Hamas’tan Arap Birliği’ne ve İslam İşbirliği Teşkilatı’na çağrı

Hamas’tan Arap Birliği’ne ve İslam İşbirliği Teşkilatı’na çağrı

Hamas’ın üst düzey yöneticilerinden Usame Hamdan, Lübnan’ın başkenti Beyrut’ta düzenlediği basın toplantısında, siyonist rejimin Gazze’ye yönelik saldırılara ilişkin açıklamalarda bulundu, hafta sonu yapılması planlanan Arap Birliği ve İslam İşbirliği Teşkilatı zirvelerinde, işgalcinin, sınır kapılarını açmaya ve insani ve tıbbi yardımlar ile yakıt girişine zorlayacak “toplu net kararlar alınması” çağrısında bulundu.

Usame Hamdan, özellikle siyonistlere yeşil ışık yakmasından sonra, işgalcinin Gazze Şeridi’nde günlük gerçekleştirdiği tüm katliamlardan ABD yönetiminin sorumlu olduğunu söyledi.

Hamas yöneticisi Hamdan, “ABD yönetimine mesajımız: ABD Başkanı Joe Biden ve yönetimine diyoruz ki, saldırının ardından Gazze’yi yönetme hayalini düşünmekten vazgeçmelisiniz. Direniş ve halkımız galip gelecektir. Orta Doğu ve diğer yerlerdeki önceki derslerinizden ders alın.” diye konuştu.

Dünyanın ve ABD halkının, “İşgalcinin ısrarına rağmen insani ateşkesin sağlanamadığı iddiasının tekrarlanarak dillendirilmesini”, işgalciye daha fazla katliam yapması için ek bir fırsat vermek amacıyla yapılan bir tür aldatma ve erteleme olarak görmeye başladığını dile getiren Hamdan, bugün yapılması gerekenin, “Filistin halkına yönelik saldırıların derhal durdurulması için çalışmak” olduğuna dikkati çekti.

Siyonist Başbakan Binyamin Netanyahu’ya da seslenen Usame Hamdan, “Yabancılar (esirler) serbest bırakılacak, söylediğimiz gibi onlar misafir ama onların can güvenliğinin sağlanması için saha ve güvenlik koşullarının sağlanması gerekiyor. Askerlerinize gelince, bunun bedelinin ne olduğunu biliyorsunuz.” diye konuştu.

İşgalci İsrail’in, Hamas’ın “Gazze Şeridi’ndeki hastanelerin altında tüneller ve komuta merkezleri inşa ettiği” yönündeki iddialarına ilişkin ise Hamdan, Birleşmiş Milletler, Dünya Sağlık Örgütü ve Uluslararası Kızılhaç Komitesi’ne, hastanelerde Hamas liderlerinin bulunmadığından emin olmaları için Gazze’deki tüm hastanelere heyetler göndermeleri çağrısını yineledi.

‘İşgal güçlerinin diktelerine boyun eğiyorlar’

Hamas yöneticilerinden Besim Naim de basın toplantısında, Gazze’de devam eden insani kriz konusunda uyarılarda bulunarak, “Abluka altındaki Gazze’de yüzde 90’dan fazla oranda temiz içme suyu yok. Filistinliler kirli ya da tuzlu su tüketiyor.” dedi. Naim, kirli su tüketen ya da deniz suyu kullanmak zorunda kalan Filistin halkının, hastalıklara ve salgınlara açık hale geldiğini dile getirdi.

Kuzey bölgesi başta olmak üzere Gazze’de yaşanan insani felaketten, işgal güçlerinin diktelerine boyun eğen Birleşmiş Milletler Yakın Doğu’daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) ve yöneticilerinin sorumlu olduğunu ifade eden Besim Naim, Gazze’nin yüzde 70’inden fazlasını korumakla mükellef olan UNRWA’nın yüzbinlerce mülteciye karşı sorumluluğundan vazgeçtiğini, mültecileri su, gıda, ilaç ve barınma gibi temel ihtiyaçlarından yoksun bıraktığını dile getirdi.

Naim, UNRWA’nın bu tutumunu, “işgal güçleriyle” suç ortaklığı şeklinde niteleyerek, yaşananların dünya ve tarih önündeki hukuki, insani ve ahlaki sonuçlarından bu kurumun sorumlu olduğunu kaydetti.

Birleşmiş Milletler’e (BM) ve uluslararası topluma seslenen Naim, “Bütün bir halkın suyunun kesilmesine ve insanların evlerini terk etmesi için suyun şantaj aracı olarak kullanılmasına izin verilmesi utanç vericidir.” ifadesini kullandı.

Naim, İsrail’in fırınları kasıtlı olarak bombaladığını, Gazze ve Kuzey Gazze kentleri başta olmak üzere bölgede halka yönelik aç bırakma siyaseti uyguladığını anlattı.

Bu bölgelerdeki tüm fırınların bombalandığını, evlerin ve fırınların üzerindeki güneş panellerinin hedef alındığını ifade eden Naim, Gazze’nin kuzeyinde 900 bin kişinin insani felaketle ve kıtlık riskiyle karşı karşıya kaldığını aktardı.

Uluslararası topluma seslenen Naim, uluslararası hukuka ve sözleşmelere aykırı olan, işgalcinin dayatmalarına boyun eğilmemesi gerektiğini belirterek, şunları söyledi:

“Medeni dünyaya sesleniyoruz. Siyonist düşmanın tüm bir halka yönelik uyguladığı toplu cezalandırma suçuna daha ne kadar sessiz kalacaksınız? Bu insanlığa karşı bir suç değil mi? Gazze’nin kuzey bölgeleri başta olmak üzere halka uygulanan ablukanın kırılması için acilen pratik adımlar atılmalı.”

İslam ve Arap dünyasına çağrı

İslam ve Arap dünyasına da seslenen Naim, “Daha ne kadar süre Refah Sınır Kapısı önündeki insani yardımlar, işgal güçlerinden onayını bekleyerek yığılacak? Sizin iradeniz işgalin iradesine ne zaman galip gelecek?” serzenişinde bulundu.

Naim ayrıca Suudi Arabistan’da hafta sonu yapılması planlanan Arap Birliği ve İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) zirvelerinde, işgalcinin, sınır kapılarını açmaya ve insani ve tıbbi yardımlar ile yakıt girişine zorlayacak “toplu net kararlar alınması” çağrısında bulundu.

Halkı Müslüman devletlerin toplanacağı zirveler 

Suudi Arabistan, işgalcinin saldırıları altındaki Gazze Şeridi’ne ilişkin gelişmelerin ele alınacağı iki olağanüstü zirveye ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor.

Arap Birliği, işgalcinin Gazze Şeridi’ne yönelik saldırılarını görüşmek üzere Suudi Arabistan ve Filistin’den talep geldiğini açıklamıştı. Suudi Arabistan ev sahipliğindeki Olağanüstü Arap Zirvesi, 11 Kasım Cumartesi günü düzenlenecek.

İslam İşbirliği Teşkilatı da İslam ülkelerinin, İsrail’in Filistin halkına saldırılarını ele almak üzere 12 Kasım Pazar günü Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’da olağanüstü zirvede toplanacağını açıklamıştı.

Hamas, dün abluka altındaki Gazze’deki çatışmalarda, “Şeldağ” adlı özel kuvvetler birliğinde görevli “meskun mahal muharebelerinde” uzman siyonist bir albayın öldürüldüğünü açıklamıştı.

İşgalci İsrail ordusu da ablukayı sıkılaştırarak aralıksız bombardımana tuttuğu Gazze Şeridi’ndeki kara çatışmalarında 1 askerinin daha öldürüldüğünü ve 4 askerinin de ağır yaralandığını duyurmuştu.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *