Hindistanlı kadın güreşçilerden ‘taciz’ protestosu

Hindistanlı kadın güreşçilerden ‘taciz’ protestosu

Hindistan’ın kadın güreşçileri, federasyon başkanını ve bazı antrenörlerini cinsel tacizde bulunmakla suçlayarak oturma eylemi düzenledi.

Ülkenin önde gelen kadın güreşçilerinden Vinesh Phogat ve Sakshi Malik ile erkek güreşçi Bajrang Punia’nın başını çektiği ve diğer kadın güreşçilerin de aralarında olduğu yaklaşık 200 kişi, başkent Yeni Delhi’deki parlamento binasının önünde oturma eylemi yaptı.

Göstericiler, cinsel tacizle suçladıkları Hindistan Güreş Federasyonu (WFI) Başkanı Shri Brijbhushan Sharan Singh ve söz konusu antrenörlerin görevden alınmasını talep ediyor.

Ülkenin iki kez dünya şampiyonluğu bulunan tek ismi olan Phogat, burada yaptığı açıklamada, bazı antrenörler ile federasyon başkanı Singh’i kamplarda kadın güreşçilere tacizde bulunmakla suçladı.

Cinsel istismara uğrayan 10 ila 20 kadın güreşçi tanıdığını söyleyen Phogat, Başbakan Narendra Modi veya İçişleri Bakanı Amit Shah ile görüşmesi durumunda bu kişilerin isimlerini açıklayacağını bildirdi.

Göstericiler, “Haklarımız için savaşacağız” ve “WFI Başkanı’nı boykot edin” yazılı pankartlar taşıdı.

Federasyon Başkanı suçlamaları reddetti

Öte yandan suçlamalara ilişkin basına konuşan Federasyon Başkanı Singh, suçlamaları reddederek soruşturmaya ve her türlü yüzleşmeye hazır olduğunu ifade etti.

Singh, iddialara ilişkin, “Bir kadın bile cinsel taciz iddialarını kanıtlarsa asılmaya razıyım.” dedi.

Güreşçi kadınların bazılarıyla bir hafta önce bir araya geldiğini ancak görüşmede iddiaların bahse konu olmadığını belirten Singh, suçlamanın arkasında bir iş insanının bulunduğunu ve kendisine komplo kurulmak istendiğini savundu.

Hindistan Gençlik ve Spor Bakanlığı, federasyondan, suçlamalara ilişkin cuma gününe kadar savunmalarını sunmalarını isteyerek, aksi takdirde federasyona yönelik işlem başlatılacağını duyurmuştu.

Öte yandan yerel medyada güreşçilerin Hindistan Olimpiyat Komitesi’ne konuyla ilgili müdahalede bulunmasını talep eden mektup yazdıkları haberleri yer aldı.

Hindistan Olimpiya Komitesi Başkanı P.T. Usha da sosyal medya hesabından adaletin yerini bulması için kapsamlı soruşturma sözü vererek gelecekte de böyle durumlarla ilgilenmesi için özel bir komite kurma kararı aldıklarını duyurdu.

(euronews)

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *