Sisi ve Aliyev’den işbirliği açıklaması

Sisi ve Aliyev’den işbirliği açıklaması

Asya turu kapsamında Hindistan’ı ziyaret eden el Sisi, buradan Azerbaycan’a geçti. Aliyev-Sisi görüşmesinde iki taraf ‘Mısır’ın bölgesel bir enerji merkezi olma çabasının ışığında, inşaat, altyapı, ulaşım, ilaç sanayi, turizm ve kültür gibi diğer alanlardaki iş birliklerinin sürdürülmesini görüştü. Sisi, Azerbaycan’dan Ermenistan’a geçti.

Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Bakü’deki Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda gerçekleşen zirve görüşmelerinde birçok konuda fikir birliğine vardı.

Mısır Cumhurbaşkanlığı Resmi Sözcüsü Bassam Radi’nin açıklamasında göre, Sisi ve Aliyev’in görüşmelerinde ‘ikili ilişkileri çeşitli düzeylerde güçlendirmenin yollarını’ ele aldı. Ayrıca Aliyev, ‘Mısır ekonomisinin göstergelerinde, dikkate değer ve sürekli iyileşme sağlayan ekonomik reform yoluna’ övgüde bulundu.

İki taraf ‘Mısır ile Azerbaycan arasında resmi ve halk düzeyinde tarihi dostluk ilişkilerinin derinliği artırmanın önemini ve bu ilişkilerin üzerine katarak, aralarındaki iş birliğinde önemli bir sıçrama gerçekleştirmenin, her iki tarafın ortak çıkarlarına ulaşmak üzere iş birliği ve siyasi diyalog çerçevelerini sağlamlaştırmanın ve iki ülke arasında son yıllarda başlatılan yakınlaşmayı güçlendirmenin önemini vurguladı. Taraflar, ‘iş insanlarına yönelik ortak bir konsey oluşturulması yoluyla, iki ülkedeki özel sektörler arasındaki ticari alışverişi geliştirmek ve ekonomik ortaklıkları pekiştirmek için çalışmanın önemine’ dikkat çekti.

İki taraf ‘Mısır’ın bölgesel bir enerji merkezi olma çabasının ışığında, inşaat, altyapı, ulaşım, ilaç sanayi, turizm ve kültür gibi diğer alanlardaki iş birliklerinin yanı sıra yeni veya yenilenebilir, doğalgaz gibi enerji alanında iş birliğini geliştirmeyi görüştüler. Görüşmelerde ‘ortak ilgi alanına giren bölgesel ve uluslararası meselelerdeki gelişmeler’ ele alındı.

Cumhurbaşkanı Aliyev, ‘bölgesel mevcut tüm krizlerin siyasi çözümüne yönelik çalışmalar çerçevesinde Mısır’ın oynadığı olumlu role’ övgüde bulundu. Mısır’ın Orta Doğu ve Afrika’da istikrar, güvenlik ve barışın bir ayağı olarak oynadığı önemli rolün ışığında, ülkesinin Mısır ile ilişkilerini geliştirmeye devam etme konusundaki kararlılığını vurguladı.

Mısır Cumhurbaşkanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, iki ülke Suriye’nin toprak bütünlüğünü korumak, kardeş Suriye halkının meşru arzularını yerine getirmek ve insani acılarına son vermek için Suriye’de siyasi çözüm çabalarını desteklemenin yanı sıra ülkenin yeniden inşası, terörist grupların ortadan kaldırılması ve devlet kurumlarının desteklenmesi konusundaki çalışmaların sürdürülmesinin önemi üzerinde fikir birliğine ulaştılar.

Libya’daki gelişmeler açısından, Sisi ‘siyasi, anayasal ve ekonomik yolları desteklemek için Mısır’ın Libya’da çözüm vizyonunu ve bu konudaki çabalarını ele aldı. Görüşmelerde ayrıca, Filistin davasındaki gelişmelere ilişkin görüş alışverişinin yanı sıra Rusya-Ukrayna krizinin uluslararası düzeydeki yansımalarına da değinildi.

Mısır Cumhurbaşkanı Sisi, Azerbaycan Cumhurbaşkanı ile düzenlediği ortak basın toplantısında “Görüşmelerde, ortak siyasi ilişkiler düzeyine yükselmek ve iki ülkenin sanayileşme ve ihracat alanındaki gelecek vaat eden yetenekleri ile uyumlu olmak için iki ülke arasındaki ticaret alışverişinin etkinleştirilmesinin önemini vurguladım. Bu konu gelecek yıl yani 2024’te Kahire’de düzenlenecek olan Ortak Komite’nin 6’ncı oturumunun çalışmaları sırasında her iki taraf için de derin bir tartışma konusu olacak.” dedi. Sisi sözlerini şu ifadelerle sürdürdü:

“Görüşmelerde, Mısır’ın yabancı yatırımcıların önündeki engelleri aşma çabalarının yanı sıra Süveyş Kanalı’nın ekonomik bölgesi ve yabancı yatırımcıya sağladığı avantajlar başta olmak üzere ulusal ekonomiyi ilerletmek için uygulanan büyük ulusal projeler ile Mısır ürünlerinin ikili ticaret anlaşmaları aracılığıyla komşu Arap ve Afrika ülkelerinin çok sayıda pazarına aktarılması gözden geçirildi.”

Mısır Cumhurbaşkanı ‘ülkesinin, Bakü ile Şarm eş-Şeyh arasındaki uçuşların yeniden başlamasını ve Kahire ve Bakü arasında doğrudan bir uçuşun başlatılmasının düşünülmesi olasılığını memnuniyetle karşıladığını, bunların, iki ülke arasındaki turizm, kültürel ve ekonomik iş birliğinin ve alışverişin geliştirilmesine katkıda bulunacağını’ belirtti. Mısır Cumhurbaşkanı ayrıca şunları söyledi:

“Azerbaycan Cumhurbaşkanı ile yaptığım görüşmede, gerek Orta Doğu’da gerekse Güney Kafkasya’da, ortak çıkarları ilgilendiren bir dizi uluslararası ve bölgesel meseleye değindik. Kalıcı, kapsamlı ve adil bir barışın sağlanması için askeri gücün tek başına hiçbir zaman yeterli olmadığını göz önünde bulundurarak, diyalog ve müzakerenin yanı sıra aklın sesinin üstün olmasının önemi vurgulandı. Barış sürecini tamamlamak ve özellikle de insanların ekonomik sıkıntılarının iki katına çıktığı bu aşamada insanlar için daha iyi bir gerçeklik ve insana yakışır bir yaşam sağlamak için müzakereler gereklidir. Zira dünya koronavirüs salgınının krizinden zar zor uyanmışken, Rusya-Ukrayna krizi etkisini göstermeye başladı, bunu gıda güvenliği, enerji, deniz trafiği ve bankacılık sektörleri ve turizm sektörü gibi dünyadaki çeşitli hayati sektörler üzerindeki yansımalar takip etti.”

Sisi, Erivan’da

Mısır Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Radi, Mısır Cumhurbaşkanı’nın, cumartesi akşamı Ermenistan’ın başkenti Erivan’a ulaştığını belirtti. Bu ziyaretin, Ermenistan’ın bağımsızlığından bu yana bir Mısır Cumhurbaşkanı’nın yaptığı ilk ziyaret olduğunu vurguladı. Sisi’nin Ermenistan ziyareti, Asya turu kapsamında geldi.

Mısır Cumhurbaşkanı Asya turuna Hindistan’dan başladı ve 1950’de Hindistan Cumhuriyeti Anayasası’nın yürürlüğe girmesi kapsamında kutlanan Hindistan Cumhuriyet Bayramı kutlamalarına katıldı ve sonrasında Azerbaycan’ı ziyaret etti.

(Şarku’l Avsat)

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *