutler’ın “Facebook’taki adamımız” şeklinde bahsedilirken söz konusu gazeteye verdiği bir röportajda Cutler, kendisinin “İsrail’in çıkarlarını dünyanın en büyük ve en aktif sosyal ağında temsil etmek” üzere işe alındığını belirtmişti. Cutler, Jerusalem Post’un YouTube kanalına verdiği bir sonraki röportajında ise “Şirket içinde, işimin bir parçası da İsrail halkının temsilcisi olmak, hükümetin şirketimiz içindeki endişelerinin sesi olmak.” diye konuşmuştu.
İsrail hükümetinde uzun yıllar üst düzey görevler üstlendikten sonra 2016 yılında Meta’da işe başlayan Cutler, pek çok röportajında Meta ile İsrail hükümeti arasında bağlantı işlevi gördüğünü ve şirket içinde bu iki tarafın bakış açılarını temsil ettiğini, pek çok kez açıkça ifade etmişti.
Cutler’ın 2016’da Meta’da işe başlamasını kutlayan dönemin İsrail Kamu Güvenliği Bakanı Gilad Erdan, bunu “İsrail ile Facebook arasındaki diyalogda bir ilerleme” olarak tanımlamıştı.
Geçtiğimiz günlerde, “The Intercept” haber platformuna sızdırılan şirket içi yazışmalara dayandırılan bir haberde, Cutler’ın, İsrail’in saldırılarını ABD üniversite kampüslerinde protesto edilmesinde öncü rol oynayan Filistin destekçisi SJP’nin sosyal medya paylaşımlarını sansürlediği bildirilmişti.
Leave a Comment
Your email address will not be published. Required fields are marked with *