Tarım bakanları Almanya’da toplandı

Tarım bakanları Almanya’da toplandı

Her yıl Uluslararası Yeşil Hafta Fuarı kapsamında düzenlenen Dünya Gıda ve Tarım Forumu’nun en önemli siyasi etkinliği Berlin Tarım Bakanları Konferansı’nın ardından 33 maddelik sonuç bildirgesi yayımlandı.

Dünyada gıda güvenliği ve beslenme üzerinde ciddi sonuçları olan artan çatışmalardan büyük endişe duyulduğu belirtilen bildirgede, Rusya-Ukrayna savaşının “büyük insani sıkıntılara neden olduğu ve küresel ekonomideki mevcut kırılganlıkları şiddetlendirdiği” vurgulandı.

Bildirgede, tarımda sürdürülebilir bir üretim yöntemine işaret edilerek yüksek gıda kayıplarının da azaltılması gerektiğinin altı çizildi.

Konferansın sonuç bildirgesinde, “Tarım ve gıda sektörlerinin sürdürülebilir şekilde üretim yapmalarını, yeni koşullara uyum sağlamalarını, risklerle başa çıkma becerilerini geliştirmelerini, sosyal olarak daha adil olmalarını ve krizlerden daha hızlı ve daha iyi çıkmalarını sağlayarak sürdürülebilir, kapsayıcı, verimli ve dirençli gıda sistemlerini teşvik etmeyi taahhüt ediyoruz.” ifadesi kullanıldı.

Açlık ve yetersiz beslenmenin iklim krizinden ciddi şekilde etkilenen bölgelerde şimdiden belirgin olduğuna vurgu yapılan bildirgede, bununda çatışma ve zorunlu göç de dahil olmak üzere her türlü eşitsizliği artırdığına işaret edildi.

Bildirgede, uluslararası gıda piyasasındaki oynaklığın azaltılması ve tarım emtia fiyatlarındaki belirsizliğin ortadan kaldırılması gerektiğinin altı çizilerek dünyada açlığa karşı daha güçlü bir mücadele çağrısında bulunuldu.

Türkiye’yi konferansta Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci temsil etti.

Bakan Kirişci, konferansa katılan diğer ülke ve uluslararası kuruluş temsilcileriyle de ikili görüşmeler gerçekleştirdi.

Almanya’da çiftçiler, tarım politikasının adil olması için gösteri yaptı

Çiftçi ve çevre örgütlerinin yer aldığı “Wir haben es satt” (Artık bıktık) adlı inisiyatifin çağrısıyla binlerce kişi, tarihi Brandenburg Kapsı önünde toplandı.

Göstericiler, üzerinde “Sosyal olarak adil bir tarım dönüşümü ve herkes için iyi yemek”, “Çiftçi haklarını dünyada güçlendirin”, “Küçük çiftlik işletmelerinin korkularına son verin”, “Çiftlikleri güçlendirin, şirketleşmeyi durdurun” yazılı pankart ve dövizler taşıdı.

Göstericiler, şehir merkezine doğru yürüyüş gerçekleştirirken, eylemde konvoy oluşturan 50’nin üzerinde traktör de korna çalarak tarımdaki sorunlara dikkat çekti.

Gösteride adil üretici fiyatlarının sağlanması, çiftçilere sosyal yardım sağlanması, çevre dostu tarımın desteklenmesi ve daha fazla tarım alanın açılması gibi taleplerde bulunuldu.

Soyadını açıklamak istemeyen Herby adlı gösterici, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Almanya’da güçlü bir tarım lobisinin tarım ekonomisini desteklediğini belirterek, bunun küresel beslenme ve çevre için iyi olmadığını ifade etti.

Herby, Almanya’nın tarım politikasının tarım ihracatlarıyla dünyanın başka yerlerinde tarım ekonomisi yapılarını bozduğunu kaydetti.

Berlin’den gösteriye katılan Markus Heiermann ise insanların gıdaların değerini bilmesi gerektiğini belirterek, “Benim burada olmanın bir nedeni de bu. Çünkü insanların ceplerinde para azaldığında gıdadan tasarruf ediyorlar. Bu konuda istatistikler var. Geçen yıl organik ve kaliteli gıdalar alındı.” dedi.

Öte yandan bir grup eylemci gösteri öncesinde Berlin’de düzenlenen Dünya Gıda ve Tarım Forumu’nun kapsamında yapılan Berlin Tarım Bakanları Konferansına katılan Almanya Tarım Bakanı Cem Özdemir’e taleplerini iletti.

İnisiyatifin Sözcüsü Inka Lange, burada yaptığı açıklamada, bir yıl önce çiftçilerin tarım ve gıda dönüşümü sağlamak için burada toplandığını hatırlatarak, “Bir yıl sonra şu bilançoyu çıkarmak zorundayız. Yapılanlar cesaretsizdi, yavaştı ve azdı.” dedi.

Lange, ülkede çiftliklerin kapandığına işaret ederek, “Giderek daha fazla toprak daha az kişinin elinde. Daha fazla endüstriyel tarım fabrikalara izin veriliyor. Bunun olmaması lazım.” ifadesini kullandı.

İnisiyatifin temsilcileri Özdemir’e “protesto yazısı” ve üzerinde çeşitli tahıl ürünlerinin bulunduğu bir tepsi verdi.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *