Geçen yıl 24 Şubat’tan bu yana Rusya saldırısı altında bulunan Ukrayna’nın Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, temmuz ayında Litvanya’da düzenlenecek NATO Zirvesi’nde Ukrayna’ya üyelik daveti beklediğini söyledi. İlk tepki Almanya’dan geldi, savaş sürerken bunu konuşmak söz konusu bile olamaz dendi.
Moldova’da Ukrayna sınırına 20 kilometre mesafedeki tarihi Mimi Kalesi’nde düzenlenen Avrupa Siyasi Topluluğu Zirve Toplantısı’na katılan Zelenskiy, ülkesinin Rusya’ya karşı acilen güvenlik garantilerine ihtiyaç duyduğunu vurguladı.
Zelenskiy, “Bu yaz Vilnius’taki NATO Zirvesi’nde Ukrayna’ya üyelik için açık davet yapılması, ayrıca NATO üyeliği yolunda güvenlik garantilerinin verilmesi gerekli.” dedi.
Ülkesinin Avrupa Birliği (AB) sürecine de değinen Zelenskiy, Haziran 2022’de aday ülke statüsü verilen Ukrayna’nın AB’ye katılımı için açık ve net bir karar verilmesi gerektiğini belirtti.
Zelenskiy, savaşın sonlandırılması amacıyla barış formülü hazırladıklarını dile getirerek, barış zirvesi hazırladıklarını, bunun barış formülünün uygulanmasının yolunu açacağını söyledi.
Devlet Başkanı Zelenskiy, “Buna küresel çapta ihtiyaç duyulmaktadır ve artık zamanı gelmiştir. Artık şüphelerin ortadan kaldırılması gerekmektedir. Ukrayna için verilecek olumlu kararlar herkes için olumlu olacaktır.” diye konuştu.
Moldova ve uzun vadede Gürcistan için de benzer şekilde güvenlik temeli oluşturulmasını talep eden Zelenskiy, Belarus için de gelecekte benzer bir ihtiyaç duyulacağına inandığını anlattı.
Zelenskiy, modern savaş uçaklarına ihtiyaç duyduklarını, F-16 savaş uçaklarının kendilerine verilmesi halinde Rusya’yı yenebileceklerini vurguladı.
Liderler aile fotoğrafı çektirdi
Moldova’nın ev sahipliği yaptığı Avrupa Siyasi Topluluğu Toplantısı, açılış konuşmalarının ardından liderlerin aile fotoğrafı çektirmesiyle devam etti.
Zirve sırasında güvenlik, enerji ve ulaştırma başlıklarında liderlerin yuvarlak masa toplantıları yapmaları, ayrıca çok sayıda ikili ve çoklu görüşme gerçekleştirmeleri planlanıyor.
Almanya “savaşın ortasında” Ukrayna’nın NATO üyeliğini konuşmak istemiyor
Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, Rusya-Ukrayna Savaşı devam ederken Ukrayna’nın NATO üyeliğinden söz edilemeyeceğini söyledi.
Baerbock, Oslo’da NATO’nun gayriresmi nitelikli dışişleri bakanları toplantısı çerçevesinde yaptığı açıklamada, Ukrayna’nın NATO üyesi olma tartışmalarına ilişkin değerlendirmede bulundu.
Her ülkenin hangi ittifaka üye olacağına kendisinin karar verebileceğini vurgulayan Baerbock, savaştan dolayı Ukrayna ile NATO arasındaki işbirliğinin yoğunlaştığına işaret etti.
Baerbock, “NATO’nun her zaman açıkça belirttiği açık kapı politikası geçerlidir. Aynı zamanda savaşın ortasında yeni bir üyelikten söz edemeyeceğimiz açıktır.” dedi.
Bakan Baerbock, Oslo’daki toplantının 11-12 Temmuz’da Vilnius’ta yapılacak NATO Zirvesi’ne hazırlık olduğunu belirtti.
İspanya’nın başkenti Madrid’de bir yıl önce düzenlenen NATO Zirvesi’nde Finlandiya ve İsveç’in ittifaka girebileceklerinin açıkça ifade edildiğini aktaran Baerbock, “Bundan dolayı Vilnius’ta İsveç’i 32. üye olarak karşılamamız elzemdir.” diye konuştu.
Baerbock, NATO üyeliği konusunda İsveç’in Almanya’nın tam desteğine sahip olduğunu yineledi.
Güvenin, güvenilirliğin ve verilen sözün geçerliliğinin özellikle Rusya’nın kurallara dayalı düzene saldırdığı bu zamanlarda önemli olduğunu belirten Baerbock, NATO üyesi tüm ülkelerin, Finlandiya ve İsveç’in ortak savunma ittifakına üye olacaklarına ilişkin söz verdiğini, bu sözün geçerli olduğunu ve NATO üyelerinin Vilnius’ta bu sözü tutacağını varsaydığını kaydetti.
Fransa, Ukrayna’nın NATO’ya üyeliğinden yana
Fransa Dışişleri Bakanı Catherine Colonna, egemen devletlerin kendi müttefiklerini özgürce seçme hakkı olduğunu, bundan dolayı Ukrayna’nın NATO’ya katılmasından yana olduklarını belirtti.
Colonna, Norveç’in başkenti Oslo’da düzenlenen gayriresmi nitelikli NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı’nın girişinde konuştu.
Toplantının ana konusunun, Ukrayna-Rusya Savaşı olacağını anlatan Colonna, İttifaka bağlı ülkelerin Ukrayna konusunda tutarlı ve sorumlu davranmaları gerektiğini vurguladı.
Bakan Colonna, ülkelerin Ukrayna’ya sağlayacakları güvenlik taahhütlerini öncelemeleri gerektiğine işaret ederek, “Tüm egemen devletlerin müttefiklerini özgürce seçme hakkına sahip olduğu şeklindeki basit bir uluslararası hukuk ilkesini hatırlatmalıyım. Biz, bu ilkeye saygı göstermeye kararlıyız.” ifadesini kullandı.
İsveç’in NATO’ya üyeliğini de toplantıda konuşacaklarını aktaran Colonna, Finlandiya örneğinde olduğu gibi İsveç’in de gözlemci olmakla kalmayıp İttifaka katılmasının Avrupa’nın güvenliğini tahkim edeceğini belirtti.
Catherine Colonna, Kosova’nın kuzeyindeki gerilimin de toplantının gündeminde olduğunu dile getirerek, yaşananlardan Kosova ve Sırp tarafının sorumlu olduğunu kaydetti.
Tarafların, Avrupa Birliği’ne katılma arzuları varsa “sorumlu davranmaları” gerektiğini söyleyen Colonna, taraflara “barışın sağlanması için bir an önce müzakere masasına dönmeleri” çağrısı yaptı.
Leave a Comment
Your email address will not be published. Required fields are marked with *