Ummanlı yetkililer, İsrail’e yönelik boykotun spor, kültürel, ekonomik alanlarda da yer bulmasını istiyor. Umman’da Meclis bünyesindeki Şura Konseyi, İsrail’e yönelik boykotu genişletmek üzere oylamaya gitti.
Konsey, İsrail boykot yasasındaki ilk maddenin genişletilerek İsrail ile spor, kültürel ve ekonomik alandaki ilişkileri yasaklanmasının da kapsamasını kabul etti.
Yasanın mevcut haline göre tüzel ve kamu kişilerinin, İsrail’le ilişki kurması yasak. Ancak bu yasanın kapsamının genişletilmesi gündemde.
Şura Konseyi yasada bir değişiklik yapmaya hazırlansa da yasama komitesinin de söz konusu değişiklikleri ele alması beklenecek.
Söz konusu yasanın genişletilmesi, İsrailli yetkililerin Umman’ın İsrail’e hava sahasını açması için girişimlerde bulunduğu bir dönemde geldi.
Umman tarafının İsrail’e hava sahasını açmak karşılığında ABD’den birtakım önemli geri dönüşler istediği iddia edilmiş, buna göre Umman’ın ABD’den istekleri arasında iki ülkenin eğitim, kültür alışverişi, ticaret ve yatırımın yanı sıra yenilenebilir enerji kaynakları konularını ele alacak stratejik bir diyalog girişimi bulunuyordu.
Öte yandan ABD ve İsrailli yetkililer, Biden yönetiminin temmuz ayından bu yana Umman’ı hava sahasını İsrailli sivil uçuşlara açması için ikna etmeye çalıştığını ifade ediyordu.
2018 yılında dönemin İsrail Başbakanı olan Binyamin Netanyahu, Umman’a yaptığı ziyarette Sultan Kabus’tan İsrail’in Umman hava sahasını kullanmasını sağlayacak bir taahhüt almıştı.
Ancak Kabus’un hayatını kaybetmesi sonrası Sultan Heysem bin Tarık bu karardan vazgeçmişti.
Umman’ın İsrail’e geniş çaplı bir boykot uyguladığı biliniyor. Umman kanunlarına göre vatandaşlar, İsrail merkezli bireyler ve kurumlarla doğrudan ya da dolaylı olarak ticarete atılamıyor.
Fas halkı İsrail ile normalleşmeyi protesto etti
Fas’ın birçok şehrinde halk İsrail ile normalleşme sürecine karşı protesto gösterileri düzenledi.
Fas’ın başkenti Rabat da dahil olmak üzere 30 ayrı şehrinde düzenlenen protesto gösterilerinde İsrail aleyhinde sloganlar atılırken Filistin bayrakları açıldı.
İsrail ile normalleşme kararından geri dönülmesi talebinin dile getirildiği protestolarda İsrail bayrakları da yakıldı.
Fas, 2020 yılının Aralık ayında ABD’nin ara buluculuğundaki İbrahim Anlaşmaları’na dahil olmuş ve İsrail ile normalleşmeye başlamıştı.
Bunun ardından iki ülke arasındaki ilişkiler hızla gelişmiş, ticari ve askeri birçok anlaşma imzalanmıştı.
Kaynak: Mepa News
Leave a Comment
Your email address will not be published. Required fields are marked with *