İbrahim Kalın’ın ABD ziyareti sürüyor

İbrahim Kalın’ın ABD ziyareti sürüyor

Türkiye’de seçim gündemin üst sıralarını işgal ederken, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın’ın ABD temasları devam ediyor. Cumhurbaşkanlığından yapılan yazılı açıklamada, Beyaz Saray’da Sullivan ile ABD Dışişleri Bakanlığında Nuland ile görüşme sağlandığı bildirildi.

Cumhurbaşkanlığından yapılan yazılı açıklamada, Beyaz Saray ve Dışişleri Bakanlığında gerçekleşen temaslarda “ikili siyasi ve ekonomik ilişkiler, Türkiye’de meydana gelen depremler, savunma sanayii alanında işbirliği, enerji güvenliği, terörle mücadele, İsveç ve Finlandiya’nın NATO’ya üyelik süreçleri, Rusya-Ukrayna savaşı, Güney Kafkasya ve Azerbaycan-Ermenistan müzakere süreci konularının değerlendirildiği bildirildi.

Açıklamada, “ABD ve uluslararası toplumun deprem felaketi sürecinde ülkemize verdikleri destek ve sergiledikleri dayanışmadan duyulan memnuniyet ifade edildi. Deprem bölgesinin süratle iyileştirilmesi ve yeniden inşa edilmesi için Türkiye’nin çalışmalarını sürdürdüğü belirtildi.” ifadelerine yer verildi.

Türkiye-ABD ilişkilerinin stratejik boyutuna görüşmelerde vurgu yapıldığı kaydedilen açıklamada, iki müttefik ülkenin karşılıklı saygı ve çıkar temelinde küresel ve bölgesel konulardaki işbirliğini sürdürmesinin önemine değinildiği belirtildi.

İkili ticaret hacminin 100 milyar dolar hedefine ulaşması için kolaylaştırıcı adımların üzerinde durulduğu ifade edilen açıklamada, “Savunma sanayi alanında herhangi bir önşart olmadan işbirliği kapsamının derinleştirimesi üzerinde duruldu.” denildi.

Açıklamada, Türkiye’nin ilkesel olarak NATO’nun açık kapı politikasını desteklediği, Üçlü Mutabakat çerçevesinde İsveç ve Finlandiya’nın taahhütlerini yerine getirmesinin süreci hızlandıracağına vurgu yapıldığı kaydedildi. .

Görüşmede, Rusya- Ukrayna savaşının uzamasının bölgesel ve küresel istikrarsızlığı derinleştirdiğine işaret ediliği bildirilen açıklamada, Türkiye’nin çözüm için diplomatik çabalarını sürdüreceği belirtildi.

Açıklamada ayrıca, tahıl sevkiyatı anlaşmasının uzatılmasında Türkiye’nin rolüne dikkat çekildiği belirtilirken, “Türkiye’nin PKK/PYD/YPG, DEAŞ ve FETÖ dahil tüm terör örgütlerine karşı kararlılıkla mücadele etmeye devam edeceği vurgulandı.” ifadeler kullanıldı.

Beyaz Saray’dan açıklama

Başkent Washington’da 14 Mart’ta bir araya gelen Sullivan ve Kalın’ın görüşmesine ilişkin Beyaz Saray’dan yazılı açıklama yapıldı.

Görüşmede, Sullivan’ın, Türkiye’de meydana gelen depremler nedeniyle taziye mesajını yinelediği belirtilen açıklamada, ABD’nin bu süreçte Türkiye halkına desteğinin devam edeceğini belirttiği kaydedildi.

Açıklamada, tarafların, Karadeniz Tahıl Sevkiyatı Girişimi’nin yenilenmesi için Türkiye’nin çabaları ve Rusya’nın Ukrayna’da devam eden saldırılarının yanı sıra bir dizi bölgesel ve küresel gelişmeleri de ele aldıkları ifade edildi.

Tarafların, Ermenistan ve Azerbaycan arasında devam eden müzakerelere verdikleri destek ile ikili savunma işbirliğini de masaya yatırdıkları kaydedilen açıklamada, Sullivan’ın, ABD’nin İsveç ve Finlandiya’nın NATO’ya üye olmaları yönündeki görüşünü aktardığı belirtildi.

Kalın-Nuland görüşmesi

ABD Dışişleri Bakanlığı Siyasi İşler Müsteşarı Victoria Nuland da 14 Mart’ta Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın ile görüşmesine ilişkin Twitter’dan bir mesaj paylaştı.

Depremlerden etkilenenlere taziyelerini sunmak ve ABD’nin bu süreçte Türkiye’ye verdiği desteği görüşmek üzere Kalın ile bir araya gelmekten duyduğu memnuniyeti ifade eden Nuland, İsveç ve Finlandiya’nın NATO’ya katılımı konusunun yanı sıra ikili ve bölgesel işbirliklerini masaya yatırdıklarını bildirdi.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *