Rusya, Esvatini Krallığı ile ‘güvenlik konusunda’ anlaştı

Rusya, Esvatini Krallığı ile ‘güvenlik konusunda’ anlaştı

Afrika turuna çıkan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Güney Afrika Cumhuriyeti’nin ardından Esvatini Krallığı’na gitti. Burada başbakan ve dışişleri bakanları ile görüşen Lavrov, Fransa’nın Afrika’da terörü kışkırttığını ve ülkelerin içişlerine karıştığını söyledi. Lavrov, kendilerinin ülkelerin içişlerine karışmadıklarını öne sürdü.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov Afrika turu kapsamında Afrika’nın güneydoğusunda bulunan Esvatini’nin başkenti  ̇Mbabane’yi ziyaret ederek, Krallığın Başbakanı Cleopas Sipho Dlamini ile bir araya geldi. Lavrov daha sonra, Esvatini Dışişleri Bakanı Thuli Dladla ile bir araya geldi.

Görüşmenin ardından düzenlenen basın toplantısında konuşan Lavrov, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un, “Burkina Faso’nun, Fransız askerlerinin ülkeden ayrılmasını istemesinin arkasında Rusya’nın olduğu” yönündeki açıklamasını değerlendirdi. Lavrov, “Bu, dış siyasetle ilgili bir mesele, başka ülkelerin iç işlerine karışmayız. Ancak Macron’un açıklamaları, Fransa’nın müdahalelerde bulunduğunu gösteriyor.” dedi.

Benzer bir olayın önceden Mali’de de yaşandığına dikkati çeken Lavrov, Mali yönetiminin, Fransa’nın birliklerini çekme ve ülkenin kuzeyindeki üslerini tasfiye etmesi yönündeki kararının güvenlik için tehdit oluşturduğu kanaatine vardığını ve bu konuda Rus özel askeri şirketine başvurduğunu anımsattı.

Lavrov, Avrasya alanında Fransız özel askeri şirketlerinin faaliyet gösterdiğini belirterek, “Orta Afrika Cumhuriyeti, Mali, şimdi de Burkina Faso’da Fransız çıkarlarını baltalamakla suçlanıyoruz. Bu, Avrupa Birliği’nin (AB), dünyanın herhangi bir yerinde uyguladığı felsefe, zihniyet. Bu zihniyet Ukrayna için de 2000’lerde kullanıldı. Ukrayna’ya ya Rusya ya da Batı şartı koşuldu. Aynı mantık Afrika kıtası için de kullanılıyor.” şeklinde konuştu.

Fransa’nın Libya’ya yönelik saldırıda başrol üstlendiğini ve Libya devletinin yıkılmasına yol açtığını dile getiren Lavrov, “Fransa, Libya’da teröristleri destekleyerek Afrika’da hala gözlemlenen terör döngüsünü kışkırttı.” dedi.

Lavrov, “Sömürgeci zihniyetinin ve ‘böl ve yönet’ mantığının Avrupalı ve Batılı meslektaşlarımızın dış politika alanındaki eylemlerinde hala kullanılması üzücüdür.” ifadesini kullandı.

Bakan Lavrov, Esvatini ile güvenlik alanında işbirliği konusunda anlaştıklarını kaydetti.

Lavrov’dan Yunanistan’a tepki

Lavrov, Yunanistan’ın Rusya’ya karşı yaptırım uygulayan ülkeler arasına katılmasını eleştirdi. Lavrov, Rusya’nın Atina Büyükelçiliğinin Twitter hesabı aracılığıyla yaptığı paylaşımda,“Yunanlarla dosttuk. Ülkenin liderlerindeki değişimi not ettik. Amerikan reçetesine boyun eğmeyi kabul etti ya da buna mecbur kaldılar. Rusya’ya karşı saldırganlığı bu kadar memnuniyetle kabul edenlerle ilgili sonuçlarımızı çıkardık.” ifadelerini kullandı.

Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin (GKRY) son yıllarda Rusya’ya karşı en dostane davranan ülkeler arasında olduğunu vurgulayan Lavrov, çok sayıda ortak kültürel ve eğitim odaklı etkinliğin yapıldığına da dikkati çekti.

Lavrov, mesajında “Ekonomik iş birliği karşılıklı çıkarlar yararına aktif bir şekilde gelişiyordu. Yaptırımları imzalayanların ‘cephesine’ ve Rus karşıtı eylemlerde bulunan liderler grubuna geçişlerinin hızı tuhaftı. Yunanların çıkarlarını değil, saldırgan karşıtlığın empoze edilen çizgisini yansıtıyor.” ifadelerine yer verdi.

Ukrayna-Rusya savaşının başlamasının ardından Yunanistan da bir Avrupa Birliği (AB) ülkesi olarak Rusya’ya uygulanan yaptırım kararlarına katılmıştı. Rus yatırımcıların yatırım amaçlı oturum izni başvurularının askıya alınması, yeni başvuruların kabul edilmemesi, kültürel etkinliklerin askıya alınması da Yunanistan’ın Rusya’ya uyguladığı yaptırımlar arasında yer almıştı.

Yunanistan, Nisan 2022’de 12 Rus diplomatı “istenmeyen kişi” ilan etmişti. Haziran 2022’de ise Rusya Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Yunanistan’ın Moskova Büyükelçiliğinde görevli 8 diplomatın “istenmeyen kişi” ilan edildiği bildirilmişti.

ABD’de üst düzey eski bir FBI ajanı tutuklandı

ABD’de soruşturma kapsamında, Rus oligark Oleg Deripaska’ya yardım etmekle suçlanan eski Federal Soruşturma Bürosu (FBI) yetkilisi Charles McGonigal’in yanı sıra eski Sovyet döneminden bu yana görev yapan eski Rus diplomat; sonradan ABD vatandaşı mahkeme tercümanı Sergey Shestakov da gözaltına alındı.

New York Güney Bölgesi’nde mahkeme, dün ABD yaptırımlarını delmek ve delmeye teşebbüs, kara para aklama ve kara para aklamaya teşebbüsten oluşan iddianameyi açıkladı.

Shestakov ayrıca, Kasım 2021’de FBI ajanlarının kendisiyle yaptığı görüşmede, soruşturma görevlilerine, kendisi ve McGonial’ın Rus oligark Deripaska’nın ajanı olarak çalışan bir kişiyle bağlantıları konusunda yalan söylemekle de suçlanıyor.

McGonial ve Shestakov, Rusya’nın Kırım’ı ilhakına yardım etmesi nedeniyle 2018’de ABD’nin yaptırım uyguladığı Deripaska’ya yardım etmekle suçlanıyor.

Adalet Bakanlığının açıklamasına göre her iki şüpheli de “gizli ödemeler” karşılığında Deripaska’ya yardım maksadıyla, rakibi olan bir başka Rus oligarkı sorgulamakla itham edildi. Açıklamada ödemelerin paravan şirketler üzerinden yapıldığı ve çevrim içi yazışmalarda Deripaska adının doğrudan kullanılmasından kaçınıldığı belirtildi.

McGonial ve Shestakov’un ileriki günlerde hakim karşısına çıkarılacağı belirtiliyor. Suçlu bulundukları takdirde McGonial 80 yıl, Shestakov ise 85 yıl hapis cezasıyla karşı karşıya kalacak.

ABD’nin uyguladığı para cezalarına ilave olarak Deripaska, Eylül 2022’de ABD yaptırımlarını doğrudan ihlal etme girişimleriyle de itham edilmişti. McGonigal, 2018’de emekli olana kadar FBI İstihbarata Karşı Koyma Dairesinde özel ajan olarak 2 yıl çalışmıştı.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *