İsrail rejimi işgalindeki Doğu Kudüs’te sinagog baskını

İsrail rejimi işgalindeki Doğu Kudüs’te sinagog baskını

Doğu Kudüs’teki bir Yahudi yerleşim birimindeki sinagoga lüks bir araçla düzenlenen silahlı saldırıda 7 İsrailli öldürüldü. İsrail ve batı basını, baskın yapan kişi için Filistinli terörist ifadesi kullanırken, ırkçı savunma bakanı Ben Gvir durum değerlendirmesi yaptı. ABD, İtalya, Polonya ve Sırp Cumhuriyeti olayı ilk kınayan merkezler oldu. Saldırının Uluslararası Soykırım Anma Günü’ne denk gelmesi şüphe çekti!

İsrail polisinden yapılan yazılı açıklamada, saldırganın, işgal altındaki Doğu Kudüs’te bulunan Neve Yaakov adlı yasadışı Yahudi yerleşim biriminde bir sinagoga araçla gelerek silahla ateş açmaya başladığı belirtildi.

Saldırıda 8 yahudinin hayatını kaybettiği, 2 yahudi de farklı derecelerde yaralandığı paylaşıldı. Açıklamada ayrıca, işgal polisinin olay yerinden araçla kaçan saldırganı kovalayarak, silahlı çatışma sonrasında öldürdüğü belirtildi. Saldırganın ismi konusunda bir açıklama yapılmazken, batı ve İsrail basını Filistinli terörist ifadesi kullandı.

Siyonist İsrail işgali altındaki Batı Şeria’da son dönemde İsrail saldırılarını artırmış ve Filistinli can kayıplarında artış yaşanmıştı!

İşgal ordusunun, işgal altındaki Batı Şeria’nın kuzeyindeki Cenin Mülteci Kampı‘na dün sabah saatlerinde düzenlediği baskında aralarında 60 yaşında bir kadının da yer aldığı 9 Filistinli Müslüman şehid olmuştu. Baskın üzerine bölgede çıkan olaylarda işgal altındaki Doğu Kudüs’ün er-Ram beldesinde de 22 yaşında bir Filistinli genç daha yaşamını yitirmişti.

İşgalci İsrail askerlerinin açtığı ateş sonucu işgal altındaki Doğu Kudüs ve Batı Şeria’da yılbaşından bugüne aralarında kadın ve çocukların yer aldığı 30 Filistinli şehadete ulaştı.

Irkçı Savunma Bakanı Ben-Gvir olay yerinde

Öte yandan Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir’in olay yerine gelerek İsrail Polis Şefi Kobi Shabtai ile sahada durum değerlendirmesi yaptığı aktarıldı.

İlk mesaj ABD’den geldi

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Vedant Patel, İsrail işgali altındaki Doğu Kudüs’te bulunan bir Yahudi yerleşim birimine düzenlenen ve 5 kişinin öldüğü silahlı saldırıyı kınadı.

Günlük basın toplantısında konuşan Vedant Patel, ölenlere taziyede bulunurken, “Terör saldırısı gibi görünen bu saldırıyı en güçlü şekilde kınıyoruz. İsrail’in güvenliğine olan bağlılığımız sağlamdır ve İsrailli ortaklarımızla doğrudan temas halindeyiz.” ifadelerini kullandı.

Siyonist İsrail acil yardım servisi Kızıl Davud Yıldızı’ndan yapılan açıklamada, işgal altındaki Doğu Kudüs’te bulunan Neve Yakov Yahudi yerleşim birimine düzenlenen silahlı saldırıda 5 kişinin öldüğü bildirilmişti.

Beyaz Saray Sözcüsü Karine Jean-Pierre de yazılı açıklamasında, “Bu akşam Kudüs’teki bir sinagogda meydana gelen menfur terör saldırısını şiddetle kınıyor ve en az 8 masumun öldürüldüğü can kayıplarının şok ve üzüntüsünü yaşıyoruz.” ifadesini kullandı. Saldırının trajik bir şekilde Uluslararası Holokost Anma Günü’ne denk geldiğini belirten Jean-Pierre, ABD’nin İsrail hükümeti ve halkına tam destek olmaya devam edeceğini vurguladı. Amerikalı sözcü, yaralılara yardım etmek ve saldırının faillerinin bulunmasına destek vermek üzere ABD Başkanı Joe Biden’ın güvenlik ekibini, İsraillin ilgili kurumlarıyla temas etmeye yönlendirdiğini aktardı.

Diğer kınamalar

İtalyan hükümetinin Twitter’daki resmi hesabından yapılan paylaşımda, “İtalyan Hükümeti, Kudüs’teki alçak terör saldırısını şiddetle kınamakta, İsrail Devleti’ne ve tüm halkına başsağlığı ve yakınlık diler.” ifadesi kullanıldı.

Polonya Dışişleri Bakanı Zbigniew Rau da Neve Yakov kentinde yaşananları “tarifsiz zulüm” olarak nitelendirdi ve “Masumları hedef alan bu barbarca terör eylemini şiddetle kınıyor ve kurbanların ailelerinin acılarını paylaşıyorum.” yorumunu yaptı.

Sırp Cumhuriyeti (RS) Başkanı Milorad Dodik, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda, bu gece Doğu Kudüs’teki sinagogun önünde yaşanan terör saldırısını şiddetle kınadığını belirterek, “Masumlar hedef alındı. Terör, günümüzün en çirkin eylemi olmaya devam ediyor. Dualarımız öldürülenlerin yakınları ve yaralılarla birlikte.” ifadelerini kullandı.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *