Gıda enflasyonunun Kasım’da yüzde 30’a tırmandığı Mısır’da halk daha da fazla hayat pahalılığıyla mücadele etmek zorunda. Hükümetse sıradışı bir çözümle tepki çekti. Ulusal Beslenme Enstitüsü’nün geçen ay sosyal medyada yaptığı paylaşım, tavuk ayaklarının yenmesini önerirken “Hem vücuda hem de bütçeye faydalı” ifadesini kullandı.
Mısır lirasının ABD doları karşısında geçen seneye göre yüzde 36,5 değer kaybettiği Kuzey Afrika ülkesinde et, kıyafet, seyahat ve sağlık masrafları uçtu gidiyor.
Sri Lanka rupisi ve Arjantin pesosunun ardından en fazla değer kaybeden para birimine sahip ülkede hükümet yetkilileri rahatça ithalat yapamadığı için istifçilik arttı.
Pek çok Mısırlı ekonomik kriz yüzünden alışveriş kalemlerini azaltmak zorunda kaldı. Kahire Ticaret Odası’ndaki kasapların liderliğini yürüten Muhammed Vehba geçen ay ülkedeki et satışlarının yüzde 25 azaldığını ve başkentteki kasaplara göre talebin yarı yarıya azaldığını söyledi.
Mısır ekonomisini haberleştiren Amerikan gazetesi Wall Street Journal’a (WSJ) konuşan 53 yaşındaki Kahireli Ahmed Kutub da para kaybettiği için tavukçuluğu bırakmak zorunda kalabileceğini söyledi: “Tavuk artık zenginler için.”
WSJ, Ukrayna’daki savaşın yükselttiği emtia fiyatlarının artık gelişmekte olan ülkelerde yeniden yavaşça eski seviyesine gelmekte olduğunu ancak Mısır’ın bu eğilimi takip etmediğini bildirdi. Ekonomistler de Mısır lirasının değer kaybını kısmen de olsa engellemek için uğraşan hükümetin para rezervlerini harcadığını aktardı.
IMF’den 3 milyar dolarlık borç almak için Aralık’ta anlaşma imzalayan Kahire yönetiminin gelecek yıllarda ödemesi gereken 112 milyar dolarlık borcu bulunuyor.
Hükümetin yeni bir başkent kurmayı da kapsayan büyük planları da bu borca katkıda bulununca yöneticiler zengin Körfez Arap ülkelerinin yatırımlarını çekmeye çalışıyor.
Ancak Mısır lirası, çarşamba günü ABD dolarına karşı yüzde 7’lik değer kaybederek düşüşünü sürdürdü. Geçen sene bir ABD doları, 16 Mısır lirasına alınırken artık maliyet 27 lirayı buldu.
Geçen hafta parlamentoda yapılan bir oturumda bazı milletvekilleri pirinç ve yağ gibi sübvansiyonlu ürünlerin fiyatının artmasını eleştirdi. Hedef alınan Mısır Tedarik ve İç Ticaret Bakanı Ali Musaylihi ise stokçulara yönelik operasyonların sürdüğünü belirtti. Fiyatlara daha fazla müdahale edemeyeceğini ise şu ifadelerle vurguladı:
“1960’ların eski sosyalist politikalarına asla dönmeyeceğiz.”
Bir lisede beden eğitimi öğretmenliği yapan 55 yaşındaki Mahmud İbrahim gibi milyonlarca kişiyse enflasyondan stokçuları değil, hükümeti sorumlu tutuyor:
“Hükümetin halka tavuk ayağı yemeleri için tavsiyede bulunması, krizi nasıl yönetemediklerini gösteriyor. Allah yardımcımız olsun. Bu ülkede yaşamanın haysiyetli bir tarafı kalmadı.”
19 yaşındaki lise öğrencisi Ahmed Ala da artık tavuk yiyemediğini belirtti. 4 ev arkadaşıyla birlikte kiralarını ödemekte zorlandıklarını vurguladı.
30 yaşındaki Hagar Haled ise pek çok arkadaşının çalışmak için yurtdışına gittiğini söyledi.
Mısır, yüksek enflasyonla mücadele kapsamında, 10 ila 15 stratejik ve temel emtia için “adil fiyat” belirlemeye yönelik bir komite kurarak dikkat çekmişti.
(Independent Türkçe, Wall Street Journal, AA)
Leave a Comment
Your email address will not be published. Required fields are marked with *