Fransa’da ulusal meclis ‘bypas’ edildi

Fransa’da ulusal meclis ‘bypas’ edildi

Demokratik rejime sahip Fransa’da, emeklilik yaşını kademeli olarak 64’e çıkarmayı hedefleyen emeklilik reformuna ilişkin tasarının Ulusal Meclis’te yeterli oy alamayacağı ortaya çıkınca, tasarı meclise sunulmadan hükümet tarafından imzalanarak geçirildi. 2023 bütçesine ilişkin yasa tasarısının ilk kısmı da aynı şekilde meclisten geçirilmişti.

Ulusal Mecliste salt çoğunluğu bulunmayan Borne hükümeti, emeklilik yaşını 62’den 64’e çıkarmayı hedefleyen reforma ilişkin yasa tasarısını oylamadan geçirme kararı aldı.

Meclis’te yerel saatle 15.00’te toplanan emeklilik reformuna ilişkin genel kurulda iki kez verilen aranın ardından söz alan Borne, Anayasa’nın 49. maddesinin 3. fıkrasını uygulamaya koyduğunu açıkladı.

Borne, reformla ilgili tasarıya ilişkin parlamentoda 175 saat görüşülme yapıldığını belirterek, reformun gerekliliğini savundu.

Borne’nin konuşması sırasında meclisteki muhalefet sıralarından yuhalama sesleri yükselirken muhalefet milletvekilleri, Fransız Ulusal Marşı’nı okudu.

Aşırı sağcı Ulusal Birlik (RN) Partisi Grup Başkanvekili Marine Le Pen ise hükümetin bu adımına karşı meclise gensoru önergesi vereceklerini duyurdu.

Başbakan, yeterli oy alınamayacağını itiraf etti

Fransa Başbakanı Elisabeth Borne, emeklilik yaşını kademeli olarak 64’e çıkarmayı hedefleyen emeklilik reformuna ilişkin tasarıyı kabul ettirmek için Ulusal Meclis’te yeterli oya sahip olmadıklarını kabul etti.

Fransız TF1 kanalının konuğu olan Borne, emeklilik yaşını kademeli olarak 64’e çıkarmayı hedefleyen emeklilik reformu için bir yasa tasarısının meclisten oylama yapılmadan geçmesini sağlayan Anayasa’nın 49. maddesinin 3. fıkrasını devreye sokmasına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Son ana kadar tasarı için mecliste yeterli çoğunluğu bir araya toplamak için ellerinden geleni yaptıklarını ifade eden Borne, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve kendisinin bu reform için aslında mecliste oylamaya gitmiş olmayı istediklerini belirtti.

Borne, tasarının ilk haliyle sabah Senato tarafından onaylanan nihai hali arasında fark olduğuna dikkati çekti.

Meclis genel kurulunda anayasanın 49. maddesinin 3. fıkrasını devreye koyduğunu açıkladığı sırada muhalefet sıralarından yükselen yuhalamalara ilişkin Borne, “Öfkeli değildim. Şoke oldum.” dedi.

Anayasa’nın 49. maddesinin 3. fıkrası

Anayasa’nın 49. maddesinin 3. fıkrası, yasa tasarısının oylanmadan Ulusal Meclis’ten geçirilmesi için hükümete yetki veriyor ve buna karşı muhalefetin gensoru önergesi sunmasına olanak sağlıyor.

Gensoru önergesi, meclisteki milletvekillerinin çoğunluğunun desteğini alırsa hükümet düşüyor.

Gensoru önergesi, mecliste çoğunluk tarafından desteklenmediğinde ise yasa tasarısı, mecliste oylanmadan geçilmiş sayılıyor ve Senato’nun önüne geliyor.

Borne’nin içeriğini 10 Ocak’ta açıkladığı emeklilik reformuna karşı kitlesel grev ve gösteriler için Fransızlar defalarca sokağa indi.​​​​​​​ Ülkenin en önemli işçi ve öğrenci sendikalarının yanı sıra muhalefetin büyük bir kısmı reforma karşı tavır aldı.

Defalarca ulusal meclis bypas edildi

Fransa Başbakanı Elisabeth Borne, 2023 bütçe yasa tasarısının gelirler kısmının Mecliste oylama yapılmadan geçmesini sağlamak için geçtiğimiz Aralık ayında da Anayasa’nın 49. maddesinin 3. fıkrasını uygulamıştı. Fransız basınındaki habere göre, Borne, Anayasa’nın 49. maddesinin 3. fıkrasını, Meclis yasama yılının başlangıcından bu yana 8. kez devreye sokmuştu. Boyun Eğmeyen Fransa (LFI) Partisi de hükümete karşı yine gensoru önergesi vereceğini açıklamıştı.

Emeklilik reformu karşıtlarının gösterisinde 120 kişi gözaltına alındı

Fransa’nın başkenti Paris’te emeklilik yaşını kademeli olarak 64’e çıkarmayı hedefleyen emeklilik reformu karşıtlarının gösterisinde 120 kişinin gözaltına alındığı belirtildi.

Dün gece Paris’te Ulusal Meclis’e yakın Concorde Meydanı’nda binlerce reform karşıtları toplandı. Gösteride polis ile göstericiler arasında gergin anlar yaşanırken, polislerin meydandan tahliye ettiği göstericiler ara sokaklara dağıldı.

Paris'te emeklilik reformu karşıtlarının gösterisinde 120 kişi gözaltına alındı

Göstericiler Paris sokaklarından günlerdir temizlik işçileri grevi nedeniyle yığılan çöplerin yanı sıra araç ve bazı kamu mallarını ateşe verdi. Gösterilerde 120 kişinin gözaltına alındığı belirtildi. Yerel basına göre, Nantes, Lyon ve Rennes gibi farklı kentlerde sokaklarda gerginlikler yaşandı.

Gündüz saatlerinde düzenlenen protesto

Ulusal Mecliste Borne hükümetinin emeklilik yaşını 62’den 64’e çıkarmayı hedefleyen reforma ilişkin yasa tasarısının oylamadan geçirme kararı almasının akabinde, dün meclis binasının arkasında toplanan reform karşıtları Concorde Meydanı’na doğru yürüdü.

Anket: Fransızların yüzde 71'i hükümetin istifasını istiyor

Göstericiler arasında sendika üyeleri, gençler, sarı yelekliler ve aşırı solcu Boyun Eğmeyen Fransa (LFI) partisinin eski cumhurbaşkanı adayı Jean-Luc Melenchon da dahil sol akım siyasetçiler yer alıyor.

Melenchon, emeklilik reformuna ilişkin Twitter hesabından yaptığı açıklamada, hükümetin emeklilik reformunun hiçbir parlamenter meşruiyeti bulunmadığını belirterek, Borne’nin Anayasa’nın 49. maddesinin 3. fıkrasını kullanmasını, “olağanüstü bir başarısızlık” olarak yorumladı. Melenchon, “iktidar azınlığın” çöktüğü değerlendirmesinde bulundu.

Fransa'da emeklilik reformunun oylanmadan geçmesi için yetki kullanılmasına karşı tepki

Fransa Komünist Partisi (PCF) Genel Sekreteri ve milletvekilli Fabien Roussel de Twitter’da yaptığı açıklamada, hükümetin son adımıyla azınlıkta olduğunu kabul etmiş olduğuna işaret etti.

LFI Meclis Grup Başkanvekili Mathilde Panot ise yerel basına verdiği demeçte, hükümete karşı gensoru önergesi vereceklerini açıkladı.

Amerikan şirketi anket yaptı

ABD’li araştırma kuruluşu Harris Interactive, Fransız medyası için Başbakan Elisabeth Borne’un dün Anayasa’nın 49. maddesinin 3. fıkrasını devreye sokarak emeklilik reformunu oylamadan geçirme kararı alması sonrası Fransızlardan hükümete ilişkin görüş sordu.

Çevrim içi ortamda 18 yaş üzeri 1002 kişi ile yapılan ankette yüzde 49’u Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un partisinin taraftarı olmak üzere katılımcıların yüzde 82’si, Anayasa’nın söz konusu maddesinin tartışmalı reformu kabul ettirmek için kullanılmasının “kötü bir şey” olduğunu belirtti.

Ankette muhalefetin gensoru önergesini masaya yatırması durumunda Fransızların yüzde 71’inin bunun kabul edilmesini ve hükümetin istifasını istediği ortaya çıktı.

Diğer yandan reforma ilişkin yasa tasarısı kabul edilse bile katıımcıların yüzde 65’i, buna karşı kitlesel gösteri ve grevlerin sürdürülmesinden yana görüş beyan etti.

Paris temizlik işçilerinin grevi

Fransız hükümetinin emeklilik yaşını 62’den 64’e çıkarmayı hedefleyen emeklilik reformuna karşı Paris’te temizlik işçilerinin grev ve gösterileri günlerdir devam ediyor.

Başkentin sokak ve kaldırımlarında 7 bin tondan fazla çöp yığıldı. Paris’in turistik bölgelerinden Gare de Saint-Lazare’de çöp yığınlarının arasından geçenler, yayılan koku sebebiyle maskelerle dolaşmaya başladı.

Diğer yandan kaldırımlarda da yığılan çöpler nedeniyle vatandaşlar, kimi zaman araç yolunu kaldırım gibi kullanmak zorunda kalıyor. Paris’in 6. bölgesinde ise kaldırımların üzerinde yaklaşık her 5 metrede bir çöp yığını göze çarpıyor.

Hükümetin emeklilik yaşını kademeli olarak 62’den 64’e çıkarmayı hedeflediği ve ülke genelinde ocak ayından bu yana 8 kez kitlesel greve neden olan reforma karşı Paris’te temizlik işçileri, bu ay başında greve gitti. Temizlik işçileri, mesleklerinin “ağır olduğunu” ve reform geçtiği takdirde birçoğunun planlanan emeklilik yaşına varmadan hayatını kaybetmiş olacağını dillendiriyor. Hükümet ise Paris sokaklarında oluşan çöp yığınlarından belediyeyi sorumlu tutuyor.

Hükümet Sözcüsü Olivier Veran, kentte oluşan binlerce ton çöp yığınına atıfta bulunarak, “Aydınlığın şehri (Paris) çöp dağları altında can çekişiyor.” ifadesini kullandı.

İçişleri Bakanı Gerald Darmanin de müdahale etmesi konusunda belediyeyi uyardı ve aksi takdirde devreye gireceğini açıkladı.

Paris Emniyet Müdürü Laurent Nunez, Darmanin’in talebiyle Paris Belediyesine ihtarname gönderdi.

Belediye Başkanı Anne Hidalgo ise temizlik işçilerinin ilave iki yıl daha çalışmayı istememe haklarının olduğunu savundu ve Bakan Darmanin’in talebini yerine getirmeyeceklerini ifade etti.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *