Ruanda zanlısının yakalanması ‘Adaletin zaferi’ olarak nitelendirildi

Ruanda zanlısının yakalanması ‘Adaletin zaferi’ olarak nitelendirildi

Ruanda Soykırımı’nın 2001’den beri aranan zanlılarından Fulgence Kayishema’nın Güney Afrika’da yakalanmasının ardından açıklama yapan Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiseri Volker Türk, “Kayishema’nın yakalanması, adalet için bir başka zaferdir” ifadesini kullandı.

BM Genel Sekreteri Guterres’in ofisinden yazılı açıklama

Guterres’in ofisinden yapılan yazılı açıklamada, Kayishema’nın Ruanda’da Tutsilere karşı soykırım suçlamasıyla 2001’den beri arandığı kaydedildi. Kayishema’nın yakalanmasının diğer suçlulara güçlü bir mesaj gönderdiği ifade edilen açıklamada, “Söz konusu suçlular adaletten kaçamayacak ve bir noktada sorumlu tutulacak.” ifadesine yer verildi.

Guterres’in Uluslararası Ceza Mahkemeleri Rezidüel Mekanizması (IRMCT) ve Güney Afrikalı yetkililerin Kayishema’nın yakalanması için gösterdiği işbirliğini takdir ettiği belirtilen açıklamada, devletlerin söz konusu mekanizmayla işbirliği yapma zorunluluğu olduğu anımsatıldı.

Açıklamada, Genel Sekreter’in özellikle bugün düşüncelerinin Kayishema’nın işlediği suçların kurbanları ile olduğu kaydedilerek, “Cezasız kalmayı sonlandırmak barış, güvenlik ve adalet için kilit öneme sahip.” ifadesi kullanıldı.

Volker Türk’ten “adaletin zaferi” nitelemesi

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiseri Volker Türk, Ruanda Soykırımı’nın en çok aranan zanlılarından Fulgence Kayishema’nın Güney Afrika Cumhuriyeti’nde gözaltına alınmasını memnuniyetle karşıladı.

Türk, yaptığı yazılı açıklamada, “Kayishema’nın yakalanması, adalet için bir başka zaferdir. Yaklaşan duruşmasının, iddia edilen suçlardan kurtulanlara biraz rahatlık getirmesini umuyorum.” ifadelerini kullandı.

Bu olayın, Ruanda Soykırımı’nın diğer zanlılarından Felicien Kabuga’nın yakalanmasından neredeyse 3 yıl sonra gerçekleştiğini hatırlatan Türk, soykırımla ilgili diğer zanlılara “ne kadar sürerse sürsün adaletin peşlerini bırakmayacağı” mesajının verildiğini savundu.

Kayishema’nın yakalanması

Uluslararası Ceza Mahkemesi Rezidüel Mekanizması (IRMCT)’den yapılan açıklamada, dünyanın en çok aranan soykırım firarilerinden Kayishema’nın, IRMCT ile Güney Afrika polisinin ortak operasyonuyla Paarl kentinde yakalandığı duyurulmuştu.

Açıklamada, Kayishema’nın Ruanda’da Tutsilere soykırım suçlamasıyla 2001’den beri arandığı belirtilerek, “İddianamede Kayishema’nın diğer faillerle birlikte, 15 Nisan 1994’te Kivumu komünündeki Nyange Kilisesi’nde 2 binden fazla erkek, kadın, yaşlı ve çocuk mülteciyi öldürdüğü öne sürülüyor.” ifadeleri kullanılmıştı.

Ruanda’da 1994’te Hutular, dönemin Devlet Başkanı Juvenal Habyarimana’nın uçağının düşmesinden sorumlu tuttukları Tutsilere karşı soykırım başlatmış, ülkede 100 gün süren katliamda 800 binden fazla ılımlı Hutu ve Tutsi hayatını kaybetmişti.

Ruanda’da Tutsilere soykırım suçlamasıyla 2001’den beri aranan Kayishema, bugün Cape Town Mahkemesi’nde hakim karşısına çıkarılacak.

Macron, Ruanda Soykırımı nedeniyle af diledi!

Fransa’da “Ruanda soykırımı” raporu açıklandı

Ruanda’daki Soykırım Sömürgecilerin Eseri

Ruanda katliamında BM, ABD ve Fransa’nın rolü var

İngiltere, düzensiz göçmenleri Ruanda’ya yollayacak

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *