Polonya, Güney Kore ve Tayvan’a Amerikan silahları

Polonya, Güney Kore ve Tayvan’a Amerikan silahları

ABD Dışişleri Bakanlığı, Polonya’ya 3,75 milyar dolar değerinde Abram tankı, Güney Kore’ye ise 1,5 milyar dolar değerinde Chinook tipi ağır nakliye helikopteri, Tayvan’a 428 milyon dolar değerinde askeri satışa onay verdi. Bu arada Türkiye’ye F-16 satışını engelleyen maddeler de savunma bütçesi tasarısından çıkarıldı.

Polonya’ya milyarlarca dolarlık tank satışı

ABD Savunma Güvenlik İşbirliği Ajansından yapılan yazılı açıklamada, “Dışişleri Bakanlığı, Polonya’ya tahmini değeri 3,75 milyar dolar olan M1A1 Abrams ana muharebe tankları ve ilgili ekipmanlarının satışının onaylanmasına karar verdi.” ifadesi kullanıldı.

Satış onayına ilişkin Kongreye tebligat gönderildiği belirtilen açıklamada, satış paketinde 116 adet M1A1 Abrams ana muharebe tankının yanı sıra Hercules kurtarma aracı, 8 taarruz köprüsü, 6 komuta aracı, 26 Yüksek Performanslı Çok Amaçlı Tekerlekli Araç (HMMWV), 26 Müşterek Hafif Taktik Araç (JLTV), 116 adet M2 .50 kalibreli makineli tüfek, 232 adet 7,62 milimetre kalibreli makineli tüfek, 6 AGT1500 gaz türbini motoru, çok sayıda mühimmat ve diğer destek ekipmanının yer aldığı kaydedildi.

Açıklamada, satışın Polonya’nın güvenliğine önemli katkı sağlayacağı, bu ülkenin NATO ile ortak çalışabilirliğini artıracağı belirtildi.

Polonya: İlk teslimatlar 2023’te mümkün

Polonya Savunma Bakanı Mariusz Blaszczak, ülke ordusuna kazandırılacak 116 Abrams tankı için ABD’li makamların onay verdiğini bildirdi. Blaszczak, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Polonya Silahlı Kuvvetlerinin zırhlı potansiyelini artırma yolunda bir adımın daha geride kaldığını belirtti. Güçlü ordunun önemini vurgulayan Blaszczak, “ABD’li makamlar 116 Abrams tankının satışını onayladı. Fiyat görüşmelerine devam ediyoruz. İlk teslimatlar 2023’te mümkün.” ifadelerini kullandı.

Błaszczak, temmuz ayında yerel medyaya verdiği demeçte, Polonya hükümetinin “Polonya ordusunun savunma kabiliyetlerini önemli ölçüde güçlendirecek” bir anlaşmayla “ABD ile 116 adet kullanılmış Abrams tankının satın alınmasına ilişkin bir sözleşme üzerinde anlaştığını” duyurmuştu.

Almanya’dan Polonya’ya Patriot

Polonya Savunma Bakanı Mariusz Blaszczak, Almanya’nın önerdiği Patriot füzesavar sistemlerinin de ülkeye kurulacağını bildirdi. Blaszczak, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Almanya Savunma Bakanlığı ile görüştüğünü belirtti.

Almanya’nın Patriotların Ukrayna’ya gönderilmesini kabul etmediğini kaydeden Blaszczak, “Bu nedenle hayal kırıklığına uğradım. Sistemlerin Polonya’ya yerleştirilmesi ve onları komuta sistemimize takmak için düzenlemelere başlıyoruz.” ifadelerini kullandı. Blaszczak, “Söz konusu sistemlerin Batı Ukrayna’ya konuşlandırılması hem Polonya hem Ukraynalılar için güvenliği artırabilirdi.” dedi.

Daha önce Polonyalı yetkililer tarafından farklı açıklamalar yapılmış ve son olarak bu sistemlerin Ukrayna’ya verilmesinin uygun olacağı ifade edilmişti.

Güney Kore’ye 1,5 milyar dolarlık helikopter satışı

ABD Savunma Güvenlik İşbirliği Ajansından yapılan diğer bir açıklamada ise Güney Kore’ye 18 CH-47 Chinook tipi ağır nakliye helikopterinin satışına onay verildiği bildirildi. Kongreye gönderilen tebligatta, satış paketinde 18 helikopterin yanı sıra yedek motor ve helikopterle ilişkin çok sayıda ekipmanın yer aldığı ve satışın tahmini değerinin 1,5 milyar dolar olduğu bilgisine yer verildi.

Dışişleri Bakanlığının silah satış onayları, sadece ABD yönetimi açısından satışın bir mahzuru olmadığı anlamına geliyor. ABD Kongresinin, NATO üyeleri için 15, NATO üyesi olmayanlar için 30 iş günü içinde Bakanlığın kararına itiraz etmemesi durumunda yönetim, onay verilen ülkeyle satış paketinin içeriği için görüşmelere başlıyor. Bu görüşmelerin sonunda ABD, o ülkeye teklif mektubu sunuyor. Teklife olumlu yanıt alındığı takdirde de tedarik işlemi gerçekleştiriliyor.

Tayvan’a 428 milyon dolar değerinde askeri satış

ABD Savunma Güvenlik İşbirliği Ajansı, Çin ile ihtilaflı Tayvan’a 2 ayrı askeri satışın onaylandığını açıkladı. Konuyla ilgili Ajanstan, ABD Kongresine tebligat gönderildi. Tebligatta, Tayvan’a 330 ve 98 milyon dolar değerinde “F-16” ve “C-130” uçak filosu ile silah sistemlerinin yedek parçaları dahil askeri satışa onay verildiği belirtildi.

Ajanstan yapılan açıklamada, muhtemel satışların, ABD’nin ekonomik, ulusal ve güvenlik çıkarları ile alıcının güvenilir savunma kapasitesini sürdürmeye yönelik girişimlerine de hizmet ettiği kaydedildi.

Türkiye’nin F-16 alımını şarta bağlayan maddeler çıkarıldı

ABD’nin 2023 savunma bütçesini de içeren Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasa (NDAA) tasarısının son halinden, Temsilciler Meclisince Türkiye’nin F-16 alımını sınırlandırmak üzere konulan maddeler de çıkarıldı.

ABD Kongresinin iki kanadından senatör ve temsilcilerin yer aldığı konferans komitesi, 857 milyar dolarlık savunma bütçesini de içeren NDAA tasarısına son halini verdi. Anadolu Ajansı, kongrenin iki kanadının genel kurulunda oylanacak tasarı metninin son haline ulaştı.

Tasarının son halinde, Rum lobisine yakınlıklarıyla bilinen New Hampshire Temsilcisi Demokrat Chris Pappas, Florida Temsilcisi Cumhuriyetçi Gus Bilirakis, New York Temsilcisi Cumhuriyetçi Nicole Malliotakis ve New Jersey Temsilcisi Demokrat Frant Pallone dahil 18 temsilci tarafından sunulan ve tasarının Temsilciler Meclisi versiyonuna eklenerek kabul edilen Türkiye’ye F-16 satışlarını kısıtlayıcı koşullara bağlayan maddeler yer almadı.

İlgili maddelerin çıkarılması, daha önce New Jersey Senatörü Bob Menendez ile Maryland Senatörü Chris van Hollen’ın sunduğu benzer maddelerin NDAA tasarısının Senato versiyonuna eklenmemesinin ardından geldi.

Temsilciler Meclisinde kabul edilen söz konusu eklemelerle, Silah İhracatı Kontrol Yasası kapsamında Türkiye’ye yeni F-16 satışının yapılmaması ve F-16 modernizasyon kitlerinin satılmaması hükmü konulurken, bu maddenin muafiyeti ise şu şartlara bağlanıyordu:

“Senato ve Temsilciler Meclisi ilgili komitelerine söz konusu satışın ABD’nin önemli ulusal güvenlik menfaatlerine temas ettiği ve bu silahların Yunan hava sahasını mükerrer şekilde ihlal etmeyeceğini temin etmek için atılacak somut adımlar sunulduktan sonra başkan bu maddeye muafiyet uygulayabilir.”

Menendez ve van Hollen’ın sunduğu maddeler Senato tasarısına eklenmezken, Pappas ve destekçilerinin sunduğu tasarı Temsilciler Meclisinde 14 Temmuz’da kabul edilmiş ve eklenmişti.

Kongreden bu adımın gelmesinde, Türk diplomatların ve Dışişleri Bakanlığının Washington’daki çabalarının etkili olduğu ifade ediliyor.

İlgili maddelerin konferans komitesinde çıkarılmasıyla, Türkiye’nin F-16 alımına yasa gerekçesiyle bazı kısıtlamalar getirme kozu ABD Kongresinin elinden alınmış oldu ancak silah satışının yapılabilmesi için yönetimin sunduğu satış tebligatına kongreden itiraz gelmemesi gerekiyor.

Diğer taraftan, başta Menendez olmak üzere Türkiye karşıtlığı ve Rum lobisine yakınlığı bilinen kongre üyeleri, her fırsatta Türkiye’ye F-16 satışını engelleyeceğini açıklıyor.

Türkiye, ABD’den 40 yeni F-16 Blok 70 savaş uçağı ve envanterindeki 80 uçak için ise modernizasyon kiti talep ediyor.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *