Hedefte İsveç var!

Hedefte İsveç var!

İsveç’te İslam’a yönelik saldırılar üzerine protesto notası vermek için sıraya giren Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Suudi Arabistan, Ürdün ve Katar dışişleri bakanlıkları açıklama yaptılar. Açıklamalarda temel vurgular ise, ortak insani değerler, ifade özgürlüğü ve bir arada yaşama kültürü oldu!

BAE Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, İsveç’in Abu Dabi Maslahatgüzarı’nın Bakanlığa çağrıldığı ve diplomata protesto notası verildiği aktarıldı.

“İsveç hükümetinin bu eylemlerin uygulanmasına izin vermeye devam etmesi, uluslararası sorumluluğundan kaçması ve sosyal değerlere saygı göstermemesinin şiddetle kınandığı” ifade edilen açıklamada, barış ve güvenliğin sağlanmasını olumsuz etkileyen ırkçılık ve nefret söyleminin denetlenmesinin önemine vurgu yapıldı.

BAE’nin, “bu tür çirkin eylemler için ifade özgürlüğünün bir gerekçe olarak kullanılmasını reddettiği” kaydedilen açıklamada, bu tür eylemlere defalarca izin verilmesinin, dinlere, kitaplara, kutsallara saldırı ve hakareti yasaklayan uluslararası yasalara aykırı olduğu belirtildi.

Suudiler de harekete geçti!

Suudi Arabistan, Stockholm’de Kur’an-ı Kerim’i hedef alan saldırıya izin verilmesine tepki olarak İsveç’e protesto notası verdi.

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamaya göre, Kur’an-ı Kerim’e ve İslam’ın kutsallarına yönelik saldırıların devam etmesi üzerine İsveç’in Riyad Maslahatgüzarı Bakanlığa çağrıldı.

Protesto notasında İsveç makamlarından, “tüm dini öğretileri, uluslararası yasaları ve normları ihlal eden bu utanç verici eylemlerin durdurulması için gereken tedbirleri alması” istendi.

Notada ayrıca, Suudi Arabistan’ın, dinler arasında nefreti körükleyen bu tür eylemlere kesin bir şekilde karşı çıktığı vurgulandı.

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı dün yaptığı açıklamada da İsveç’in Kur’an-ı Kerim’i hedef alan saldırıya izin vermesini “sorumsuzluk” olarak nitelendirerek kınamıştı.

Ürdün’den protesto

Ürdün, İsveç hükümetinin başkent Stockholm’de Kur’an-ı Kerim’e yönelik saldırıya izin vermesini protesto etmek için İsveç’in Amman Maslahatgüzarı’nı Dışişleri Bakanlığına çağırdı.

Ürdün Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Kur’an-ı Kerim’e yönelik saldırı kınandı. Açıklamada, bunun, nefret kültürünün ifadesi ve tüm Müslümanların duygularının kışkırtılması anlamına geldiği ve hiçbir şekilde ifade özgürlüğü bağlamında haklı gösterilemeyeceği ifade edildi.

İsveç hükümetine “ortak insani değerlerin ihlali, şiddeti körükleyen nefret ve ırkçılık kültürünün vücut bulmuş hali ve İslamofobi tezahürü teşkil eden bu eylemlerin tekrarlanmaması için gerekli önlemleri alması” çağrısı yapılan açıklamada, olayın ardından dün İsveç’in Amman Maslahatgüzarı’nın da Dışişleri Bakanlığına çağrıldığı belirtildi.

Bakanlık, İsveçli diplomata, Stockholm’de Kur’an-ı Kerim’e yapılan saldırıya izin verdiği için İsveç hükümetine iletilmek üzere güçlü bir protesto mektubu verildiğini aktardı.

Katar’dan protesto notası

Katar, Stockholm’de Kur’an-ı Kerim’i hedef alan saldırıya izin verilmesine tepki olarak İsveç’e protesto notası verdi.

Katar Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamaya göre, Kur’an-ı Kerim’e ve İslam’ın kutsallarına yönelik saldırıların devam etmesi üzerine İsveç’in Doha Büyükelçisi Gautam Bhattacharyya, protesto notası verilmek üzere Dışişleri Bakanlığına çağrıldı.

Protesto notasının “İsveç makamlarının bu utanç verici uygulamaların durdurulması için gerekli adımları atması” talebini içerdiği ifade edildi.

Dışişleri Bakanlığının açıklamasında, İsveç’te Kur’an-ı Kerim’e yönelik tekrarlanan saldırıya izin verilmesi ve yetkililerin bunu durduracak hiçbir adım atmamasının şiddetle kınandığı belirtildi.

Söz konusu saldırının nefret ve dini ayrımcılık anlamına geldiği, İslam ülkelerinin tepkilerinin yanı sıra Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Konseyi’nde 12 Temmuz’da kabul edilen kararla dini nefret eylemlerinin kınanmasına rağmen yeniden bahsi geçen saldırının yaşandığına dikkat çekildi.

Açıklamada ayrıca Kur’an-ı Kerim’i hedef alan saldırılara “ifade özgürlüğü” adı altında izin verilmesinin nefreti körüklediği ve barış içinde bir arada yaşama kültürünü tehdit ettiği vurgulandı.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *