İngiliz heyet Kosova’da

İngiliz heyet Kosova’da

Resmi ziyaret için Kosova’da bulunan Lord Stuart Peach liderliğindeki İngiliz heyet, Kosova Cumhurbaşkanı Vjosa Osmani ile bir araya geldi. Görüşme Kosova’nın başkenti Priştine’deki Cumhurbaşkanlık binasında basına kapalı gerçekleşti. İngiliz temsilci Kosova Başbakanı ile de görüşme gerçekleştirdi.

Kosova Cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamada, görüşmede Osmani’nin, NATO’nun kilit bir üyesi ve Kosova’nın tarihsel bir ortağı olan Büyük Britanya’dan Kosova’nın güvenlik sorunları konusunda daha fazla katılım talep ettiği bildirildi.

Osmani’nin, Kosova’nın Sırbistan ile diyalog konusunda sürekli yapıcı taraf olduğunu ancak “Sırbistan’ın, Kosova’yı istikrarsızlaştırmaya çabalarken odak noktasını diyalogdan uzaklaştırdığını” söylediği aktarıldı.

Açıklamada, “Cumhurbaşkanı Osmani, uluslararası toplumdan, bu tür eylemleri kınamasını, saldırgan tarafla diğer tarafı eşit tutmadan, Sırbistan’ın Kosova’yı istikrarsızlaştırıcı eğilimlerine karşı benzersiz bir duruş sergilemesini istedi.” ifadelerine yer verildi.

Peach, Kosova ziyareti kapsamında, Kosova Başbakanı Albin Kurti ile de görüşme gerçekleştirdi.

9 devlet Kosova’yı tanımaktan vaz geçti iddiası

Kosova Dışişleri ve Diaspora Bakanlığı, yayımladığı açıklamada, Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic’in bazı ülkelerin Kosova’nın bağımsızlığını tanımasını geri çektiği yönündeki iddiasını reddetti. Bakanlığın açıklamasında, “Bu iddia, devletlerin farklı düzeylerdeki temsilcileriyle yapılan kişisel görüşmelerden ve ülkemizin önemli partnerleriyle yapılan istişarelerden sonra bile doğrulanmamıştır.” ifadelerine yer verildi.

Vucic, 4 Ocak’ta düzenlediği basın toplantısında 2022 yılına ilişkin değerlendirmelerde bulunmuş, Kosova’yı bağımsız bir devlet olarak tanıyan Somali, Burkina Faso, Gabon, Esvatini, Libya, Gine, Antigua ve Barbuda, Saint Lucia ve Maldivler’in tanımalarını geri çektiklerini öne sürmüştü.

Finansal istikrar, ekonomi ve büyümeyi koruduklarına ve ülkesinin finansal istikrar açısından “Avrupa’ya kıyasla” daha elverişli bir konumda olduğunu iddia eden Vucic, “Sırbistan’ı savaştan kurtardık ve dizlerinin üstünden kaldırdık.” demişti.

Sırbistan-Kosova ilişkilerine de değinen Vucic, ülkesinin barışı korumak için gereken tüm adımları atacağını savunmuş, Kosova’nın kuzeyi söz konusu olduğunda, kendilerini “zorlukların” beklediğinin altını çizerek, ülkesinin Brüksel Anlaşması dahil tüm anlaşmalara saygı duyduğunu ancak Kosova’nın hiçbir anlaşmaya saygı göstermediğini iddia etmişti.

Kosova’dan, Sırp Ortodoks Kilisesi Patriği’ne izin 

Kosova Başbakanlık Ofisi, 7 Ocak’ta kutlanan Ortodoks Noel ayinine katılması için Sırp Ortodoks Kilisesi (SPC) Patriği Porfirije’nin ülkeye girişine izin verildiğini açıkladı. Açıklamada, Porfirije’nin Kosova’ya korumaları olmadan geleceğini bildirmesi, “Kosova’nın Sırbistan’dan daha güvenli bir ülke olduğunun bir başka kanıtı” olarak yorumlandı.

Patrik Porfirije’nin Aralık 2022’de Kosova’yı ziyaret etme isteği, Kosova hükümeti tarafından ön şartlar sunularak kabul edilmemişti.

Türkiye’den Kosova’ya eğitim desteği

Kosova Barış Gücü (KFOR) bünyesinde görev yapan Türk Temsil Heyeti Başkanlığı tarafından, Kosova’nın tek Türk belediyesi Mamuşa’daki Atatürk Lisesi’ne kurulan Fizik ve Kimya-Biyoloji laboratuvarları hizmete açıldı.

Atatürk Lisesi’nde düzenlenen törene, Türkiye’nin Priştine Büyükelçisi Çağrı Sakar, Kosova Bölgesel Kalkınma Bakanı ve Kosova Demokratik Türk Partisi (KDTP) Genel Başkanı Fikrim Damka, Türk Temsil Heyeti Başkanı Albay Recai Yılmaz, Mamuşa Belediye Başkanı Abdülhadi Krasniç ve diğer yetkililer katıldı.

Büyükelçi Sakar, törende yaptığı açıklamada, kahraman Türk askerleri tarafından, Kosova’nın farklı bölgelerinde bulunan okullarda yapılan projelerle dost ve kardeş Kosova halkı ile tarihten gelen gönül bağının pekiştiğini vurguladı.

Türkiye ile Kosova’nın sahip olduğu dostluğun, Mehmetçiğin gerçekleştirdiği projelerle daha da güçlendiğini belirten Sakar, “Mamuşa’daki gençlerimizin, Kosova’nın diğer şehirlerindeki Türk toplumunun gençleri gibi gelecekte ülkeleri Kosova’ya, Kosova ile Türkiye arasındaki ilişkilere katkıda bulunabilecek donanıma sahip, yetenekli, eğitimli insanlar hale gelmesi hepimizin temel isteği, hedefidir. Bunu gerçekleştirebilmek için hepimize büyük sorumluluk düşüyor.” ifadelerini kullandı.

Albay Yılmaz da Türk Temsil Heyeti olarak eğitim alanındaki projelere ağırlık verdiklerini dile getirerek, “Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ‘Eğitimdir ki bir milleti ya özgür, bağımsız, şanlı, yüksek bir topluluk halinde yaşatır ya da esaret ve sefalete terk eder’ sözü çerçevesinde geleceğimizi inşa edecek olan eğitime bizler de birer tuğla koyabiliyorsak bizlere büyük bir mutluluktur.” dedi.

Türkiye, Kosova’nın 2022’de en çok ithalat yaptığı ülke oldu

Kosova, 2022’de 5,6 milyar avro tutarında ithalat yaparken en çok ithalat yapılan ülkeler sıralamasında Türkiye ilk sırayı aldı.

Kosova, 2022’de 5,6 milyar avro tutarında ithalat yaparken en çok ithalat yapılan ülkeler sıralamasında Türkiye ilk sırayı aldı.

Kosova Gümrükler Müdürü Agron Llugaliu, geride kalan 2022’ye ait verilere ilişkin düzenlediği basın toplantısında, ülkesinin en çok Türkiye’den ithalat yaptığını söyledi.

Kosova’nın 2022’de 5,6 milyar avroluk ithalat yaptığını, bu rakamın 2021 ile kıyaslandığında yaklaşık 1 milyar avro artış gösterdiğini kaydeden Llugaliu, 2022’de ülkesinin ihracatının ise 869 milyon avro seviyesinde gerçekleştiğini aktardı.

Llugaliu, “Türkiye açıkça en çok ithalat yaptığımız ülke. Bu, biraz da küresel olarak değişen araç fiyatları ve sınırlı arz nedeniyle ağırlıklı olarak Almanya’dan gelen araç sayılarındaki düşüş nedeniyle.” diye konuştu.

Geçtiğimiz yıl boyunca farklı kurumlarla 92 ortak kontrol operasyonları gerçekleştirdiklerini ve bu kapsamda 16 kişinin gözaltına alındığını paylaşan Llugaliu, 2022’de 11,3 milyon avro değerinde mala el konulduğunu, 1,8 milyon avro da ceza kesildiğini kaydetti.

NATO’nun Kosova’daki Barış Gücünden “barikat” açıklaması

NATO’nun Kosova’daki Barış Gücü (KFOR), ülkenin kuzeyinde kalan son barikatların da kaldırılması için çalışmalar yürütüldüğünü açıkladı.

KFOR tarafından 3 Ocak’ta yayımlanan bildiride, “KFOR Misyonu, Birleşmiş Milletler tarafından verilen yetkiye uygun olarak, yollarda trafiği engelleyen birkaç aracı daha kaldırarak, hareket özgürlüğünü yeniden sağlamak için Kosova’nın kuzeyinde mühendislik operasyonları yürütüyor.” ifadelerine yer verildi.

Kuzey Mitrovica ile Leposaviç belediyeleri arasındaki “Kershi i Dudes” mevkisinde yer alan barikattaki kamyonların kundaklanması nedeniyle bölgedeki barikatlar kaldırılamamıştı.

Sırbistan’la gerilim yaşayan Kosova, NATO’dan destek istedi

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *