Afrika kıtası aslında 9 milyar insanı doyurabilecek güçte

Afrika kıtası aslında 9 milyar insanı doyurabilecek güçte

Yıllarca sömürgeci batı dünyası zulmü altında kalmış Afrika kıtası, halihazırda kendi insanını bile zorlukla doyurur halde bulunuyor. Dünyadaki 828 milyon aç insanın 249 milyonu bu kıtada. Gereken yatırım miktarını çekebilrse Afrika’nın yıllık 280 milyar dolarlık tarım üretimini 2030’a kadar 1 trilyon dolara çıkarabileceği tahmin ediliyor.

Dakar’da 25 Ocak’ta başlayan ve 3 gün süren Afrika Kalkınma Bankası’nın düzenlediği Feed Africa Summit (Afrika’yı Besle Zirvesi) sona erdi.

30 milyar dolar teklif edildi

Afrika’nın kalkınma ortakları, önümüzdeki beş yıl boyunca kıtada tarımsal kalkınma ve gıda egemenliğine 30 milyar dolar taahhüt etti. Duyuru, Senegal’in başkenti Dakar’da düzenlenen kıtasal gıda zirvesinin kapanışında geldi. Bu rakamın 10 milyar doları Afrika Kalkınma Bankası tarafından finanse edilecek. Kalan 20 milyar doların kaynağı ise belirtilmedi.

Finansman, tarım ve gıda girdilerinin sağlanmasında doğrudan desteğe dayalı olacak. Liderler yaptıkları açıklamada, “Afrika Kalkınma Bankası tarafından planlanan 10 milyar dolarlık yatırımı ve diğer birkaç ortağın Afrika’nın tarımsal dönüşümünü desteklemek için 20 milyar dolarlık yatırımını” alkışlıyor denildi.

Liderler ayrıca, ulusal bütçelerden tarımın büyümesine ve dönüşümüne yönelik finansmanı için kamu harcamalarının en az %10’unu tarıma ayırma taahhüdünde bulundular.

Üç gün sürecek zirve, Afrika’da açlık çeken yaklaşık 250 milyon insanı beslemek için somut adımlar bulmak üzere Afrika Kalkınma Bankası tarafından başlatıldı.

Afrika 9 milyar insanı doyurabilir

Afrika, dünyada kalan ekilmemiş ekilebilir arazinin %65’ine sahip ve kendi kendini beslemeye yetecek kadar yiyecek üretme ve dünyanın geri kalanının beslenmesine katkıda bulunma potansiyeline sahip.

Dünyada 2050’ye kadar 9 milyar insanı besleme potansiyeli bulunan Afrika’nın, tarımsal kalkınma alanında yeni yatırımlar alması halinde halihazırda yıllık 280 milyar dolar olan tarım üretimini 2030’a kadar 1 trilyon dolara çıkarabileceği tahmin ediliyor.

Afrika Kalkınma Bankası verilerine göre, muazzam tarım potansiyeline karşın, dünyada açlık çeken 828 milyon kişinin 249 milyonu Afrika’da yaşıyor. Bu da Afrika’da her 5 kişiden 1’inin açlıkla karşı karşıya olduğunu ortaya koyuyor.

“Afrika’nın tarımda yaptıkları, dünyanın gıda arzını belirleyecek. Afrika Kalkınma Bankası (AfDB) Başkanı Akinwumi Adesina zirvede yaptığı konuşmada, dünyanın geri kalanı Afrika’nın hedeflerine ulaşmasını destekleyecektir.

Senegal Devlet Başkanı ve Afrika Birliği Başkanı Macky Sall’ın ev sahipliğinde düzenlenen zirveye 34 Afrika ülkesinin devlet ve hükümet başkanları, uluslararası ve ikili kalkınma kuruluşlarının başkanları ve özel sektör liderleri katıldı.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *