Kanada’da çıkan yangının dumanlarının ABD’yi etkilemesi ‘iklim krizi’ne bağlandı!

Kanada’da çıkan yangının dumanlarının ABD’yi etkilemesi ‘iklim krizi’ne bağlandı!

Kanada’daki orman yangınlarından kaynaklanan dumanın New York ve başka ABD şehirlerini kaplamasıyla ilgili açıklama yapan Birleşmiş Milletler (BM), “Bu ve dünyanın birçok yerindeki kötü hava, iklim krizinin sembolü.” iddiasında bulundu. BM sözcüsü, New York için ‘dünyanın başkenti’ ifadesini kullandı.

BM Sözcüsü Stephane Dujarric, günlük basın toplantısında konuya ilişkin konuştu.

Kanada’daki orman yangınlarının insanlar tarafından tetiklenen iklim kriziyle bağlantılı olup olmadığına ilişkin henüz bir açıklama yapılmadığına dikkati çeken Dujarric, diğer taraftan hava kirliliğinin genellikle insanların faaliyetleriyle bağlantılı olduğunu söyledi.

Dujarric, Kanada’daki yangınların iklim uzmanları ve bilim adamlarının ısının artmasına ilişkin yaptığı uyarılarla da alakadar olduğunu iddia ederek, “(New York’u duman kaplaması) Bu ve dünyanın birçok yerindeki kötü hava, iklim krizinin sembolü.” ifadesini kullandı.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in sürekli olarak fosil yakıtların kullanımının azaltılması gerektiğini vurguladığını anımsatan Dujarric, bir nevi dünyanın başkenti olan New York’ta böyle bir olaya tanık olunmasının insanları harekete geçireceğini umduğunu belirtti.

Dujarric, son 20 yılda ilk kez kötü hava kalitesi nedeniyle BM bayraklarının indirildiğini aktardı.

Guterres ise sosyal medya hesabından paylaştığı fotoğraflı mesajında, “New York’taki karargahımızda Kanada’daki yangınlar nedeniyle kötü havanın etkisini hissediyoruz. Küresel ısınma artarken, orman yangınlarını azaltmak hayati önem taşıyor. Doğayla barışmalıyız, pes edemeyiz.” ifadelerini kullandı.

Meteoroloji Servisi: Kanada yangınlarından gelen dumanlar günlerce sürecek

ABD Ulusal Meteoroloji Servisi, Kanada’daki orman yangınlarından çıkan dumanın, ABD’ye ulaşması nedeniyle oluşan kötü ve sağlıksız hava koşullarının, ülkede birkaç gün süreceği uyarısında bulundu.

Ulusal Meteoroloji Servisi Meteorolojisti Bryan Ramsey, yaptığı açıklamada, şu anki olumsuz hava koşullarının, günler hatta haftalar boyu sürebileceğini kaydetti.Kanada’da ve ABD’nin özellikle doğu yakasında etkili olan dumanlar, milyonlarca insanın hayatını olumsuz etkilerken, bu durumun hafta sonuna kadar etkisini sürdürmesi bekleniyor.

Washington’daki okullara yangın düzenlemesi

Washington DC Belediye Başkanı Muriel Bowser, kentteki okullara, teneffüste öğrencilerin dışarı çıkmasını, açık havadaki sporları ve saha gezilerini iptal etme talimatı verdi.

Philadelphia kentinde ise yetkililer, sokakta yaşayan ve dumanlardan etkilenen kişilerin sığınması için alanlar oluşturdu.

New York Valisinden “acil durum krizi” değerlendirmesi

New York Valisi Kathy Hochul, bölgedeki durumu “acil durum krizi” olarak nitelendirdi.

Normalde hava kalitesi endeksi 50 olması gerekirken, New York’un bazı kesimlerinde dün bu oran 400’lere kadar ulaştı.

Kanada’da yaklaşık 400 noktada süren orman yangınları, yaklaşık 20 bin kişiyi yerinden etti.

ABD ise Kanada’ya 600 itfaiyeci ve ekipman gönderdi.

Orman yangınlarının atmosfere önemli derecede kirletici saldığı ve yangınlardan çıkan dumanın, akciğerlere girerek astım ve bronşit gibi sağlık sorunlarına neden olan PM2.5 adı verilen ince parçacıklı madde içerdiği ifade ediliyor.

Kanada’daki orman yangınlarının dumanının Norveç’e ulaşacağı tahmin ediliyor

Norveçli yetkililer, Kanada’da günlerdir devam eden orman yangınlarından oluşan dumanların, ülkeye ulaşmasını beklediklerini kaydetti.

Norveç İklim ve Çevre Araştırma Enstitüsünde (NILU) çalışan bilim insanları, dumanın atmosferdeki dolaşımını tahmin etmek için bir model kullandı.

Bilim insanları, dumanın 1 Haziran’dan bu yana Grönland ve İzlanda üzerinde hareket ettiğini ve Kanada’daki yangından çıkan dumanların etkilerinin, güney Norveç’in havasında da tespit edildiğini söyledi.

NILU’dan kıdemli araştırmacı Nikolaos Evangeliou, ülkede pus ve duman kokusu olabileceğini, ancak havadaki parçacık sayısının sağlığa zarar verecek büyüklükte olmayacağını tahmin ettiklerini belirtti.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *