Davutoğlu’na göre ‘Türkiye’nin en büyük sorunları’

Davutoğlu’na göre ‘Türkiye’nin en büyük sorunları’

Seçim sürecine Altılı Masa çerçevesinde devam eden Gelecek Partisi lideri Ahmet Davutoğlu, sosyal medya hesabından paylaştığı videosunda gençlerin sorduğu soruları yanıtladı, Türkiye’nin en büyük sorunları olarak 10 madde sıraladı.

Davutoğlu paylaşımına “5 soruya 4 dakika 42 saniyede cevap vermek bence hiç fena değil. Başka soru? genel.baskan@gelecekpartisi.org.tr” notunu düştü. Davutoğlu, ‘Katar Dünya Kupası organizasyonu nasıl buldunuz?’, ‘TOGG satışa çıktığında almayı düşünüyor musunuz?’, ‘Nükleer savaş tehlikesi konuşuluyor. Siz bu iddiayı ne kadar gerçekçi görüyorsunuz?’, ‘Sahiden doğal gaz zengini bir ülke mi oluyoruz?’, ’59 saniyede Türkiye’nin en büyük sorunlarını sayabilir misiniz?’ sorularını cevapladı.

İşte Davutoğlu’nun açıklamaları:

“Sevgili gençler, bundan sonra her hafta bana gelen sorulardan 5 tanesini cevaplandıracak ve sizlerle birlikte olacağım. Çok keyifli olacağını düşünüyorum. Ümit ederim, siz de keyif alırsınız.

İlk soru siyaset dışı bir soru, güzel bir soru: Katar Dünya Kupası organizasyonu nasıl buldunuz?’

Tabii futbolla ilgili çok yorum yapabilirim. Heyecanla takip ettim maçların çoğunu. Katar Dünya Kupası organizasyondan bir başarı hikayesiyle çıktı. İlk kez Dünya Kupası büyük ölçekli ülkelerden, çok nüfuslu ya da çok büyük şehirlere sahip ülkelerden birinde değil, daha küçük bir ülkede yapıldı. Birçok iddia hatta bazen önyargılarla davranıldı ama Katar bu organizasyonu başarılı yaptı. Özellikle de bölgede Ortadoğu bölgesinde savaşla anılan bir bölgede, bütün insanlık birikiminin farklı renklerinin bir araya gelerek orada bir spor şöleni yaşamış olmasından ben mutluluk duydum. Eğer aksaklılar olsaydı eminim Ortadoğu ile ilgili yine birtakım önyargılar konuşulacaktı.

İkinci soru: ‘TOGG satışa çıktığında almayı düşünüyor musunuz?’

Türkiye’deki her milli girişimden, her milli üretimden gurur duydum şeref duydum ve TOGG’la ilgili ilk projeleri de her zaman destekledim. Bu ülkede üretime en küçük katkıda bulunan, taş üstüne taş koyanı da takdir ederim. Sayın Cumhurbaşkanı açılışına bizi davet etmemiş olsa da hiç önemsemiyorum Türkiye’de üretilen her şey bizimdir. Dışarıdan araba ithal etmek yerine devlet kurumlarında yerli üretimi teşvik anlamında TOGG kullanmaya karar verirdim. Şahsen alıp alamayacağım biraz bütçeye bağlı. Açıkçası bütçemin el verdiği bir fiyat olursa alabilirim diye düşünüyorum.

Üçüncü soru biraz ürpertici bir soru, açıkçası bir gencin bunu düşünüyor olmasından da üzüntü duydum. ‘Nükleer savaş tehlikesi konuşuluyor. Siz bu iddiayı ne kadar gerçekçi görüyorsunuz?’

Bir insan olarak, rasyonel bir devlet adamı olarak bu soruya ‘gerçekçi görmüyorum dünyada nükleer savaş çıkmaz’ demeyi çok isterdim ama dünyada o kadar çılgın, maceracı, egoist, otoriter liderler çıktı ki artık bu soruya gönül rahatlığı ile ‘imkansız, olmaz’ diyemiyorum. Ne zamanki dünya, böylesi çılgın, maceracı, otoriter liderlerden kurtulup insanlığı bir büyük aile olarak gören hikmet ve erdem sahibi liderlere demokratik liderlere kavuşursa o zaman bu soruya net olarak ‘hayır mümkün değil’ diyebileceğiz diye ümit ediyorum. Verdiğim siyasi mücadelenin esasında da bu vardır.

Dördüncü soru yine çarpıcı bir soru: ‘Sahiden doğal gaz zengini bir ülke mi oluyoruz?’

Buna da evet oluyoruz hem de yakında demeyi çok isterdim. Kim istemez kendi ülkesinin doğal gaz zengini olmasını, kendi ülkesinin kimseye muhtaç olmamasını. Türkiye’nin en büyük açığı enerji açığı. Ümit edelim Türkiye bir gün doğal gaz ülkesi olur ama eğer Türkiye doğal gaz ülkesi olacaksa bu siyasi amaçla büyük şovlar yaparak değil, gerçek bilimsel çalışmalar üzerinde Türkiye’ye bir enerji merkezi yapmakla olur. Ha şunu da söyleyeyim, bana bir de sormuş olsaydınız doğal gaz en temel ihtiyaç mıdır? Kesinlikle ama esas kaynak nedir biliyor musunuz? İnsan kaynağıdır. Ülkenin insan kaynağını heba edenlerin doğal gaz kaynağı ile ilgili şovlar yapması inandırıcı gelmiyor. Bir gün Türkiye insan kaynağında da doğal kaynaklarında da en iyi kullanım ülke haline gelecek.

“TÜRKİYE’NİN EN BÜYÜK SORUNLARI”

Son soru zor bir soru ama aslında hepimizin de tahmin edici cevapları olan bir soru. ‘59 saniyede Türkiye’nin en büyük sorunlarını sayabilir misiniz?’

1- Toplumsal güven eksikliği,
2- Eğitimde nitelik eksikliği,
3- Ekonomide rasyonalite eksikliği,
4- Kurumlarda süreklilik eksikliği,
5- Yargıda adalet eksikliği,
6- Kültür ve sanatta özgünlük eksikliği,
7- Akademik hayatta ve basın hayatında düşünce özgürlüğü eksikliği,
8- Sokaklarda kadınlar ve gençler için güvenli ortam eksikliği,
9- Gençlerde ümit eksikliği,
10- Gelecek vizyonu ve perspektifi eksikliği.

Bütün bu eksikleri giderecek olan şey de sizlersiniz. Çünkü irade sensin, gelecek sensin.”

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *