Bosna’da yeni hükümet kuruldu, İzzetbegoviç hükümette yer almadı

Bosna’da yeni hükümet kuruldu, İzzetbegoviç hükümette yer almadı

2 Ekim’de yapılan seçimlerin üzerinden 115 gün geçtikten sonra yeni hükümet kurulurken, Bosna’nın en büyük partisi, Bakir İzetbegoviç liderliğindeki Demokratik Eylem Partisi hükümette yer almadı. Yeni hükümet mecliste 19’a karşı 23 oyla kabul edildi.

Bosna Hersek Temsilciler Meclisinin bugün düzenlenen acil oturumunda, Hırvat Demokratik Birliğinden (HDZ) Borjana Kristo’nun 28 Aralık’ta Bosna Hersek Bakanlar Konseyinin yeni başkanı seçilmesinin ardından ikinci somut adım atılarak hükümet kuruldu.

Bakanlar kurulunun onaylanması için gerekli oy sayısının 22 olduğu oturumda, 23 milletvekili Kristo’nun kabinesi lehinde oy kullanırken, 19 milletvekili karşıt oy kullandı.

Yeni hükümet şu isimlerden oluştu:

Bağımsız Sosyal Demokratlar Birliğinden (SNSD) Zoran Tegeltija Maliye ve Hazine Bakanı,
Halk ve Adalet Partili (NİP) Elvedin Konakovic Dışişleri Bakanı,
Bosna Hersek Sosyal Demokrat Partili (SDPBIH) Zukan Helez Savunma Bakanı,
Demokratik Halk Birliğinden (DNS) Nened Nesic Güvenlik Bakanı,
SNSD’li Stasa Kosarac Dış Ticaret ve Ekonomik İlişkiler Bakanı,
Bizim Partiden Edin Forto Ulaştırma ve Haberleşme Bakanı,
HDZ’li Davor Bunoza Adalet Bakanı,
HDZ’li Dubrovka Bosnjak Sivil İşler Bakanı,
Yeşil Bosna Hersekli Sevlid Hurtic İnsan Hakları ve Mülteciler Bakanı.

Yeni hükümette bağımsız Bosna Hersek’in ilk cumhurbaşkanı merhum Aliya İzetbegoviç’in oğlu Bakir İzetbegoviç’in genel başkanlığını yaptığı, Boşnakların en büyük partisi konumundaki Demokratik Eylem Partisinin (SDA) yer almaması dikkati çekti.

Ülkede 2018’de yapılan seçimlerde hükümet 14 ay sonra kurulabilmişti.

Dodik, Bosna’ya diş gösterdi

Dodik, yerel bir televizyon kanalında, Bosna Hersek, RS ve Avrupa’ya ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Ülkede uzun süredir devam eden ve anayasaya aykırı “taşınmaz mülk”lere değinen Dodik, “RS içerisinde bulunan tüm taşınmazlar RS’ye aittir ve katiyen Bosna Hersek’e ait değildir, hiçbir zaman da ait olmayacaktır.” dedi.

Dodik, “Taşınmaz mülkler konusu Dayton Barış Anlaşması ile çözüldü ve Bosna Hersek düzeyinde hiçbir Anayasa Mahkemesi, Temsilciler Meclisi veya Halk Meclisi, bunu değiştiremeyecek.” diye konuştu.

Avrupa’nın lidersiz kaldığını savunan Dodik, “Avrupa sefil ve gücünü kaybetmiş bir durumda. Avrupa’nın kaynağı, ham maddesi ve enerjisi yok ve enerji alanında bir gelecek istiyorsa başka bir pazara yaslanmak zorunda. Onlara en yakın ve ticari anlamda en iyi pazar, Rus pazarıdır. Rusya, Avrupa’ya 40 yılı aşkın süre ucuz enerji vererek korkunç bir hata yaptı.” ifadelerini kullandı.

Dodik, Avrupa’nın Rusya’dan elde ettiği ucuz enerji sayesinde geliştiğini belirterek “Tabii ki Batı, Avrupa ve ABD somut anlamda yok olmayacak ancak Avrupa, içinde bulunduğumuz durumda yerini ve rolünü iyi ölçemedi ve dünyada olup bitenlerin en büyük mağduru haline geldi.” değerlendirmesinde bulundu.

Sırp lider Dodik, kendisinin Rusya’ya yaptırımlara katılmamasının Avrupa’ya rahatsızlık verdiğinin altını çizerek “Bize yakın iki millet savaşıyor ve bunun tamamen Batı’nın işi olduğunu düşünüyorum.” dedi.

Dodik, Avrupa Parlamentosunun kendisi hakkındaki düşüncelerinin bir öneminin olmadığını ifade ederek Avrupa Parlamentosunda bulunduğunu; orada aralarında beş ay banyo yapmayan insanların bile olduğunu iddia etti.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *