Hırvatistan eski cumhurbaşkanı: Sorun Sırbistan

Hırvatistan eski cumhurbaşkanı: Sorun Sırbistan

Eski Hırvatistan Cumhurbaşkanı Stipe Mesic, konu Kosova olduğunda, sorunun her şeyden önce Sırbistan’da olduğunu söyledi. AB temsilcisi Josep Borrell de, Kosova’nın kuzeyindeki mevcut durumun “tehlikeli ve sürdürülemez” olduğunu belirtti.

Mesic ve Kuzey Makedonya Cumhurbaşkanı Stevo Pendarovski, başkent Üsküp’te düzenlenen Makedonya Enerji Forumu’ndaki panele katıldı.

Mesic panelde yaptığı konuşmada, dünyanın, İkinci Dünya Savaşı’nın ardından çok değiştiğini ve çok taraflı, hegemonyanın olmadığı bir yere dönüştüğünü belirterek, bu yüzden küçük ülkelerin de aralarında işbirliği yapmaları ve birlikte “büyük oyuncularla” işbirliğine yönelmeleri gerektiğine işaret etti.

Balkan ülkelerinin ortak çıkarları bulunduğunu, eski Yugoslavya’nın dağılmasından sonra bu devletlerin bağımsızlıklarının anlaşılması ve kabul edilmesi gerektiğinin altını çizen Mesic, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bazıları hala şunu anlamıyor. Konu Kosova olduğunda sorun her şeyden önce Sırbistan’dadır. Geçmişe yönelmiş dikiz aynası politikası yürütürseniz işler çok zor olur. Ve biz metrekareye çok tarih düşen bir durumdayız. Sadece geriye bakmamız bizi engelliyor, bu yüzden Kosova’ya yönelik bu politika tamamen kayıp bir politikadır. Eğer bir kimse Kosova’nın savaşla dönebileceğini düşünüyorsa, o insan kayıp biridir. Kosova’nın askeri bir şekilde dönebileceğini düşünen ve kendini siyasette bulan kişi kayıp biridir. Olamaz, böyle bir ihtimal yoktur.”

Kuzey Makedonya Cumhurbaşkanı Pendarovski de enerji konularının her zaman birer zorluk olduğunu ancak Ukrayna savaşıyla yoğunlaştığını dile getirdi.

Bölge ülkeleri arasında daha yakın işbirliği ihtiyacına vurgu yapan Pendarovski, “Dünyadaki herhangi bir engel, sorun veya zorluk karşısında Batı Balkan ülkeleri, başta Avrupa Birliği (AB) olmak üzere daha geniş kuruluşlara üye olmalıdır. Çünkü bağımsız bir şekilde, sadece kendi iç kaynaklarıyla bu tür sorunları çözemezler.” diye konuştu.

Ülkesinin Avrupa entegrasyonu süreci hakkında konuşan Pendarovski, Ukrayna savaşı öncesi AB’nin Batı Balkanların entegrasyonu üzerine ilgisini kaybettiğini, şimdilerde ise başta Kuzey Makedonya olmak üzere bölgede AB üyeliğine olan desteğin düşüşte olduğunu sözlerine ekledi.​​​​​​​

Arnavutluk: Kosova sınırındaki Sırp ordusunun gücü “sıfır”

Arnavutluk Başbakanı Edi Rama, Kosova sınırındaki Sırp ordusunun gücünün “sıfır” olduğunu söyledi.

Rama, Slovakya’nın başkenti Bratislava’da gerçekleştirilen Bratislava Küresel Güvenlik Forumu’nda (GLOBSEC), Kosova’nın kuzeyindeki gerilim, ülkesinin Avrupa entegrasyonu süreci ve Türkiye’nin desteği gibi konulara değindi.

Kosova sınırındaki Sırp ordusunun gücünün “sıfır” olduğu değerlendirmesinde bulunan Rama, “Bu aynı Meksika ordusunun ABD sınırında belirmesi gibi, ne yapabilir? Affınıza sığınarak, Meksika’yı severim ama ne yapabilir? Hiçbir şey, kesinlikle hiçbir şey. Bu sadece iç politika ile alakalı. Kosova’nın kuzeyinde meydana gelenler iç politikayla çokça alakalı.” ifadesini kullandı.

Türkiye’nin ülkesine Kovid-19 salgını döneminde verdiği desteğe ilişkin Rama, şunları kaydetti:

“Olan şuydu; hayatları kurtarmak için biz Arnavutlar Türkiye’ye koştuk, Sırbistan ise Çin ve Rusya’ya koştu, Kuzey Makedonya ise hepsine koştu. Cumhurbaşkanı (Recep Tayyip) Erdoğan olmasaydı Arnavutluk çok daha fazla ölümle karşı karşıya kalacaktı. Öte yandan Avrupa Birliği sadece kendi başının çaresine bakarken, gözlerini bize çevirmeleri uzun sürdü, sonrası ise iyiydi çünkü bize bir sürü aşı verdi.”

Arnavutluk’un AB üyelik sürecini de değerlendiren Rama, bu sürecin sistematik ve sağlam olması gerektiği, Batı Balkanlar’ın tekrar geriye dönmemesi için AB ile Batı Balkanlar arasındaki ilişkilerde bir şeylerin temelden değişmesi gerektiğinin altını çizdi.

Panelde, Kuzey Makedonya Başbakanı Dimitar Kovaçevski de yer aldı.

AB Yüksek Temsilcisi Borrell: Kosova’nın kuzeyindeki mevcut durum tehlikeli ve sürdürülemez

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Kosova’nın kuzeyindeki mevcut durumun “tehlikeli ve sürdürülemez” olduğunu belirtti.

Borrell, Slovakya’nın başkenti Bratislava’da düzenlenen Bratislava Küresel Güvenlik Forumu (GLOBSEC) marjında, Kosova Başbakanı Albin Kurti ve AB Belgrad-Priştine Diyaloğu Özel Temsilcisi Miroslav Lajcak ile görüştü.

AB Yüksek Temsilcisi Borrell, Twitter hesabındaki paylaşımında Kurti ve Lajcak ile yaptığı görüşmede, Kosova’nın kuzeyindeki gerilimi ele aldıklarını duyurdu.

Borrell, paylaşımında, “Mevcut durum tehlikeli ve sürdürülemez. Varılan anlaşmanın uygulanmasına ilişkin çalışmalarımıza geri dönebilmek için acilen gerilimin azaltılmasına ve diyalog yoluyla bir çözüme ihtiyacımız var.” değerlendirmesinde bulundu.

Kurti de Borrell ve Lajcak’ı etiketlediği Twitter paylaşımında, “Sırp milislerinin polise, (NATO’nun Kosova’daki Barış Gücü) KFOR askerlerine ve gazetecilere yönelik saldırılarının kabul edilemez olduğu tekrar belirtildi.” ifadesini kullandı.

Başbakanı Kurti, paylaşımında ayrıca, “İleriye giden yol demokrasiye, hukukun üstünlüğüne ve Temel Anlaşma’nın eksiksiz ve hızlı bir şekilde uygulanmasına dayanmaktadır.” değerlendirmesini yaptı.

Lajcak ise GLOBSEC kapsamında, “Batı Balkanlar’daki durumu ve Kosova’nın kuzeyindeki gerilim” üzerine görüşmeler gerçekleştirdiğini ifade ettiği Twitter paylaşımında, “Acilen siyasi bir çözüme ihtiyacımız var. Şiddet kabul edilemez.” ifadelerine yer verdi.

Macron, Kosova’da yaşanan gerilimden yerel makamları sorumlu tuttu

Slovakya’nın başkenti Bratislava’ya resmi ziyaret düzenleyen Macron, Slovak mevkidaşı Zuzana Caputova ile ortak basın toplantısı düzenledi.

Fransız Cumhurbaşkanı, Kosova’nın kuzeyinde yaşanan gerilimde yerel makamların sorumluluğunun bulunduğunu belirterek hükümetin imzalanan anlaşmalar ile Avrupa arabuluculuğu altında başlatılan sürecin aksine hareket ettiğini söyledi.

Kosova makamlarına katılımın neredeyse hiç olmadığı bir ortamda seçim düzenlemenin hata olacağı uyarısında bulunduklarını ifade eden Macron, yarın Moldova’da düzenlenecek Avrupa Siyasi Topluluğu’nun toplantısı kapsamında Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Kosova Cumhurbaşkanı Vjosa Osmani ve SırbistanCumhurbaşkanı Aleksandar Vucic ile bu konuyu görüşmek istediğini vurguladı.

Protestolar düzenleniyor

Kosova’nın kuzeyinde Sırpların yoğun olduğu Zveçan, Zubin Potok ve Leposaviç belediyelerinde 23 Nisan’da yapılan yerel seçimleri kazanan Arnavut belediye başkanlarının göreve başlaması 26 Mayıs’ta Kosovalı Sırplar tarafından protesto edilmişti.

Bölgede protestoların sürmesi üzerine Kosova polisi ve KFOR, belediye binalarını tel örgülerle çevirmiş ve bölgedeki personel sayısını artırmıştı.

Arnavut belediye başkanlarını korumak için bölgeye gönderilen Kosova polisi ile Kosovalı Sırplar arasında arbede yaşanmış, 29 Mayıs’ta da belediye binalarını koruyan KFOR askerleriyle Kosovalı Sırpların karşı karşıya gelmesi sonucu 30 KFOR askeri yaralanmıştı.

Sırbistan da ordusunu Kosova sınırına yerleştirme kararı almıştı.

Sırbistan, 2008’de tek taraflı bağımsızlığını ilan eden Kosova’yı kendi toprağı olarak görüyor.

Bu arada, bölgede 26 Mayıs’ta başlayan gösteriler bugün de devam ediyor.

Sırbistan ve Hırvatistan arasında “hükümet devirme” tartışması

Kosova’nın kuzeyinde Sırp göstericiler Nato askerleri ile çatıştı

Borrell: Avrupa yeni bir çatışmayı kaldıramaz

‘Durumu yatıştırmaya çalışıyoruz’ diyen Kosova’ya ABD’den sert uyarı

ABD bombardıman uçaklarından Bosna üzerinde alçak uçuş

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *